«Στο φαντασιακό πολλών, απλά παλιννόστησαν, γύρισαν πίσω στην
μεγάλη μητέρα-πατρίδα, ξεχνώντας σε ένα πρώτο επίπεδο ότι ήρθαν εδώ όπως
όλοι οι μετανάστες κάτω από καθεστώς παρατυπίας και ξεχνώντας ότι
βολικά το ελληνικό κράτος παρά το ότι τους διευκόλυνε με το δελτίο
ομογενούς δεν τους απέδιδε ίσα δικαιώματα με τους Έλληνες πολίτες.»
O Πύρρος έκατσε κάτω από την μπάρα του εθνικισμού
Στις 7 Φεβρουαρίου 1991, 83 φυγάδες -σύμφωνα με το αστυνομικό δελτίο- από την Αλβανία πέρασαν στην ελληνική επικράτεια μέσα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα στα Ιωάννινα. Ενας από αυτούς ήταν ο Πύρρος Δήμας. Η συνεννόηση είχε γίνει με τον τότε πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών, Γιάννη Σγουρό. «Θυμάμαι την αγωνία και το άγχος που είχα μέχρι να δω τους προβολείς του φυλακίου της Κακαβιάς. Οταν ο έλεγχος έγινε, ο φρουρός μού είπε να περάσω. Εκτοτε, ξεκίνησα μια νέα ζωή. Στην Αθήνα, όμως, ξεκίνησε ένας καινούργιος Γολγοθάς. Οι πρώτες εικόνες που θυμάμαι, ερχόμενος στην Ελλάδα, ήταν αρκετά δύσκολες. Απόρριψη, υποτίμηση, προσβολές, χλευασμοί, εξευτελισμοί και αντιπάθεια. Συνειδητοποίησα πολύ γρήγορα ότι στην Αλβανία ήμουν ο Γκρέκο μασκαρά και στην Ελλάδα ο Αλβανός», έλεγε ο Πύρρος Δήμας σε συνέντευξή του το 2022 (7.10.2022, Lifo). Ο ίδιος πάντα μνημονεύει και ένα παλιό αναρχικό σύνθημα: «Αν ο Πύρρος Δήμας ήταν κλέφτης, θα ήταν Αλβανός».
Μετά την ανακοίνωση του προαναγγελθέντος «γάμου» τού άλλοτε βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ (2012-2015, επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου) με τη Νέα Δημοκρατία, με την οποία θα είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές, η πρώτη δημόσια ανάρτηση του κ. Δήμα ήταν η φωτογράφησή του δίπλα στον αντιμεταναστευτικό φράχτη του Εβρου. Ο ίδιος έγραψε: «Τα σύνορα του Εβρου είναι ασφαλή και απροσπέλαστα. Η θωράκιση του Εβρου είναι ουσιαστικά η θωράκιση της Ευρώπης. Εδώ ξεκινά και τελειώνει η Ευρώπη, έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε τους ηρωικούς ακρίτες μας, τους άγρυπνους φρουρούς, προκειμένου εμείς να αισθανόμαστε ασφαλείς».
Οταν του επισημάνθηκε από τον εκδότη Κώστα Βαξεβάνη η προφανής αντίφαση με την προσωπική του ιστορία, ο Δήμας απάντησε: «Το τείχος της Αλβανίας ήταν για να μας φυλακίσει. Το τείχος του Εβρου είναι για να μας προστατεύσει, όπως συνέβη το 2020». Από τον φτωχό μετανάστη Δήμα στον υποψήφιο ευρωβουλευτή έχουν περάσει, βέβαια, 33 χρόνια, πολλά ολυμπιακά μετάλλια, υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις σε Ελλάδα και ΗΠΑ, με τον Πύρρο να παραμένει το αιώνιο θείο βρέφος του ελληνικού αθλητισμού. Μετρημένα στα δάχτυλα είναι τα επικριτικά άρθρα εναντίον του -συγκριτικά με τον όγκο των αποθεωτικών δημοσιευμάτων- και κατά σύμπτωση απολυμένοι ή «σε πάγο» όσοι συνάδελφοι ασχολήθηκαν ειδικά με τα πιο πρόσφατα (μετά το 2018) σκάνδαλα ντόπινγκ στην ελληνική άρση βαρών.
«Ρατσιστές»
Είναι πάντως ο ίδιος άνθρωπος που σε άλλη συνέντευξή του το 2018 (Lifo, 29.11.2018) έλεγε πως «νομίζω ότι οι Ελληνες είμαστε ρατσιστές προς τους αδύναμους και τους φτωχούς. Εγώ, αν δεν γινόμουν ολυμπιονίκης, δεν θα με αποδέχονταν εύκολα. Με μισό μάτι θα με έβλεπαν. [...] Εγώ έμπαινα στο λεωφορείο και πιανόμουν από την ψηλότερη λαβή για να φαίνονται τα χέρια μου. Φοβόμουν ότι έτσι και χανόταν κανένα πορτοφόλι θα κατηγορούσαν εμένα». Τώρα βέβαια οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που περνούν από τον Εβρο βρίσκονται συχνά κατηγορούμενοι για τα πιο απίθανα πράγματα, μέχρι και ότι έκαψαν την περιοχή πέρσι το καλοκαίρι (σ.σ.: αθωώθηκαν όλοι). Πώς άραγε ένας άνθρωπος που τον αποκαλούσαν «κωλοαλβανό» -κατά δήλωσή του- μέχρι να πάρει το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο, που πιάστηκε στα χέρια με τον χρυσαυγίτη Μίχο στη Βουλή, βρέθηκε να πουλάει εθνικισμό υποστηρίζοντας τα τείχη; Μήπως δεν πυροβολούν και σήμερα στα χωράφια τους μετανάστες όπως και το 1991;
Για να είμαστε δίκαιοι, έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από τότε που και η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, φωτογραφήθηκε στο τείχος του Εβρου, σε μια ντροπιαστική φωτογραφία που συνειρμικά παρέπεμπε στην αντίστοιχη φωτογράφηση του Ντόναλντ Τραμπ μπροστά από τον φράχτη στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.
Πάντως το φλερτ του Πύρρου Δήμα με τη Ν.Δ. δεν είναι πρόσφατο. Στις εθνικές εκλογές του 2023 η Ν.Δ. ήθελε να τον κατεβάσει υποψήφιο, αλλά ο «γάμος» αναβλήθηκε. Εξάλλου ο ίδιος δεν έχει καταφέρει ποτέ να εκλεγεί με τις ψήφους του κόσμου. Το 2016 είχε μιλήσει σε ανύποπτο χρόνο με πολύ καλά λόγια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή». Ηταν η περίοδος που ο Δήμας, ο οποίος είχε ψηφίσει το δεύτερο Μνημόνιο, τα έβαζε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την περικοπή της χρηματοδότησης στην Ομοσπονδία Αρσης Βαρών. Ο ίδιος και οι υποστηρικτές του δημοσιογράφοι χρησιμοποίησαν αυτό το γεγονός για να πουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τον εξόρισε στο εξωτερικό («αναγκάστηκα να μεταναστεύσω στα 47 μου», δήλωνε ο ίδιος) εξαιτίας και της στάσης του πριν από το δημοψήφισμα όπου ο ίδιος έλεγε: «Αρνούμαι την αλβανοποίηση στην οποία οδηγείται η ελληνική κοινωνία».
Αργότερα τα έβαλε πάλι με τον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των σημαιοφόρων στις παρελάσεις, υποστηρίζοντας την αριστεία, ενώ παράλληλα έδειξε πως είναι και... ενάντια στις παρελάσεις λέγοντας: «Για να τιμήσεις τους αγώνες του έθνους δεν είναι απαραίτητο να βαδίσεις σαν στρατιώτης. [...] Υπάρχουν πλέον πολύ πιο δημιουργικοί και χρήσιμοι τρόποι για να καμαρώσουμε τα παιδιά μας ως το μέλλον της κοινωνίας μας. Και είναι καλύτερο από το να τα βλέπουμε σε σειρές με το ίδιο βήμα» («Καθημερινή», 6.8.2017). Αραγε υποστηρίζει ακόμα την κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων ο νεοδημοκράτης πλέον Δήμας;
Καλάσνικοφ
Πριν φωτογραφηθεί πάντως στον φράχτη του Εβρου, ο ίδιος ανήρτησε φωτογραφίες του δίπλα στον Φρέντι Μπελέρη, για τον οποίο μιλάει με τα καλύτερα λόγια. Αυτό που όμως επιλεκτικά ξεχνά είναι ότι ο σημερινός δήμαρχος Χιμάρας ήταν ένας από τους επτά άνδρες που συνελήφθησαν τη νύχτα της 18ης-19ης Μαρτίου 1995 από Ελληνες συνοροφύλακες κοντά στο Δελβινάκι Ιωαννίνων, σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, επειδή στο πορτμπαγκάζ των δύο αυτοκινήτων τους μετέφεραν εννιά αυτόματα πολεμικά όπλα Καλάσνικοφ, δύο πιστόλια, ξιφολόγχες, ασύρματους, φόρμες παραλλαγής και κουκούλες, σε μια σκοτεινή υπόθεση («Ο άγνωστος Φρέντι Μπελέρης», Δ. Ψαρράς, «Εφ.Συν.», 29.5.2023). Συνομιλητές του Μπελέρη στο παρελθόν έχουν υπάρξει τόσο ο χρυσαυγίτης Μιχαλολιάκος όσο και ο ακροδεξιός Καρατζαφέρης.
Τα τελευταία χρόνια -πριν αποφασίσει την επάνοδο στον πολιτικό στίβο με άλλη φανέλα- ο Δήμας ζούσε σε μεγάλο βαθμό εκτός Ελλάδας, αν και παρέμενε πρόεδρος στην Ελληνική Ομοσπονδία Αρσης Βαρών, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά του σπουδάζουν ή έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους σε πανάκριβα και καλά αμερικανικά πανεπιστήμια. Από το 2017 ήταν υψηλόμισθος και επιτυχημένος σύμβουλος στην Ομοσπονδία Αρσης Βαρών των Ηνωμένων Πολιτειών, με το συμβόλαιό του να λήγει τον Ιούνιο του 2024. Ακριβώς στις ευρωεκλογές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου