Έξι μήνες μετά το ναυάγιο στην Πύλο, το οποίο κόστισε τη ζωή περισσότερων από 600 αιτούντων άσυλο, η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης φέρεται να κινείται αργά. 

Και με τρόπο που δημιουργεί ερωτηματικά: τα κινητά τηλέφωνα των 14 μελών του πληρώματος του σκάφους του Λιμενικού ΠΠΛΣ-920, στο οποίο επιζώντες αποδίδουν την ανατροπή του αλιευτικού στο οποίο επέβαιναν ύστερα από προσπάθεια ρυμούλκησης, κατασχέθηκαν στις 2 Οκτωβρίου 2023, δηλαδή τρεισήμισι μήνες μετά το ναυάγιο.

Την ανάγκη διερεύνησης των συνθηκών του μεγαλύτερου ναυαγίου, που έχει σημειωθεί ποτέ εντός της ελληνικής Ζώνης Έρευνας και Διάσωσης, έχουν μεταξύ άλλων υπογραμμίσει ευρωβουλευτές από τέσσερις ευρω-ομάδες, καθώς και η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Στις 8 Νοεμβρίου 2023, ο Συνήγορος του Πολίτη ανακοίνωσε πως ξεκινάει δική του ανεξάρτητη έρευνα, στα πλαίσια της αρμοδιότητας της ανεξάρτητης Αρχής για τη διερεύνηση περιστατικών αυθαιρεσίας από ένστολους.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, της απόφασης είχαν προηγηθεί επικοινωνίες του Συνηγόρου του Πολίτη με την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, και η «ρητή άρνηση» του Λιμενικού να διεξαγάγει εσωτερική πειθαρχική έρευνα και να διαθέσει στον Συνήγορο του Πολίτη τα στοιχεία που ζήτησε, προκειμένου να φωτιστούν οι συνθήκες γύρω από το πολύνεκρο ναυάγιο.

Το Solomon για το ναυάγιο της Πύλο: