25 Νοεμβρίου 2023

Γνώριζε το Ισραήλ για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου; - Νέα βίντεο δείχνουν πραγματοποίηση γενοκτονίας από το Ισραήλ


 

του Ανδρέα Κοσιάρη

 
Με την εφαρμογή μιας εξαιρετικά εύθραυστης τετραήμερης κατάπαυσης του πυρός έπειτα από επτά εβδομάδες ανηλεούς βομβαρδισμού και χερσαίων επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα, που έχουν κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 15.000 Παλαιστίνιους, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, είναι ευκαιρία να επανεξετάσουμε τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, που χρησιμοποιήθηκαν ως έναυσμα για την ισοπέδωση της Γάζας. Στο πρώτο μέρος, αναρωτιόμαστε τι ακριβώς γνώριζε το Ισραήλ για τα σχέδια της Χαμάς.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ασφαλή δεδομένα που να υποδεικνύουν πως το Ισραήλ είχε λεπτομερή γνώση για τη σχεδιαζόμενη επίθεση της Χαμάς και των υπόλοιπων οργανώσεων της παλαιστινιακής αντίστασης. Όμως, υπάρχουν πολλαπλά προβλήματα με τον ισχυρισμό του Ισραήλ πως είχε πλήρη άγνοια της σχεδιαζόμενης επίθεσης, και με την υπόθεση ότι η «παντοδύναμη» ισραηλινή στρατιωτική-κατασκοπευτική μηχανή «πιάστηκε στον ύπνο».

Πολλαπλή τεχνολογία παρακολούθησης

Αρχικά, τα «σύνορα» με την αποκλεισμένη Γάζα είναι μία από τις πιο στενά παρακολουθούμενες περιοχές του πλανήτη. Περιμετρικά του ισραηλινού τείχους που περικλείει τη Γάζα υπάρχει πληθώρα βάσεων του ισραηλινού στρατού, ενώ και το ίδιο το τείχος φέρει υπερσύγχρονη τεχνολογία παρακολούθησης. Η τελευταία μεγάλη ενίσχυση του τείχους της Γάζας, κόστους 1,1 δισ. δολαρίων, ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2021. «Αυτό το φράγμα, ένα δημιουργικό, τεχνολογικό έργο πρώτης τάξης, στερεί από τη Χαμάς μια από τις δυνατότητες που προσπάθησε να αναπτύξει και βάζει ένα τείχος από σίδερο, αισθητήρες και μπετόν ανάμεσα σε αυτήν και τους κατοίκους του νότου», έλεγε ο τότε υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, μιλώντας κυρίως για τις δυνατότητες αποτροπής των παλαιστινιακών τούνελ κάτω από το τείχος.

Ακούγεται εξωπραγματικό πως οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ, που για παράδειγμα έχουν τη δυνατότητα να ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν τη θέση κάποιου διοικητή της Χαμάς και να «δικαιολογούν» έτσι πολύνεκρα χτυπήματα σε νοσοκομεία, σχολεία και προσφυγικούς καταυλισμούς, δεν γνώριζαν το παραμικρό για τα σχέδια επίθεσης της Χαμάς, που δεδομένα υπήρξαν πολύμηνα. Οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών δημοσιεύουν συχνά υποτιθέμενες συνομιλίες μεταξύ στελεχών της παλαιστινιακής αντίστασης και ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν θέσεις, «κέντρα διοίκησης και ελέγχου» της Χαμάς, αλλά και σχέδια των ηγετικών της στελεχών.

Εκτός των ισραηλινών δυνατοτήτων παρακολούθησης, περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λωρίδας της Γάζας, στο όρος Χαρ Κερέν καταμεσής της ερήμου Νεγκέβ, υπάρχει τουλάχιστον από το 2017 και μία μυστική βάση του αμερικανικού στρατού. Γνωστή μονάχα ως «Τοποθεσία 512», η βάση διαθέτει το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD, που είναι διασυνδεδεμένο με το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα Arrow, και το οποίο χρησιμοποιεί πέραν των υπερσύγχρονων ραντάρ και δύο τουλάχιστον κατασκοπευτικούς δορυφόρους. Μπορεί η βάση να έχει τα «μάτια» της στραμμένα κατά κύριο λόγο προς το Ιράν, όμως δεδομένα αυτό σημαίνει ότι στρέφει τις δυνατότητές της και κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν ένοπλων οργανώσεων, είτε πρόκειται για ένοπλες ομάδες στο Ιράκ, είτε για τους Χούθι στην Υεμένη, είτε για τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο και τη Χαμάς στη Γάζα. Άλλωστε, υπάρχει η παραδοχή πως πέρα από το αντιπυραυλικό σύστημα στην «Τοποθεσία 512» στεγάζεται και εξοπλισμός παρακολούθησης της CIA και του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, καθώς το ύψωμα προσφέρει «πλεονεκτικό σημείο για την υποκλοπή τηλεπικοινωνιακών σημάτων σε ολόκληρη την περιοχή».

Πολλαπλές προειδοποιήσεις εντός και εκτός του Ισραήλ

Έπειτα, υπάρχουν πλέον καταγεγραμμένες πολλαπλές προειδοποιήσεις προς τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, προς την ηγεσία του ισραηλινού στρατού και προς την ίδια την ισραηλινή κυβέρνηση, πως κάτι προετοιμαζόταν.

Η ισραηλινή εφημερίδα Ha’aretz αποκάλυψε προ ημερών την ύπαρξη τουλάχιστον δύο επιστολών από τον επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών του Ισραήλ, ταξίαρχο Αμίτ Σα’άρ, προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, από τον περασμένο Μάρτιο και Ιούλιο. Στις επιστολές, ο Σα’άρ προειδοποιούσε πως η πολιτική κρίση που είχε δημιουργηθεί στο Ισραήλ από τις κυβερνητικές προσπάθειες ελέγχου της δικαστικής εξουσίας ενθάρρυνε τους εχθρούς του Ισραήλ να ρισκάρουν επιθετικές ενέργειες. «Βλέπουμε διαβουλεύσεις για το αν θα καθίσουν άπραγοι και θα αφήσουν το Ισραήλ να συνεχίσει να αποδυναμώνεται ή αν θα αναλάβουν πρωτοβουλία και θα επιδεινώσουν την κατάστασή του», έγραφε ο Σα’άρ τον Μάρτιο. Και τον Ιούλιο επανέλαβε, «Η επιδεινούμενη κρίση εντείνει τη διάβρωση της εικόνας του Ισραήλ, επιδεινώνει τη ζημιά στην ισραηλινή αποτροπή και αυξάνει την πιθανότητα κλιμάκωσης».

Στην πρώτη προειδοποίηση, ο τότε υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ επιχείρησε να επιστήσει την προσοχή του Νετανιάχου σε αυτήν. Ο Νετανιάχου τον απέλυσε, προτού τον επαναπροσλάβει έπειτα από αντιδράσεις. Στη δεύτερη προειδοποίηση, ο επιτελάρχης των IDF Χερτζλ Χαλεβί προσπάθησε να ενημερώσει προσωπικά τον Νετανιάχου, αλλά δεν κατάφερε να επιτύχει ακρόαση με τον πρωθυπουργό.

Προειδοποιήσεις όμως υπήρχαν και από άλλες πηγές. Στις 18 Νοεμβρίου, στον ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό Channel 12, τουλάχιστον δύο γυναίκες στρατιώτες περιέγραψαν ότι είχαν εκφράσει ανησυχίες για εβδομάδες, για αυτό που θεωρούσαν ύποπτη δραστηριότητα κατά μήκος των συνόρων της Γάζας. Είπαν στους διοικητές τους για «εκπαίδευση, ανωμαλίες και προετοιμασίες» κοντά στο συνοριακό τείχος, λέγοντας ότι είχαν δει «καινούριους ανθρώπους να επισκέπτονται αγροκτήματα γύρω από τα σύνορα».

Οι δύο γυναίκες ισχυρίστηκαν πως απειλήθηκαν με στρατοδικείο για τις προειδοποιήσεις τους. «Μας είπαν ότι αν συνεχίσουμε να παρενοχλούμε για το θέμα αυτό, θα δικαστείτε», δήλωσαν, ενώ σημείωσαν τα λόγια ενός αξιωματικού: «Η Χαμάς είναι απλώς ένα μάτσο αλήτες, δεν θα κάνουν τίποτα».

Τέλος, μόλις δύο μέρες έπειτα από την επίθεση, στις 9 Οκτωβρίου, Αιγύπτιος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών αποκάλυψε στο Associated Press πως η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ επανειλημμένα ότι «κάτι μεγάλο» προετοιμαζόταν στη Γάζα. «Τους έχουμε προειδοποιήσει ότι η έκρηξη της κατάστασης έρχεται, και μάλιστα πολύ σύντομα, και θα είναι μεγάλη. Αλλά υποτίμησαν αυτές τις προειδοποιήσεις», είπε ο Αιγύπτιος αξιωματούχος. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός έχει αρνηθεί πως δέχτηκε τέτοιου είδους προειδοποίηση, αποκαλώντας την είδηση «fake news». Όμως η αιγυπτιακή προειδοποίηση έχει λάβει τουλάχιστον μία επιβεβαίωση, από τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του αμερικανικού Οίκου των Αντιπροσώπων, Ρεπουμπλικανό Μάικλ ΜακΚωλ. «Γνωρίζουμε ότι η Αίγυπτος προειδοποίησε τους Ισραηλινούς τρεις ημέρες πριν ότι ένα τέτοιο γεγονός θα μπορούσε να συμβεί», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Συμπερασματικά, θα επαναλάβουμε πως δεν υπάρχουν στοιχεία για λεπτομερή γνώση των σχεδίων της Χαμάς από τις ισραηλινές αρχές. Όμως τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πως οι υπηρεσίες πληροφοριών, ο στρατός και η ίδια η ισραηλινή κυβέρνηση γνώριζαν τουλάχιστον πως κάτι «βράζει» στη Γάζα. Το αν η αγνόηση των προειδοποιήσεων ήταν ένα ακούσιο λάθος της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, ή μια εσκεμμένη επιλογή που θα παρείχε στο Ισραήλ το έναυσμα για την εφαρμογή των πολυετών σχεδίων εθνοκάθαρσης της Λωρίδας της Γάζας, παραμένει ανοιχτό για ερμηνεία.

ΠΗΓΗ

***

  • Νέα βίντεο αποδεικνύουν την πραγματοποίηση γενοκτονίας από το Ισραήλ

Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές και δημοσιογράφους ένας από τους λόγους για τους οποίους το Ισραήλ φοβόταν να διακόψει έστω και για λίγες ώρες το συνεχή βομβαρδισμό της Γάζας ήταν ότι θα επέτρεπε σε εξωτερικούς παρατηρητές να καταγράψουν το μέγεθος της σφαγής που πραγματοποιεί.

Οι πρώτες εικόνες που φτάνουν είναι πραγματικά φρικιαστικές καθώς αποδεικνύουν ότι το Ισραήλ πραγματοποιεί carpet bombing κατοικημένων περιοχών το οποίο δεν φαίνεται να έχει σημειωθεί σε άλλη σύγκρουση μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι εικόνες διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι το Ισραήλ πραγματοποιεί επιθέσεις εναντίον στόχων της Χαμάς και δείχνουν ότι μοναδικός στόχος είναι να προκληθούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.

Ηδη εδώ και εβδομάδες ο ΠΟΥ ανέφερε ότι το Ισραήλ σκοτώνει κατά μέσο όρο ένα παιδί ανά δέκα λεπτά, ρυθμός ο οποίος δεν έχει παρατηρηθεί σε καμία άλλη σύγκρουση τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος και αναλυτής Μοχάμεντ Σεχάντα συγκέντρωσε αρκετές από αυτές τις εικόνες σε ένα thread που ανάρτησε στο X (πρώην Twitter).

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ τις συγκεντρωμένες εικόνες και τα βίντεο σε 12 συνεχόμενες αναρτήσεις στο Χ (πρώην Twitter) από τον Παλαιστίνιο δημοσιογράφο και αναλυτή Μοχάμεντ Σεχάντα
 

Εκτός από τις ισοπεδωμένες περιοχές που εκτείνονται μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι, στα βίντεο παρουσιάζεται και η κατάσταση στα νοσοκομεία με άταφα πτώματα που σαπίζουν στους δρόμους αλλά ακόμη και ένα απανθρακωμένο έμβρυο, η μητέρα του οποίου δολοφονήθηκε από το κράτος του Ισραήλ.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου