24 Νοεμβρίου 2023

Ομόφωνη αθώωση του Κ. Δημαλέξη - Συνήγοροι υπεράσπισής του: «Κατέρρευσε η προσπάθεια της Ασφάλειας να κατευθύνει τη δικαστική κρίση σε μια καταδικαστική απόφαση»



 
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απάλλαξε τον νεαρό αναρχικό από τις βαρύτατες κατηγορίες του εμπρησμού και της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, τις οποίες του απέδιδε με σαθρά στοιχεία η Ασφάλεια ● Σημειωτέον ότι έμεινε έναν χρόνο στις φυλακές ● «Τη μέρα της σύλληψης ήθελαν να περάσουν ένα τρομο-αφήγημα, να επιβάλουν ένα καθεστώς τρομοκρατίας στη γειτονιά των Προσφυγικών» τόνισε ο ίδιος στην απολογία του.
 
Oλο το οικοδόμημα που έχτισε η κρατική ασφάλεια σε βάρος του Κώστα Δημαλέξη, ο οποίος κατηγορήθηκε για την έκρηξη στα γραφεία της RealNews στο Μαρούσι τον Ιούλιο του 2022, αντιμετωπίζοντας μεταξύ άλλων τις κακουργηματικές κατηγορίες της συγκρότησης και ένταξης στην οργάνωση «Χιλιάδες Ηλιοι της Νύχτας», κατέρρευσε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Οι δικαστές απάλλαξαν το μέλος της κοινότητας των Κατειλημμένων Προσφυγικών από όλες τις κακουργηματικές κατηγορίες. Ενοχος κρίθηκε μόνο για τα πλημμελήματα της άρνησης δακτυλοσκόπησης και της οπλοκατοχής (σουγιάδες και ένα σπρέι πιπεριού που βρέθηκε στο διαμέρισμά του), με το δικαστήριο να τον καταδικάζει σε 22 μήνες φυλάκιση με αναστολή.

Ο Δημαλέξης αφέθηκε ελεύθερος μετά από έναν χρόνο εγκλεισμού, ενώ οι δεκάδες αλληλέγγυοι που βρίσκονταν μέσα στη δικαστική αίθουσα ξέσπασαν σε χειροκροτήματα με την ανακοίνωση της απόφασης. Για όλους όσοι παρακολούθησαν την προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου, ήταν εμφανές το «τρύπιο» κατηγορητήριο που αντιμετώπιζε, αφού ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας, ένας αστυνομικός - προϊστάμενος της κρατικής ασφάλειας κατέθεσε χωρίς να έχει καν ιδίαν αντίληψη για το περιστατικό της έκρηξης στη RealNews.

Το σκαρίφημα της Ασφάλειας δεν έπεισε τους δικαστές που είχαν να αποφανθούν ουσιαστικά για δύο σκέλη κακουργηματικών κατηγοριών: αφενός για το εάν ο κατηγορούμενος ήταν μέλος της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης «Χιλιάδες Ηλιοι της Νύχτας» και αφετέρου αν ήταν το ένα από τα δύο πρόσωπα πίσω από τη δράση του εμπρησμού στα συγκεκριμένα δημοσιογραφικά γραφεία.

Ηδη από την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, τουλάχιστον το πρώτο σκέλος που αφορούσε τις κατηγορίες της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση κατέπεσε πανηγυρικά, αφού δεν υπήρχε κανένα σχετικό στοιχείο για να σταθούν οι ισχυρισμοί της ΕΛ.ΑΣ.: ούτε τρία άτομα υπάρχουν στη δικογραφία που να θεμελιώνουν την κατηγορία της «εγκληματικής οργάνωσης» ούτε κάποιο παραπάνω στοιχείο για τη δομή, την ιεραρχία ή ακόμα και την ταυτότητα της οργάνωσης ή των μελών της.

Η εισαγγελέας εισηγήθηκε την καταδίκη του Κώστα Δημαλέξη μόνο για την πράξη του εμπρησμού και της έκρηξης, αποδεχόμενη ότι οι εκθέσεις οπτικοακουστικής ανάλυσης που συνέταξαν οι άντρες της Κρατικής Ασφάλειας και υποδείκνυαν τον Κώστα Δημαλέξη ως δράστη της επίθεσης ήταν επαρκείς για την ενοχή του.

«Mεγαλειώδης φάρσα»

Ωστόσο, στο βιντεοληπτικό υλικό, το μοναδικό ενοχοποιητικό στοιχείο ήταν ένα αυτοκίνητο που προσομοιάζει στο αυτοκίνητο του Δημαλέξη, με την ΕΛ.ΑΣ. αυθαίρετα να συμπεραίνει πως το όχημα που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, επειδή μοιάζει με του Δημαλέξη, είναι και το ίδιο. Το πιο ουσιαστικό στοιχείο, ο αριθμός κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, δεν υπήρχε πουθενά.

Μαζί με το κατηγορητήριο κατέρρευσαν και οι τυμπανοκρουσίες τού τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος, μετά την εισβολή της αστυνομίας στα Προσφυγικά, τον Νοέμβριο του 2022, και τη σύλληψη του Δημαλέξη, δήλωνε βέβαιος πως «ακόμα μια εγκληματική πράξη εξιχνιάστηκε».

Ομως, το κατηγορητήριο είχε αποδυναμωθεί ήδη πριν φτάσει στις δικαστικές αίθουσες: αρχικά ο Δημαλέξης κατηγορήθηκε ως ο εγκέφαλος εγκληματικής οργάνωσης με έξι υποθέσεις εμπρησμού σε βάρος του. Αργότερα, λόγω απουσίας στοιχείων, παραπέμφθηκε σε δίκη μόνο για την επίθεση στα γραφεία του ειδησεογραφικού ομίλου και, εντέλει, αθωώθηκε.

Ο ίδιος επέλεξε να δώσει εξαρχής πολιτικό τόνο στην απολογία του, ξεκαθαρίζοντας ότι στοχοποιήθηκε ως μέλος των Κατειλημμένων Προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. «Η κοινότητα παρακολουθείται 24/7 από την αστυνομία, επειδή είναι η μεγαλύτερη κατάληψη στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή και είναι δίπλα στη ΓΑΔΑ. (...) Θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε στη θέση μου. Η αστυνομία, λόγω του προφίλ μου, επέλεξε εμένα για να μου καταλογίσει αυτές τις πράξεις».

Οσον αφορά το αυτοκίνητό του, τόνισε πως «η Ασφάλεια γνωρίζει ότι το οδηγούσα, αλλά η παρακολούθησή μου γινόταν αρκετούς μήνες πριν. Το Τμήμα Προστασίας Κράτους και Πολιτεύματος με παρακολουθούσε και έχουν κάμερες που κοιτούν τα παράθυρα και τις εισόδους των Προσφυγικών, είναι σύνηθες να έχουμε συνοδεία στο πήγαινε και στο έλα από την κατάληψη».

Περιγράφοντας τη βίαιη εισβολή της αστυνομίας στα Προσφυγικά τον Νοέμβριο του ‘22, όταν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. επιδόθηκαν σε ένα όργιο καταστολής και βίαιων προσαγωγών που διήρκεσε μέχρι αργά το βράδυ, ο ίδιος σχολίασε πως «ήταν μια μεγαλειώδης φάρσα και τίποτα άλλο»:

«Τη μέρα της σύλληψης ήθελαν να περάσουν ένα τρομο-αφήγημα, να επιβάλουν ένα καθεστώς τρομοκρατίας στη γειτονιά, οι πράξεις των αστυνομικών μιλάνε από μόνες τους. Ηταν ο δούρειος ίππος για να εισβάλουν στην κατάληψη. (...) Δεν είναι τυχαίο ότι, δύο μέρες μετά, εκκενώθηκε και η κατάληψη της Θεσσαλονίκης (σ.σ. κατάληψη Mundo Nuevo)».

«Κατέρρευσε η σκευωρία της Ασφάλειας»

Αννυ Παπαρρούσου και Γιώργος Κακαρνιάς, συνήγοροι υπεράσπισης.

«Κατέρρευσε η προσπάθεια της Ασφάλειας να κατευθύνει τη δικαστική κρίση σε μια καταδικαστική απόφαση για τον Κώστα Δημαλέξη. Ο ίδιος κρίθηκε ομόφωνα αθώος για τις βαρύτατες πράξεις του κατηγορητηρίου, έχοντας όμως παραμείνει στη φυλακή για ένα έτος. Η πρακτική της κατασκευής δικογραφιών κατά αθώων ανθρώπων βρίσκει τα όριά της, όταν αναμετράται με τη λογική και το αίσθημα δικαίου».

-ΣΧΕΤΙΚΟ και το ακόλουθο άρθρο του Τάσου Παππά: 

 

Δεν ξέρω αν τα μάθατε τα νέα. Ενας… φοβερός και… τρομερός… τρομοκράτης αθωώθηκε και μάλιστα η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη. Αν είχατε διαβάσει την Τρίτη το ρεπορτάζ της Εύας Παπαδοπούλου στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (σελ. 3) (να διαβάζετε την εφημερίδα για να μην πέφτετε από τα σύννεφα), θα βλέπατε ότι ισχύει. Αναφέρομαι στην υπόθεση του Κώστα Δημαλέξη, ο οποίος σύρθηκε στα δικαστήρια με πολύ βαριές κατηγορίες για την εμπρηστική επίθεση στα γραφεία της «Real News» τον Ιούλιο του 2022. Απαλλάχτηκε απ’ όλες τις κακουργηματικές κατηγορίες και κρίθηκε ένοχος μόνο για τα πλημμελήματα της άρνησης δακτυλοσκόπησης (πολύ… σοβαρό αδίκημα, δεν νομίζετε;) και της οπλοκατοχής (μην τρομάζετε, ούτε βόμβες ούτε Καλάσνικοφ βρήκαν στο σπίτι του, αλλά κάτι σουγιάδες και ένα σπρέι πιπεριού).

Τι έχουμε εδώ; Μήπως πρόκειται για τη θεωρία που διακινούσε στο παρελθόν ένας υπουργός Προστασίας του Πολίτη (της Δεξιάς) και διακινούν σήμερα μετ’ επιτάσεως ορισμένοι συνδικαλιστές αστυνομικοί (επιρροές της Νέας Δημοκρατίας) που λέει ότι η αστυνομία κάνει σωστά τη δουλειά της, συλλαμβάνει τους δράστες εγκληματικών ενεργειών και η Δικαιοσύνη έρχεται μετά και τους αθωώνει, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι δεν κάνει το καθήκον της, ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων; Αστεία θεωρία. Λειτουργεί σαν άλλοθι για τις γκάφες ή τις εσκεμμένες ενέργειες των διωκτικών αρχών. Δεν μπορεί κανείς να πιστέψει ότι κάποιοι λειτουργοί της Δικαιοσύνης ξαφνικά έγιναν φίλοι της τρομοκρατίας και με τις αποφάσεις τους πλήττουν το κύρος των διωκτικών αρχών και αντικειμενικά (χαριτωμένος ευφημισμός) ρίχνουν νερό στον μύλο της ένοπλης ανυπακοής.

Μήπως το κατηγορητήριο κατέρρευσε γιατί ήταν σαθρό; Μήπως αυτοί που το συνέταξαν επιχείρησαν να ενοχοποιήσουν έναν πολίτη, να τον τυλίξουν δηλαδή σε μια κόλλα χαρτί, χωρίς στοιχεία και ήθελαν να τον κλείσουν φυλακή, να τον βγάλουν από την κυκλοφορία επειδή δεν γούσταραν τη διαδρομή του και τις πολιτικές απόψεις του; Λέω μήπως. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό. Και στο παρελθόν είχαμε περιπτώσεις που κατηγορητήρια κατέρρευσαν μόλις ήρθαν σε επαφή με την πραγματικότητα. Συνεπώς δεν πρόκειται για μια άτυχη στιγμή, για μια επιπολαιότητα και πρέπει να είμαστε επιεικείς. Εχουμε να κάνουμε με μια πρακτική που επαναλαμβάνεται παρά το γεγονός ότι έχει φάει κατραπακιές. Εχουν ταλαιπωρηθεί άνθρωποι. Ο κατηγορούμενος που αθωώθηκε έμεινε έναν χρόνο στη φυλακή περιμένοντας να δικαστεί. Δεν πρέπει κάποιος να πληρώσει για την περιπέτειά του; Συνεχίζουμε σαν να μην τρέχει τίποτα;

Υπάρχει όμως και ένα σημείο στη συγκεκριμένη υπόθεση που είναι πολύ σοβαρό γιατί ακουμπάει την πολιτική ηγεσία η οποία δεν σέβεται ούτε θεσμούς, ούτε τη διάκριση των εξουσιών, ούτε τις διαδικασίες και συμπεριφέρεται με τρόπο απαράδεκτο, προσβάλλοντας αυτό που λέμε «κράτος δικαίου», το οποίο υποτίθεται πως υπηρετεί. Ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος μετά τη σύλληψη του Δημαλέξη δήλωνε βέβαιος πως «ακόμα μια εγκληματική ενέργεια εξιχνιάστηκε». Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι δεν εξιχνιάστηκε. Γιατί βιάστηκε ο υπουργός; Προφανώς για να αποδείξει στον πολιτικό προϊστάμενό του ότι κάνει καλά τη δουλειά του και να μην τον ξεχάσει στον ανασχηματισμό. Δεν είναι ευάλωτος στην υποψία (βάσιμη πέρα για πέρα) ότι με τη δήλωσή του προσπάθησε να επηρεάσει την κρίση της Δικαιοσύνης, ότι αποπειράθηκε να της δείξει ποιο δρόμο οφείλει να ακολουθήσει; Ασήμαντη λεπτομέρεια κι αυτή;

ΥΓ. Η εμπρηστική επίθεση έγινε πρώτο θέμα. Η σύλληψη επίσης. Η αθώωση; Στα ψιλά. Η «τέταρτη εξουσία» αναιμική. Κρατάμε με νύχια και με δόντια την… τιμητική θέση 107.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου