23 Νοεμβρίου 2023

Μελετητές του Ολοκαυτώματος καταδικάζουν την κατάχρηση της μνήμης του ως δικαιολόγηση της σφαγής στη Γάζα


Επιστολή με την οποία τάσσονται ενάντια στην κατάχρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος ως δικαιολόγηση της σφαγής στη Γάζα, υπογράφουν ακαδημαϊκοί, εξέχοντες μελετητές της ιστορίας, του αντισημιτισμού και του Ολοκαυτώματος, όπως οι Raz Segal, Omer Bartov, Christopher R. Browning, Jane Caplan και Debórah Dwork.

Όπως τονίζουν, Ισραηλινοί πολιτικοί αλλά και οι σύμμαχοί τους «χρησιμοποιούν το πλαίσιο του Ολοκαυτώματος για να παρουσιάσουν τη συλλογική τιμωρία της Γάζας από το Ισραήλ ως μάχη του πολιτισμού απέναντι στη βαρβαρότητα, προωθώντας έτσι ρατσιστικές αφηγήσεις για τους Παλαιστίνιους». Και οι ίδιοι, ως ακαδημαϊκοί νιώθουν πως έχουν «καθήκον να διατηρήσουμε την πνευματική ακεραιότητα του επαγγέλματός μας και να υποστηρίξουμε τους άλλους σε όλο τον κόσμο να κατανοήσουν αυτή τη στιγμή», ενώ χαρακτηρίζουν τις συγκρίσεις της παρούσας κρίσης με το Ολοκαύτωμα ως «διανοητικές και ηθικές αποτυχίες».

Ακολουθεί μεταφρασμένη ολόκληρη η επιστολή των ακαδημαϊκών:

Οι υπογράφοντες είμαστε μελετητές του Ολοκαυτώματος και του αντισημιτισμού από διαφορετικά ιδρύματα. Γράφουμε για να εκφράσουμε τον αποτροπιασμό και την απογοήτευσή μας για τους πολιτικούς ηγέτες και τα σημαντικά δημόσια πρόσωπα που επικαλούνται τη μνήμη του Ολοκαυτώματος για να εξηγήσουν την τρέχουσα κρίση στη Γάζα και το Ισραήλ.

Ιδιαίτερα παραδείγματα περιλαμβάνουν τον Ισραηλινό πρέσβη στον ΟΗΕ Gilad Erdan που φόρεσε ένα κίτρινο αστέρι με τις λέξεις «Ποτέ ξανά» ενώ μιλούσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, μέχρι τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden που είπε ότι η Χαμάς «έχει εμπλακεί σε βαρβαρότητα που είναι τόσο επιζήμια όσο το Ολοκαύτωμα», ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu είπε στον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz ότι «η Χαμάς είναι οι νέοι Ναζί». Ο Αμερικανός βουλευτής Μπράιαν Μαστ, Ρεπουμπλικάνος από τη Φλόριντα, μιλώντας στο βήμα της Βουλής, αμφισβήτησε την ιδέα ότι υπάρχουν «αθώοι Παλαιστίνιοι πολίτες», υποστηρίζοντας: «Δεν νομίζω ότι θα πετούσαμε τόσο ελαφρά τη καρδία τον όρο “αθώοι Ναζί πολίτες” κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Ο αντισημιτισμός συχνά αυξάνεται σε περιόδους αυξημένης κρίσης στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, όπως και η ισλαμοφοβία και ο ρατσισμός κατά των Αράβων. Η ασυνείδητη βία των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου και οι συνεχιζόμενοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί και η εισβολή στη Γάζα είναι καταστροφικές και προκαλούν πόνο και φόβο στις εβραϊκές και παλαιστινιακές κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Επαναλαμβάνουμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να αισθάνεται ασφαλής όπου και αν ζει και ότι η αντιμετώπιση του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

Είναι κατανοητό γιατί πολλοί στην εβραϊκή κοινότητα θυμούνται το Ολοκαύτωμα και παλαιότερα πογκρόμ όταν προσπαθούν να κατανοήσουν τι συνέβη στις 7 Οκτωβρίου — οι σφαγές και οι εικόνες που βγήκαν στη δημοσιότητα μετά από αυτές, έχουν αγγίξει τη βαθιά ριζωμένη συλλογική μνήμη του γενοκτονικού αντισημιτισμού, καθοδηγούμενη από την πολύ πρόσφατη εβραϊκή ιστορία.

Ωστόσο, η επίκληση στη μνήμη του Ολοκαυτώματος συσκοτίζει την κατανόηση του αντισημιτισμού που αντιμετωπίζουν οι Εβραίοι σήμερα και παραποιεί επικίνδυνα τα αίτια της βίας στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Η ναζιστική γενοκτονία αφορούσε ένα κράτος — και την πρόθυμη κοινωνία των πολιτών του — που επιτέθηκε σε μια μικροσκοπική μειονότητα, επίθεση η οποία στη συνέχεια κλιμακώθηκε σε μια γενοκτονία σε ολόκληρη την ήπειρο. Πράγματι, οι συγκρίσεις της κρίσης που εκτυλίσσεται στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη με τον ναζισμό και το Ολοκαύτωμα — κυρίως όταν προέρχονται από πολιτικούς ηγέτες και άλλους που μπορούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη — αποτελούν διανοητικές και ηθικές αποτυχίες. Σε μια στιγμή που τα συναισθήματα είναι σε έξαρση, οι πολιτικοί ηγέτες έχουν την ευθύνη να ενεργούν με ψυχραιμία και να αποφεύγουν να υποδαυλίζουν τις φλόγες της οδύνης και του διχασμού. Και, ως ακαδημαϊκοί, έχουμε καθήκον να διατηρήσουμε τη διανοητική ακεραιότητα του επαγγέλματός μας και να υποστηρίξουμε τους άλλους σε όλο τον κόσμο να κατανοήσουν αυτή τη στιγμή.

Ισραηλινοί ηγέτες και άλλοι χρησιμοποιούν το πλαίσιο του Ολοκαυτώματος για να παρουσιάσουν τη συλλογική τιμωρία του Ισραήλ στη Γάζα ως μάχη για τον πολιτισμό απέναντι στη βαρβαρότητα, προωθώντας έτσι ρατσιστικές αφηγήσεις για τους Παλαιστίνιους. Αυτή η ρητορική μας ενθαρρύνει να διαχωρίσουμε την τρέχουσα κρίση από το πλαίσιο από το οποίο προέκυψε. Εβδομήντα πέντε χρόνια εκτοπισμού, πενήντα έξι χρόνια κατοχής και δεκαέξι χρόνια αποκλεισμού της Γάζας έχουν δημιουργήσει ένα διαρκώς επιδεινούμενο σπιράλ βίας που μπορεί να ανακοπεί μόνο με μια πολιτική λύση. Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, και η ανάπτυξη μιας αφήγησης του Ολοκαυτώματος στην οποία ένα «κακό» πρέπει να νικηθεί με τη βία μονάχα θα διαιωνίσει μια καταπιεστική κατάσταση πραγμάτων που έχει ήδη διαρκέσει πάρα πολύ καιρό.

Η επιμονή πως «η Χαμάς είναι οι νέοι Ναζί» — και παράλληλα θεωρώντας τους Παλαιστίνιους συλλογικά υπεύθυνους για τις ενέργειες της Χαμάς — αποδίδει σκληρά, αντισημιτικά κίνητρα σε όσους υπερασπίζονται τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Τοποθετεί επίσης την προστασία των Εβραίων απέναντι από την προάσπιση των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και νόμων, υπονοώντας ότι η τρέχουσα επίθεση στη Γάζα είναι μια αναγκαιότητα. Και η επίκληση του Ολοκαυτώματος για την απόρριψη των διαδηλωτών που ζητούν μια «ελεύθερη Παλαιστίνη» τροφοδοτεί την καταστολή της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και τη σύγχυση του αντισημιτισμού με την κριτική στο Ισραήλ.

Σε αυτό το κλίμα αυξανόμενης ανασφάλειας, χρειαζόμαστε σαφήνεια σχετικά με τον αντισημιτισμό, ώστε να μπορούμε να τον εντοπίσουμε και να τον καταπολεμήσουμε σωστά. Χρειαζόμαστε επίσης ξεκάθαρη σκέψη καθώς αντιμετωπίζουμε και ανταποκρινόμαστε στα όσα εκτυλίσσονται στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς στην αντιμετώπιση αυτών των ταυτόχρονων πραγματικοτήτων — της αναζωπύρωσης του αντισημιτισμού και των εκτεταμένων δολοφονιών στη Γάζα, καθώς και της κλιμάκωσης των εκτοπίσεων στη Δυτική Όχθη — καθώς συμμετέχουμε στον δημόσιο διάλογο.

Ενθαρρύνουμε εκείνους που με τόση ευκολία επικαλούνται συγκρίσεις με τη ναζιστική Γερμανία να ακούσουν τη ρητορική που προέρχεται από την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu δήλωσε στο ισραηλινό κοινοβούλιο ότι «πρόκειται για έναν αγώνα μεταξύ των παιδιών του φωτός και των παιδιών του σκότους» (ένα tweet από το γραφείο του με την ίδια φράση διαγράφηκε αργότερα). Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant διακήρυξε: «Πολεμάμε ανθρώπινα ζώα και ενεργούμε αναλόγως». Τέτοια σχόλια, μαζί με ένα ευρέως διαδεδομένο και συχνά αναφερόμενο επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν αθώοι Παλαιστίνιοι στη Γάζα, φέρνουν πράγματι στο μυαλό απόηχους ιστορικής μαζικής βίας. Αλλά αυτές οι αντηχήσεις θα πρέπει να χρησιμεύουν ως προτροπή κατά της ευρείας κλίμακας δολοφονίας, όχι ως έκκληση για την επέκτασή της.

Ως ακαδημαϊκοί έχουμε την ευθύνη να χρησιμοποιούμε τα λόγια μας και την εμπειρογνωμοσύνη μας με κρίση και ευαισθησία — να προσπαθούμε να περιορίσουμε την υποκινούμενη γλώσσα που είναι ικανή να προκαλέσει περαιτέρω διχόνοια και, αντίθετα, να δίνουμε προτεραιότητα στην ομιλία και τη δράση που αποσκοπεί στην πρόληψη περαιτέρω απώλειας ζωών. Γι’ αυτό, όταν επικαλούμαστε το παρελθόν, πρέπει να το κάνουμε με τρόπους που φωτίζουν το παρόν και δεν το διαστρεβλώνουν. Αυτή είναι η απαραίτητη βάση για την εγκαθίδρυση της ειρήνης και της δικαιοσύνης στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ. Γι’ αυτό καλούμε τα δημόσια πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των μέσων ενημέρωσης, να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τέτοιου είδους συγκρίσεις.

Συντάκτες:

  • Omer Bartov, καθηγητής Samuel Pisar για το Ολοκαύτωμα και τις Σπουδές Γενοκτονίας στο Πανεπιστήμιο Brown
  • Christopher R. Browning, ομότιμος καθηγητής ιστορίας Frank Porter Graham στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill
  • Jane Caplan, ομότιμη καθηγήτρια Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
  • Debórah Dwork, ιδρυτική διευθύντρια του Κέντρου για τη Μελέτη του Ολοκαυτώματος, της Γενοκτονίας και των Εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας στο Graduate Center-City University of New York
  • Michael Rothberg, πρόεδρος του Τμήματος Συγκριτικής Λογοτεχνίας, καθηγητής Αγγλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας και κάτοχος της έδρας 1939 Society Samuel Goetz στις Σπουδές Ολοκαυτώματος στο UCLA.

Υπογράφοντες/-ουσες:

  • Karyn Ball, καθηγήτρια Αγγλικών και Κινηματογραφικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα
  • Alon Confino, καθηγητής Ιστορίας και Εβραϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, Amherst
  • David Feldman, διευθυντής, Ινστιτούτο Birkbeck για τη μελέτη του αντισημιτισμού, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου
  • Amos Goldberg, Έδρα Jonah M. Machover στις Σπουδές Ολοκαυτώματος, Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ
  • Atina Grossmann, καθηγήτρια Ιστορίας, Cooper Union, Νέα Υόρκη
  • John-Paul Himka, ομότιμος καθηγητής, Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα
  • Marianne Hirsch, ομότιμη Καθηγήτρια, Συγκριτική Λογοτεχνία και Σπουδές Φύλου, Πανεπιστήμιο Κολούμπια
  • A. Dirk Moses, καθηγητής Spitzer Διεθνών Σχέσεων, City College της Νέας Υόρκης
  • Raz Segal, αναπληρωτής Καθηγητής Σπουδών Ολοκαυτώματος και Γενοκτονίας, Πανεπιστήμιο Στόκτον
  • Stefanie Schüler-Springorum, διευθύντρια, Κέντρο Έρευνας για τον Αντισημιτισμό, Τεχνικό Πανεπιστήμιο Βερολίνου
  • Barry Trachtenberg, Προεδρική Έδρα Rubin για την Εβραϊκή Ιστορία, Πανεπιστήμιο Wake Forest
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου