29 Νοεμβρίου 2023

Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση: Αδιαφορία, αδιαλλαξία, ισοπέδωση - Ανακοινώσεις


Ακόμη πιο ταξική η υγεία, ακόμη μεγαλύτερη η αδιαφορία για την απεξάρτηση, ακόμη πιο έντονη η απαξίωση του ΕΣΥ, ακόμη πιο δυσλειτουργικές οι δομές υγείας, ακόμη πιο έντονη η απουσία κοινωνικού κράτους.


ΓΡΑΦΕΙ Η ΜΑΡΙΑ ΡΑΝΤΟΥ



Στις 31/10, ο Υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νέο Νομοσχέδιο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση. 

Στόχο του Νομοσχεδίου, σύμφωνα με τον κ. Βαρτζόπουλο, αποτελεί η ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος οργάνωσης και διοίκησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Συνιστάται Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ.) που διαρθρώνεται σε Περιφερειακά Δίκτυα ΥΨΥ, τα οποία λειτουργούν στις Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών και διοικούνται από τον αρμόδιο, για θέματα ψυχικής υγείας, Υποδιοικητή Υ.Πε. Καθορίζονται επίσης οι εντασσόμενοι, συνεργαζόμενοι και εποπτευόμενοι φορείς του Δικτύου, προβλέπεται η ενιαία υπηρεσιακή και επιστημονική τους διοίκηση, όπως και η διασύνδεση τους με τους λοιπούς φορείς του Ε.Σ.Υ. 

Επιπλέον, συστήνεται «Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων» (ΕΟΠΑΕ), στον οποίο εντάσσονται και με τον οποίο διαλειτουργούν όλοι οι, μέχρι σήμερα, εγκεκριμένοι οργανισμοί και φορείς αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Στον Οργανισμό αυτό, ο οποίος θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου θα ενταχθούν και θα διαλειτουργούν όλοι οι εγκεκριμένοι οργανισμοί και φορείς απεξάρτησης. 

Στον ΕΟΠΑΕ θα ενταχθούν το ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, Ιδιωτικού Δικαίου), ο ΟΚΑΝΑ (Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών, Ιδιωτικού Δικαίου) και όλα τα Δημόσια Προγράμματα Απεξάρτησης που λειτουργούν στα Νοσοκομεία (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Νοσοκομείο Κέρκυρας, Ιωαννίνων και Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής) καθώς και οι μονάδες απεξάρτησης από ναρκωτικά, αλκοόλ και τυχερά παιχνίδια των ψυχιατρικών νοσοκομείων Αττικής και Θεσσαλονίκης και των γενικών νοσοκομείων της χώρας (18 ΑΝΩ, «Ιανός», «Αργώ», «Διάπλους» κ.ά.). 

Το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, σε δελτίο τύπου που εξέδωσε, καταγγέλλει το υπουργείο Υγείας για την απουσία οποιασδήποτε συνεργασίας με τους εργαζόμενους του κλάδου αλλά και για την έλλειψη ενημέρωσης τους.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου του σωματείου:

«Οι εργαζόμενοι/ες στα Κέντρα Πρόληψης πληροφορηθήκαμε με έκπληξη και έντονη ανησυχία από τα ΜΜΕ τα σχετικά περί δημιουργίας Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ), δίχως καμία προηγούμενη επίσημη πληροφόρηση πόσο δε μάλλον, διαβούλευση. Στη συνάντηση μας με την διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, μια βδομάδα πριν το υπουργικό συμβούλιο, ούτε και αυτή γνώριζε λεπτομέρειες, όπως δήλωσε…

Η εξέλιξη αυτή, με την δημιουργία ενός ΝΠΙΔ – «ομπρέλα» στις εξαρτήσεις, θα προκαλέσει «τσουνάμι» συγχωνεύσεων και νομοτελειακά, θα οδηγήσει στην κατάργηση υφιστάμενων δομών και υπηρεσιών, ομογενοποιώντας πολύπλευρες και συνθετικές προσεγγίσεις τις οποίες αξιοποιεί ο κάθε φορέας για να υπηρετήσει ένα τόσο σύμπλοκο ζήτημα όσο αυτό των εξαρτήσεων.

Είναι διάχυτη η ανησυχία μας για τις στοχεύσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος που τετραγωνίζει τον κύκλο, λειτουργώντας αποπροσανατολιστικά, ενώ ουσιαστικά στοχεύει στην συρρίκνωση για ακόμα μια φορά, του κοινωνικού κράτους την στιγμή που το Δ.Σ. του κλάδου μας έχει επανειλημμένως ζητήσει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τα τρομακτικά προβλήματα υποστελέχωσης που εμφανίζουν τα Κέντρα Πρόληψης, τα οποία οφείλονται και στο άλυτο θεσμικό τους.

Αντί αυτού, ακούμε μεγαλεπήβολους σχεδιασμούς με την απουσία της κοινωνίας και των εργαζομένων. Η κοινοτική Πρόληψη είναι απούσα στις προθέσεις τους, ενώ αντίθετα, προκρίνεται ένα στενά ιατροκεντρικό μοντέλο που θεωρεί πως το πρόβλημα των εξαρτήσεων είναι πρόβλημα απλά, κλινών. Πολύ φοβόμαστε, αξιολογώντας και όσα έχουμε δει και από την στάση του ΟΚΑΝΑ τελευταία, ότι το νομοσχέδιο αυτό θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την υπόθεση της πρόληψης στη χώρα μας.

Ως εργαζόμενοι/ες στα Κέντρα Πρόληψης, διεκδικούμε να ακουστούμε και ο όποιος σχεδιασμός να ξεκινήσει από το μηδέν, με βάση την εμπειρία των εργαζομένων  σε όλες τις εμπλεκόμενες δομές. Παράλληλα, εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους μας σε ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, 18 Άνω, Αργώ και Ιανός, στοχεύουμε στην ανάληψη κοινής δράσης και καλούμε όλους/ες τους/τις συναδέλφους μας σε επαγρύπνηση.

Επιδιώκουμε έναν ανοιχτό δημόσιο διάλογο με την Πολιτεία από το μηδέν, με στόχο ένα πολυσυλλεκτικό, αποτελεσματικό, δημοκρατικό πλαίσιο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της κοινότητας και των ληπτών βοήθειας, που δεν θα κατηγορεί το θύμα.

Το Υπουργείο Υγείας όφειλε να δηλώσει τις προθέσεις του, πριν επιχειρήσει μια διοικητική ανασυγκρότηση τέτοιου μεγέθους. Καλούμε έστω και τώρα, την πολιτική ηγεσία να ακούσει τις ανησυχίες μας, στον αγώνα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των εξαρτήσεων. Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο προκειμένου να αντιμετωπίσουμε  το σοβαρό αυτό ζήτημα με αποτελεσματικότητα και γνώμονα τις ανάγκες των εξυπηρετούμενων μας. Στον διάλογο αυτόν θα προσέλθουμε με την πρότασή μας για θεσμική αναβάθμιση και γενναία ενίσχυση σε προσωπικό, για τον ενιαίο φορέα των Κέντρων Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, διακριτό πόλο μέσα σε κάθε σχεδιαζόμενο δίκτυο αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων. Θα αντισταθούμε σθεναρά στην συρρίκνωση της διαρκούς διαδικασίας της Πρόληψης και την μετατροπή της σε μια επικάλυψη με «καμπάνιες» και άλλες επικοινωνιακές προχειρότητες ενός συρρικνωμένου ιατροκεντρικού οργανισμού «Θεραπείας» των Εξαρτήσεων .     

Επιθυμούμε παράλληλα και την κοινωνία παρούσα στις όποιες αποφάσεις, καθώς τα ζητήματα αυτά μας αφορούν όλους κι όλες και παροτρύνουμε τα μέλη μας να δράσουν μέσα στο πεδίο, ενημερώνοντας φορείς, σωματεία και τα μέλη των κοινοτήτων στις οποίες τα 75 Κέντρα Πρόληψης πανελλαδικά, δρούμε και εργαζόμαστε». 

Το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών είναι επίσης μεταξύ των οργανώσεων, που εξέφρασαν τη διαφωνία τους για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο πως το νεοσύστατο Εθνικό Συμβούλιο «οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση τα “στεγνά” θεραπευτικά προγράμματα».

Παράλληλα, επισημαίνει πως το νέο νομοσχέδιο «επισημοποιεί αντιεπιστημονικές θεωρίες όπως “λειτουργικός και μη λειτουργικός χρήστης”, “υγιής κι επιβλαβής χρήση”, διαχωρίζοντας τη μείωση βλάβης από ένα θεραπευτικό πλαίσιο κινητοποίησης προς την αλλαγή, ανοίγοντας τελικά το δρόμο στην αποδοχή και αθώωση της χρήσης ναρκωτικών και την πιθανή νομιμοποίηση αρκετών από αυτά».

Αδιαφορία, αδιαλλαξία, ισοπέδωση

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει προσπαθήσει ουκ ολίγες φορές - και τα έχει καταφέρει - να αποδυναμώσει το ΕΣΥ, σε τέτοιο σημείο που η μόνη διέξοδος είναι ο ιδιωτικός τομέας υγείας, ακόμη και αν πρόκειται για την πιο απλή εξέταση. 

Με νέο νομοσχέδιο διευκολύνει, με πρόσχημα την κατάργηση της ιδρυματικής περίθαλψης, το κλείσιμο των δημόσιων ψυχιατρικών κλινικών και την ανάπτυξη και επέκταση των ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών, αδιαφορώντας - ακόμη μια φορά - για τις ανάγκες των ασθενών, σε ότι αφορά υπηρεσίες ψυχικής υγείας, καθιστώντας το ζήτημα περισσότερο ταξικό από ποτέ. Να σημειωθεί ότι δεν έχει γίνει κανένας διάλογος και καμιά διαβούλευση πριν ετοιμαστούν οι διοικητικού τύπου αυτές παρεμβάσεις.

Με τις ενέργειες αυτές ουσιαστικά θα καταργηθούν ιστορικοί φορείς και θα ομογενοποιηθούν δια της γραφειοκρατίας και του συγκεντρωτισμού διαφορετικές επιστημονικές μέθοδοι, δομές και δράσεις. Οι δεκάδες δομές και κοινότητες του ΚΕΘΕΑ θα διαλυθούν μέσα σε ένα χαοτικό νέο φορέα.

Στους συλλόγους των εργαζομένων στον χώρο, αλλά και στους φορείς στο σύνολό τους, επικρατεί έντονος αναβρασμός και είναι δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις, δεδομένου ότι ως συνέπεια της ένταξη στον ΕΟΠΑΕ, θα αλλάξει το εργασιακό καθεστώς των εργαζόμενων στα Δημόσια Προγράμματα Απεξάρτησης. 

Η συγχώνευση σε ένα τόσο μεγάλο Οργανισμό, ο οποίος πιθανώς θα απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους, αλλάζει την φυσιογνωμία των Θεραπευτικών Προγραμμάτων, δημιουργεί ένα γραφειοκρατικό σύστημα διαχείρισης και διοίκησης που αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην απώλεια της ιδιαίτερης κουλτούρας και φιλοσοφίας των Προγραμμάτων και του θεραπευτικού πλουραλισμού, καθώς και του  θεραπευτικού συνεχούς. 

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η μονάδα απεξάρτησης 18 Άνω «τα στοιχεία αυτά είναι πολύ σημαντικά για τους εξαρτημένους ανθρώπους, για την επιλογή που θα κάνουν και την θεραπευτική σχέση που αναπτύσσουν καθώς εντάσσονται σε θεραπεία. Ακόμα και αν το νέο νομοσχέδιο προβλέπει διακριτή λειτουργία ανάμεσα στα Θεραπευτικά Προγράμματα, ο Οργανισμός θα αναπτύξει μια δική του δυναμική συγκεντροποίησης και αλληλοεπικάλυψης με κίνδυνο τα Θεραπευτικά Προγράμματα που σήμερα λειτουργούν να χαθούν, να συγχωνευθούν και να ομογενοποιηθούν. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα ακυρωθεί στην πράξη η αυτονομία του 18 άνω, η φιλοσοφία του και η δυνατότητά του να προσελκύει τα εξαρτημένα άτομα».

Τι διεκδικούν οι Μονάδες Απεξάρτησης

  • Ολόπλευρη ενίσχυση των υπαρχουσών δομών θεραπείας με πόρους και προσωπικό, δημιουργία νέων προγραμμάτων με βάση τις τοπικές, πληθυσμιακές και επιστημονικές ανάγκες.

  • Καμία μετατροπή των Δημόσιων Φορέων απεξάρτησης που υπάγονται στο ΕΣΥ σε ΝΠΙΔ.

  • Υιοθέτηση των στεγνών προγραμμάτων ως κύρια μορφή θεραπείας.

  • Καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών στην πρόληψη-θεραπεία-κοινωνική επανένταξη.

  • Κατάργηση της ΠΝΠ για το ΚΕΘΕΑ και επαναφορά του αυτοδιοίκητου.

  • Αποφασιστική ενίσχυση των Κέντρων Πρόληψης, δημιουργία νέων όπου δεν υπάρχουν, με Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο λειτουργίας».

ΚΕΘΕΑ: Ατεκμηρίωτη και επικίνδυνη η συγχώνευση των φορέων για τις εξαρτήσεις

Την πλήρη αντίθεσή τους στη σχεδιαζόμενη συγχώνευση των εγκεκριμένων θεραπευτικών οργανισμών και προγραμμάτων για τις εξαρτήσεις σε έναν υπερφορέα εκφράζει το Συμβούλιο Υπευθύνων Προγραμμάτων & Τομέων ΚΕΘΕΑ, με υπόμνημα που απέστειλε στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Το υπόμνημα επισημαίνει ότι ο σχεδιασμός του Υπουργείου δεν συνοδεύεται από κλινικά, οικονομικά και διοικητικά στοιχεία και γίνεται ερήμην των εμπλεκόμενων φορέων. Μια παραποιημένη εικόνα της σημερινής πραγματικότητας, με αποσιώπηση πολλών δεδομένων, προβάλλεται για την αιτιολόγησή του:

Χωρίς να έχει αξιολογήσει τον υφιστάμενο εθνικό συντονιστικό μηχανισμό (νόμος 4139/2013) και αγνοώντας το εθνικό σχέδιο δράσης που έχουν από το 2021 καταρτίσει και καταθέσει οι φορείς, το Υπουργείο κάνει λόγο για έλλειψη συντονισμού και σχεδιασμού και προχωράει στην κατάργησή των φορέων και στη διοικητική τους συνένωση.

Γίνεται λόγος για «απομόνωση» των φορέων, και αποσιωπώνται οι συνέργειές τους στο πεδίο, οι οποίες δείχνουν ότι η διασύνδεσή τους μπορεί να επιτευχθεί, χωρίς να θιγεί η διοικητική και επιστημονική τους αυτοτέλεια.

Το εθνικό δίκτυο δωρεάν υπηρεσιών ποικίλων προσεγγίσεων για τα ναρκωτικά και τις αναδυόμενες εξαρτήσεις (τζόγος, αλκοόλ, οθόνες), που αναπτύχθηκε για να καλύπτει γεωγραφικά όλη την επικράτεια, παρουσιάζεται ως «κατακερματισμός των υπηρεσιών».

Γίνεται επίκληση της ανάγκης για αύξηση των θέσεων σωματικής αποτοξίνωσης στα νοσοκομεία, χωρίς να εξηγείται πώς η συγχώνευση των φορέων σχετίζεται με αυτό.

Προβάλλονται ως πρόβλημα οι λίστες αναμονής, ενώ στην Ελλάδα το φαινόμενο είναι εξαιρετικά περιορισμένο, και γίνεται λόγος για μόνο 145 (!) θέσεις θεραπείας την ώρα που το ΚΕΘΕΑ, για παράδειγμα, διατηρεί σήμερα ενεργή θεραπευτική σχέση με σχεδόν 6.000 άτομα.

Ο όρος «θέσεις θεραπείας» αντικαθίσταται με τον όρο «κλίνες», ο οποίος παθολογικοποιεί τους ανθρώπους με πρόβλημα χρήσης ή εξάρτησης και προωθεί μια στενά βιοϊατρική προσέγγιση ενός σύνθετου πολυπαραγοντικού φαινομένου. Αγνοείται, έτσι, η διεθνής επιστημονική συζήτηση και η πολιτική του ΠΟΥ, που εστιάζουν στους κοινωνικούς προσδιοριστές της υγείας και στην ολιστική αντιμετώπιση προβλημάτων και ανισοτήτων μέσα στην κοινωνία.

Αυτό που επιχειρείται είναι η αλλαγή παραδείγματος στην πολιτική για τα ναρκωτικά στη χώρα μας και η προώθηση σκοπιμοτήτων που δεν εκφράζονται ανοιχτά: περικοπή πόρων, συρρίκνωση και ομογενοποίηση υπηρεσιών, μετακίνηση του προσωπικού προς άλλους τομείς του συστήματος.

Το Υπουργείο προωθεί τη δημιουργία ενός συγκεντρωτικού, γραφειοκρατικού και αθηνοκεντρικού οργανισμού, αποκομμένου από τις τοπικές κοινωνίες. Το σημερινό συνεχές της φροντίδας θα δώσει τη θέση του σε άκαμπτα νοσοκομειακού τύπου πρωτόκολλα, και οι πολίτες θα στερηθούν την ελεύθερη επιλογή θεραπευτικής προσέγγισης.

Το ζήτημα του εθνικού συντονισμού δεν επιλύεται με διοικητικά μέτρα. Καμία τέτοιου εύρους αλλαγή στον χώρο θεραπευτικής αντιμετώπισης των εξαρτήσεων δεν μπορεί να γίνει ερήμην όσων τον υπηρετούν.

Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ (ΔΑΦΝΙ): Όχι στη διάλυση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης!

Ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ χαιρετίζει την μαζική σύσκεψη σωματείων και φορέων που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16/11 στο χώρο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, με συμμετοχή πολλών σωματείων και φορέων από τον χώρο της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης. Εργαζόμενοι και φορείς δήλωσαν την ξεκάθαρη αντίθεσή τους με τα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ και του υφυπουργού κ. Βαρτζόπουλου που έρχεται να διαλύσει πλήρως την ήδη υποβαθμισμένη δημόσια ψυχική υγεία και απεξάρτηση.

Στόχος του Νομοσχεδίου και της προσπάθειας που γίνεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις δεν είναι το συμφέρον των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας αλλά το τσάκισμα των υπηρεσιών της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης. Στόχος τους το ξεπούλημα της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης!  Εξάλλου το ξήλωμα της πρόληψης στην πρωτοβάθμια υγεία και στο χώρο της Ψυχικής Υγείας έχει ιστορία και την υπογραφή όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων.       

Στην σύσκεψη εκτός από τον Ενιαίο Σύλλογο Εργαζομένων ΨΝΑ και τους εργαζόμενους του ΨΝΑ και του 18 ΑΝΩ, συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Ε.ΣΥ.Ν. και τα παραρτήματά του από Αιγάλεω – Χαϊδάρι – Αγία Βαρβάρα – Λιόσια/Μενιδίου, το σωματείο εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, την Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, το σωματείο εργαζομένων ΟΚΑΝΑ, τα σωματεία εργαζομένων Θριασίου Νοσοκομείου, Αττικόν, Δρομοκαιτείου, Ασκληπιείου Βούλας, το Σύλλογο Φίλων Πασχόντων από Διατροφικές Διαταραχές «Επιστρέφω», την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος και τους συλλόγους της από Αιγάλεω και Χαϊδάρι και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «η Πρόοδος». Οι εκπρόσωποι των σωματείων και των φορέων ανέδειξαν την τραγική κατάσταση που επικρατεί σε νοσοκομεία και δομές, την υποστελέχωση, τις ανάγκες που δεν καλύπτονται, ενώ ξεκαθάρισαν την πλήρη αντίθεσή τους με τα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ που έρχεται να διαλύσει ότι έχει απομείνει στην δημόσια ψυχική υγεία και απεξάρτηση. Αναδείχθηκε η ανάγκη να πραγματοποιηθούν σε όλους τους χώρους εργασίας στην ψυχική υγεία και απεξάρτηση αλλά και στους εμπλεκόμενους μαζικούς φορείς μαζικές γενικές συνελεύσεις και πλατιά ενημέρωση του λαού για όλα όσα δρομολογούνται. Ταυτόχρονα εκτός από το πλαίσιο αιτημάτων του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΨΝΑ – ΔΑΦΝΙ, πλαίσιο αιτημάτων κατέθεσαν και οι εκπρόσωποι του Ε.ΣΥ.Ν αλλά και η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ.

Τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς συζήτησαν το πρόγραμμα δράσης του επόμενου διαστήματος, αναδεικνύοντας την ανάγκη για συντονισμό της δράσης τους, προτάθηκε κοινή συνέντευξη τύπου αλλά και ετοιμότητα για απεργιακή απάντηση αν τολμήσουν να καταθέσουν το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση, ενώ κατέληξαν σε κάλεσμα σε κινητοποίηση την Τετάρτη 22/11, στις 12.00 μ.μ. στο Υπουργείο Υγείας. 

Ένα δρόμο έχουμε – Μια επιλογή!

Δε θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε!

Ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων Ψ.Ν.Α. καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις και τις πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος. Καμία επανάπαυση! Κανείς εφησυχασμός! Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του Ψ.Ν.Α (ΔΑΦΝΙ) και τα Σωματεία Εργαζομενων με τους αντιστοιχους φορείς σε ΚΕΘΕΑ – ΟΚΑΝΑ, αλλά και τα σωματειά και φορείς των όμορων Δήμων, να συμμετέχουν μαζικά:

  • Την Τετάρτη 29/11, στη στάση εργασίας 7.00 – 15.00 και στις 11.00 στην κινητοποίηση στην πύλη του Νοσοκομείου με αιχμή τα σχέδια της κυβέρνησης στην ψυχική υγεία και απεξάρτηση και στηρίζοντας την 48ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ 29 – 30/11.

  • Την Πέμπτη 30/11, στη στάση εργασίας 7.00 – 15.00 και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΟΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ, με συγκέντρωση στη 13.00 στο Υπουργείο Υγείας.

Διεκδικούμε:

Αποκλειστικά Δημόσια & Δωρεάν Ψυχική Υγεία με ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ κάθε μορφής επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο. Έξω οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία.

Γενναία χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού στις μονάδες και τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και στον χώρο της απεξάρτησης.

Τα Κ.Ψ.Υ να αποτελέσουν τον πυρήνα διασύνδεσης στην πρωτογενή πρόληψη και προαγωγή της ψυχικής υγείας (έγκαιρη παρέμβαση, συνεργασία με κοινοτικές υπηρεσίες, σχολεία κα), στην ολοκληρωμένη θεραπευτική αντιμετώπιση και αποκατάσταση στην κοινότητα με διεύρυνση της λειτουργίας τους όλο το 24ωρο με τις αντίστοιχες ειδικότητες στη στελέχωσή του και ουσιαστική διασύνδεση με τις μονάδες ψυχικής υγείας του τομέα (ξενώνες, προστατευόμενα διαμερίσματα, οικοτροφεία, δημόσια ψυχιατρική κλινική ή νοσοκομείο κ.α.).

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων σε όλες τις ειδικότητες, για την κάλυψη των αναγκών των μονάδων και των υπηρεσιών της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης.

Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι και να σταματήσει η ομηρία και η κοροϊδία τους.

Καμία συγχώνευση μονάδων και υπηρεσιών.

Ενίσχυση της φιλοσοφίας των στεγνών προγραμμάτων και της λειτουργίας του 18 ΑΝΩ ως αναπόσπαστο οργανικό κομμάτι του Ψ.Ν.Α, με όλες τις υπάρχουσες υπηρεσίες και υποδομές, με προσλήψεις μόνιμων εργαζομένων, με επιμόρφωση, εκπαίδευση και ανάπτυξη της έρευνας.

Διασφάλιση όλων των εργασιακών σχέσεων! Να μην πειράξουν ούτε έναν εργαζόμενο!

18 Άνω: «Όχι» των εργαζομένων στη συγχώνευση των προγραμμάτων απεξάρτησης

Την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023, συγκλήθηκε ολομέλεια των εργαζομένων της Μονάδας Απεξάρτησης 18 Άνω-ΨΝΑ, με αφορμή τις εξαγγελίες του υφυπουργού Υγείας, αρμόδιου για θέματα Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων, σχετικά με την πρόθεση ψήφισης νομοσχεδίου, σύμφωνα με το οποίο επιχειρείται η συγχώνευση όλων των εγκεκριμένων προγραμμάτων Απεξάρτησης, σε έναν ενιαίο Οργανισμό Ιδιωτικού Δικαίου.

Η ολομέλεια αποφάσισε ομόφωνα ότι δεν επιθυμεί την ένταξη της σε κανενός είδους Οργανισμό εκτός Εθνικού Συστήματος Υγείας και δεν στηρίζει κατά κανένα τρόπο τον επιχειρούμενο διαχωρισμό της Απεξάρτησης από την Ψυχική Υγεία. Εκφράζουμε δε, την πλήρη αντίθεσή μας στο νομοσχέδιο, γιατί κρίνουμε πως πλήττει το δημόσιο χαρακτήρα των προγραμμάτων απεξάρτησης, υπονομεύει το θεραπευτικό πλουραλισμό και τη θεραπευτική συνέχεια.

Καλούμε την κοινωνία που πάντα ήταν αρωγός και συμπαραστάτης στο 18 Άνω, να σταθεί δίπλα μας στον αγώνα που ξεκινά για την παραμονή μας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ως αναπόσπαστο κομμάτι της Δημόσιας Ψυχικής Υγείας.

Μαζί καλούμε και κάθε κοινωνικό και επιστημονικό φορέα, σωματεία εργαζομένων, συλλόγους γονέων, εκπαιδευτικούς και συλλογικότητες.

Ο αγώνας αυτός αποτελεί για μας κοινωνική και ιστορική ευθύνη.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου