Πολυσέλιδη ιεραρχική προσφυγή και αίτηση θεραπείας με σωρεία επιχειρημάτων κατατέθηκαν στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του υπουργείου για την ακύρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης με ημερομηνία 20/7/2023 του αιολικού σταθμού στη Θέση «Ζυγουρολίβαδο - Παλιό Μανδρί» πάνω από τη λίμνη Πλαστήρα.
Τις αιτήσεις-προσφυγές συνέταξε δικηγόρος που ορίστηκε με ομόφωνες αποφάσεις των τεσσάρων δήμων πέριξ του έργου (Αργιθέας, Μουζακίου, Καρδίτσας και Λίμνης Πλαστήρα). Στις προσφυγές συμμετέχουν με επιχειρήματα κατά του έργου οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση - Καλλιστώ. Επίσης συμμετέχουν ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας και πολίτες της περιοχής.
Η θέση του έργου στην κορυφογραμμή της Καζάρμας των Αγράφων είναι περίβλεπτη από όλη τη δυτική Θεσσαλία και βρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής Natura των Αγράφων και της λίμνης Πλαστήρα, που είναι και Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους. Η εγκατάσταση αυτή με 9 ανεμογεννήτριες, ύψους 150 μέτρων, θα αλλοιώσει δραματικά το περιβάλλον, μετατρέποντας το τοπίο από φυσικό σε βιομηχανικό και -πέρα από τις επιπτώσεις στη φύση με τις θηριώδεις επεμβάσεις- θα καταστρέψει και τις προοπτικές ήπιας ανάπτυξης της περιοχής. Η δε υλοποίησή του, ειδικά μετά τις τεράστιες φυσικές καταστροφές που συμβαίνουν στην περιοχή και δεν έχουν ληφθεί καθόλου υπόψη από τις μελέτες, θα είναι οριστικά η ταφόπλακα για την Καρδίτσα.
Μέσα από τις προσφυγές αναδεικνύεται καθαρά ότι το έργο έχει αδειοδοτηθεί πλημμελέστατα, με ελλιπείς μελέτες και σωρεία λαθών και εσφαλμένων στοιχείων και ότι η υλοποίησή του θα επιφέρει τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή («Ανεμογεννήτριες σε θέα από Θεσσαλικό Κάμπο και λίμνη Πλαστήρα», «Εφ.Συν.», 8/9/2023).
Στην ουσία, η πρόσφατη αδειοδότηση του έργου από το ΥΠΕΝ αφορά την ανανέωση της Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) του έργου που είχε εκδοθεί το 2011 και αφορούσε την εγκατάσταση 18 ανεμογεννητριών. Παρόλο που έχουν περάσει 12 ολόκληρα χρόνια από τότε, το υπουργείο δεν απαίτησε την υποβολή νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), τη διεξαγωγή δημόσια διαβούλευσης για το κοινό και τη συγκέντρωση όλων των απαραίτητων γνωμοδοτήσεων από τους αρμόδιους φορείς και τις υπηρεσίες. Κι αυτό, ενώ έχουν προκύψει νέα δεδομένα που αφορούν την κατάσταση του περιβάλλοντος, τις ουσιώδεις διαφοροποιήσεις στην κατάσταση διατήρησης, το καθεστώς προστασίας και τις θεσμοθετημένες δεσμεύσεις της χώρας όσον αφορά τα προστατευόμενα είδη της περιοχής. Κι ακόμη, ενώ ισχύουν νεότερα νομικά καθεστώτα προστασίας ειδών, τα οποία δεν υφίσταντο κατά τον χρόνο έκδοσης της αρχικής ΑΕΠΟ το 2011 και τα οποία δεν συνεκτιμώνται.
Δυσμενές έργο
Αν και ο αριθμός των ανεμογεννητριών μειώνεται (από 18 σε 9), λόγω του κατά πολύ μεγαλύτερου μεγέθους τους προκύπτουν ποσοτικές και ποιοτικές μεταβολές που καθιστούν το έργο δυσμενέστερο για το περιβάλλον. Εκτός του ότι αυξάνεται το συνολικό μήκος και πλάτος της οδοποιίας που απαιτείται, αυξάνονται και η επιφάνεια επέμβασης-εκχέρσωσης κατά 53% και ο συνολικός όγκος των εκσκαφών, όπως αυξάνεται και η συνολική επιφάνεια σάρωσης των ανεμογεννητριών κατά 75,54%, κάτι που θα αυξήσει σημαντικά και σε ανάλογο βαθμό τον κίνδυνο πρόσκρουσης σε αυτές των προστατευόμενων ειδών της ορνιθοπανίδας και ειδικά των μεγαλόσωμων προστατευόμενων ειδών όρνιο και φιδαετός, καθώς και τον κίνδυνο εκτόπισής τους. Τέλος, η κατασκευή και λειτουργία του έργου αναμένεται να προκαλέσει ευρύτερα αλλαγή στη χρήση γης της περιοχής χωροθέτησής του.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο ΟΦΥΠΕΚΑ στη σχετική αρνητική γνωμοδότησή του, «η εγκατάσταση του υπό μελέτη έργου εκτιμάται ότι θα αλλάξει άρδην τη φυσιογνωμία της περιοχής και θα προκαλέσει αλλαγή στη χρήση γης και το τοπίο. Η αλλαγή της χρήσης γης, από ορεινούς βοσκοτόπους σε εκτάσεις παραγωγής αιολικής ενέργειας, θα επιφέρει απώλεια της βιοποικιλότητας η οποία οφείλεται στη διάνοιξη νέων δρόμων και στη βελτίωση-διαπλάτυνση των υφιστάμενων. Οι αλλαγές χρήσεων γης υποβαθμίζουν τον βιότοπο τροφοληψίας. Οπως στην πλειονότητα των έργων αυτών, η βελτιστοποίηση της προσβασιμότητας και η κατασκευή των εσωτερικών δρόμων μεταξύ των ανεμογεννητριών θα κινήσει το έντονο ενδιαφέρον για περαιτέρω άσκηση άλλων ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, όπως προσέλευση περισσότερων οχημάτων για αναψυχή κ.λπ., κτηνοτροφία, θήρα, πιθανή συλλογή μανιταριών, προσέλκυση μοτοσικλετιστών ή και παράνομων συλλεκτών ειδών άγριας χλωρίδας και πανίδας. Ολες αυτές οι επερχόμενες ενέργειες θα προξενήσουν μεγαλύτερη όχληση σε μια μέχρι σήμερα απομονωμένη περιοχή στην οποία το υψόμετρο και η μη εύκολη προσπελασιμότητα παρείχαν ασφάλεια στην ορνιθοπανίδα και την άγρια ζωή γενικότερα».
«Με τις προσφυγές αυτές δίνεται μία ευκαιρία στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκυλακάκη, και στις υπηρεσίες του να υλοποιήσουν τη βούληση των τοπικών κοινωνιών όπως αυτές εκφράζονται και από τους επικεφαλής των τεσσάρων δήμων και να ακυρώσουν την άδεια του έργου πριν είναι αργά για όλους. Είναι υποχρέωση όλων των αξιωματούχων, των φορέων και των πολιτών της περιοχής μας να αναλάβουν άμεσα δράση και καλούμε όλους τους φίλους των Αγράφων να δραστηριοποιηθούν και να απαιτήσουν από τον υπουργό αλλά και τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι δεν θα μπουν αιολικά στα Αγραφα, ιδίως όταν αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες, για την ακύρωση αυτού του έργου», αναφέρει το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων.
Το Δίκτυο μαζί με τον Ελληνικό
Ορειβατικό Σύλλογο Καρδίτσας καλούν την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στις 10
π.μ. σε συμβολική πεζοπορία υπεράσπισης, διαμαρτυρίας και αντίστασης,
στην κορυφή Καζάρμα των Αγράφων (1.977 μέτρα), για να διατρανωθεί η
αντίθεση στην εγκατάσταση αιολικού σταθμού στην κορυφογραμμή του βουνού,
αλλά και σε όλα τα βουνά των Αγράφων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου