21 Νοεμβρίου 2023

Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός χτύπησε κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα – Υπό φονική πολιορκία τα νοσοκομεία

EPA/MOHAMMED SABER

Επίθεση σε κλινική τους στην Γάζα από τον ισραηλινό στρατό, παρά το γεγονός ότι η εγκατάσταση και τα οχήματα έφεραν τα λογότυπά τους, καταγγέλουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, την ώρα που κλιμακώνονται οι επιθέσεις του Ισραήλ σε υγειονομικές υποδομές.

Οι ΓΧΣ σε ανάρτησή τους αναφέρουν ότι το πρωί της Δευτέρας η κλινική τους στην πόλη της Γάζας δέχθηκε πυρά και ότι έγιναν σφοδρές μάχες γύρω από την δομή, με τουλάχιστον ένα ισραηλινό τανκ να βρίσκεται στον δρόμο.


«Τέσσερα αυτοκίνητα των ΓΧΣ κάηκαν. Ένα πέμπτο αυτοκίνητο, που ήταν σταθμευμένο απέναντι, έσπασε σε δύο κομμάτια σαν να συνθλίφθηκε από βαρύ όχημα ή τανκ. Όλα τα αυτοκίνητα και η κλινική ήταν σαφώς αναγνωρισμένα με το λογότυπο των ΓΧΣ»
, ανέφερε η οργάνωση..

Ένα μέλος του προσωπικού των ΓΧΣ και 20 πολίτες βρίσκονται σε «ακραίο κίνδυνο» μέσα στην κλινική , με την η οργάνωση δηλώνει ότι η κατάστασή τους είναι αβέβαιη.

«Ζητάμε επειγόντως να σταματήσουν οι μάχες στην περιοχή. Πάνω από 50 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού των ΓΧΣ, βρίσκονται σε κοντινά κτίρια, ενώ ένας τραυματίας χρειάζεται ιατρική φροντίδα» προσθέτει.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες λέει ότι ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου είναι «ασύγκριτος και πρωτοφανής», από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2017.

Νωρίτερα, ισραηλινά άρματα μάχης περικυκλώνουν το ινδονησιακό νοσοκομείο στη Γάζα, όπου τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από απευθείας ισραηλινά πλήγματα.


Ο επικεφαλής της υπηρεσίας υγείας του ΟΗΕ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, με αφορμή την επίθεση στο νοσοκομείο, το οποίο παραμένει πολιορκημένο από ισραηλινά τανκς, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ:

«Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και οι πολίτες δεν θα έπρεπε ποτέ να εκτίθενται σε τέτοια φρίκη, και ειδικά ενώ βρίσκονται μέσα σε ένα νοσοκομείο».

Ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας της Γάζας απέρριψε τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι βρήκε μια σήραγγα της Χαμάς στο νοσοκομείο αλ-Σίφα, χαρακτηρίζοντάς τον «καθαρό ψέμα».

Περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών στις 7 Οκτωβρίου. Στο Ισραήλ, ο επίσημος απολογισμός των νεκρών από τις επιθέσεις της Χαμάς ανέρχεται σε περίπου 1.200.

Στο μεταξύ, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης κατέλαβαν ένα φορτηγό πλοίο που συνδέεται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα και πήραν δύο δωδεκάδες μέλη του πληρώματος ως ομήρους, εγείροντας φόβους για ευρύτερη κλιμάκωση.

ΠΗΓΗ

-ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης:

Σφοδρές επιθέσεις πραγματοποιεί από τα ξημερώματα το Ισραήλ στο τελευταίο λειτουργικό νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα, το Ινδονησιακό νοσοκομείο στη Beit Lahia, κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου