28 Νοεμβρίου 2023

Ενώ την Παρασκευή ξεκινά στο Ντουμπάι η ετήσια σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28), η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων καταγράφει ρεκόρ αστρονομικών εσόδων

Ντουμπάι


Δεν είναι μόνο τα αστρονομικά έσοδά τους που προκαλούν, καταγράφοντας ρεκόρ 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022. Η βρόμικη -κυριολεκτικά και μεταφορικά- βιομηχανία ορυκτών καυσίμων «πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στο αν θα συμβάλει στη βαθαίνουσα κλιματική κρίση ή αν θα γίνει μέρος της λύσης, αγκαλιάζοντας τη στροφή προς την καθαρή ενέργεια», προειδοποίησε την Πέμπτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) σε ειδική έκθεσή του εν όψει της συνόδου COP28 στο... στόμα του λύκου (ή πιο σωστά σε ένα από τα στόματα), στα πετρελαιοπαραγωγά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιμετωπίζει τη στιγμή της αλήθειας στην COP28 στο Ντουμπάι», τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ. «Με τον κόσμο να υποφέρει από τις επιπτώσεις μιας επιδεινούμενης κλιματικής κρίσης, η συνέχιση του “business as usual” δεν είναι ούτε κοινωνικά ούτε περιβαλλοντικά υπεύθυνη», πρόσθεσε, αφού η επιταχυνόμενη απορρύθμιση του κλίματος τροφοδοτείται βασικά από τα προϊόντα των ενεργειακών κολοσσών, τα ορυκτά καύσιμα.

Η έκθεση δεν αναφέρεται μεν στην απληστία (και) της πανίσχυρης αυτής βιομηχανίας, καυτηριάζει όμως την «ελάχιστη» συνεισφορά της -λιγότερο από 1%- στις παγκόσμιες επενδύσεις για καθαρή ενέργεια, παρά τα εξωφρενικά υπερκέρδη της. Συγκεκριμένα πέρσι επένδυσε 20 δισ. δολάρια σε έργα καθαρής ενέργειας - μόλις 2,7% των συνολικών δαπανών της, όταν θα πρέπει να αφιερώνει 50% των επενδύσεών της στον τομέα αυτό μέχρι το 2030 για να περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η βιομηχανία πρέπει «να πάρει δύσκολες αποφάσεις τώρα», επιμένει ο IEA, καυτηριάζοντας και την αναθεώρηση προς τα κάτω κάποιων από τους στόχους μείωσης παραγωγής και ενεργειακής μετάβασης από κολοσσούς όπως οι BP, Shell και Enel - αναθεώρηση που εξόργισε δικαίως περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως εξάλλου και τα σχέδια κυβερνήσεων, π.χ. της Βρετανίας, όχι απλά να συνεχίσουν αλλά να επεκτείνουν κιόλας τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο Μπιρόλ κάλεσε μάλιστα τους ενεργειακούς κολοσσούς «να απαλλαγούν από την ψευδαίσθηση ότι οι απίθανα μεγάλες ποσότητες δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα είναι η λύση», αναφερόμενος στην πανάκριβη, ενεργοβόρα και εμβρυακού σταδίου ακόμα τεχνολογία που προωθούν για δέσμευση από την ατμόσφαιρα και αποθήκευση στη Γη διοξειδίου του άνθρακα. Απώτερος στόχος, καταγγέλλουν οικολόγοι, είναι να ξεπλύνουν τις ευθύνες τους και να συνεχίσουν την κερδοφόρα παραγωγή των βρόμικων και βλαβερών εν τέλει προϊόντων τους σαν να μην τρέχει τίποτα.

***

-ΔΙΑΒΑΣΤΕ, επίσης, τα σχετικά ρεπορτάζ:

Μπροστά στην πίεση του ισχυρού πετρελαϊκού λόμπι, που έχει αναγάγει το «πράσινο ξέπλυμα» σε… επιστήμη με τη συνεργασία και του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά και στις προτεραιότητες του γεωπολιτικού ανταγωνισμού και της ενεργειακής κρίσης, οι πολιτικές ηγεσίες σε ΗΠΑ και Ευρώπη οπισθοχωρούν διαρκώς από τους στόχους της «πράσινης» μετάβασης....

Αμετανόητες οι πετρελαϊκές εταιρείες, παρά την ένταση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, συνεχίζουν το Business As Usual, με την αξιοποίηση νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου