14 Ιουνίου 2022

Όποιος θέλει να σπείρει παντού ΒΑΠΕ, χρόνια ολόκληρα κοσκινίζει για το Χωροταξικό...


👉 Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ν. Ταγαράς υπέγραψε απόφαση που δίνει παράταση 11 και πλέον μηνών για τη μελέτη αναθεώρησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ. Πριν από ένα χρόνο περίπου ο νυν Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας είχε δεσμευτεί ότι το νέο Χωροταξικό θα είχε ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2021.
 
👎 Προσεχώς, όμως, ψηφίζεται νόμος για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των ΑΠΕ! Ετσι, η αποκαλούμενη «πράσινη» μετάβαση θα προχωρήσει ακόμα περισσότερο χωρίς κανόνες και σεβασμό στο περιβάλλον και το τοπίο. Δείτε εδώ: https://www.ethnos.gr/.../adeiodothshapese14mhnesantigia5...
 
🤨 Το Χωροταξικό Πλαίσιο που χρησιμοποιείται σήμερα για τη χορήγηση αδειών ΑΠΕ χρονολογείται από το 2008, μια εποχή που η κλίμακα των εγκαταστάσεων αυτών ήταν αρκετά μικρότερη και οι μηχανισμοί αδειοδότησης και ελέγχου δεν είχαν απορρυθμιστεί στο βαθμό που συμβαίνει σήμερα. 
 
Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο του Άρη Χατζηγεωργίου: https://www.efsyn.gr/.../347368_gkazi-stis-adeiodotiseis...
 
Βέβαια δεν έχουμε καμία αυταπάτη πως, όταν ασκείται μια ενεργειακή πολιτική που σκόπιμα προωθεί επενδύσεις με σκοπό την αύξηση και όχι τη μείωση της παραγωγής ενέργειας και με άξονα την επίτευξη αστρονομικού κέρδους για ιδιωτικούς ομίλους με όρους χρηματιστηρίου, το πρόβλημα θα λυθεί απλώς με ένα καλύτερο Χωροταξικό Πλαίσιο.
 
Στις εικόνες βλέπουμε μία από τις πλέον τραγικές χωροθετήσεις αιολικού σταθμού στην κορυφογραμμή του Κιθαιρώνα. 43 βιομηχανικές ανεμογεννήτριες και οι συνοδές εγκαταστάσεις τους έχουν μετατρέψει για πάντα το βουνό, που είχε ελάχιστες ανθρώπινες παρεμβάσεις, σε νταμάρι. Και εννοείται ότι υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω επέκταση στα ελάχιστα σημεία της κορυφογραμμής που δεν έχουν καταπατηθεί...
 
Θα αφήσουμε όλα τα βουνά μας να έχουν αυτήν την τύχη;
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου