14 Ιουνίου 2022

Αμοργός: Δεν έχουν τέλος οι παράνομες διανοίξεις δρόμων


Μετά την υπόθεση της παράνομης διάνοιξης δρόμου προς το ναό του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου, επάνω στο σημαντικότερο μονοπάτι της Αμοργού, που είχαμε αναδείξει τον Απρίλιο του 2020 (δείτε τη φωτογραφία), οι παρανομίες όχι μόνο δε σταμάτησαν αλλά συνεχίστηκαν.

Εντός του 2021 ακολούθησαν ακόμη πέντε παράνομες διανοίξεις μέσα σε ρεματιά στην περιοχή Νερόλακκα, στην περιοχή Μαύρο Βουνό, στην περιοχή Γυαλάδες-Πλατυβόλια επάνω σε μονοπάτι, στη Σελάδα και στην περιοχή Αστράτιου.

Όπως αναφέρει ο τοπικός Σύλλογος "Νήσος Αμοργός", που ασχολείται ενεργά με το θέμα, "έχουμε γίνει μάρτυρες της υλοποίησης εν κρυπτώ μιας σειράς αυθαίρετων και παράνομων διανοίξεων χωματόδρομων σε περιοχές της Αμοργού που μέχρι σήμερα ήταν ανέγγιχτες, διατηρώντας έτσι ανέπαφο το ιδιαίτερης οικολογικής και πολιτιστικής αξίας περιβάλλον τους, καθώς και το μοναδικής αισθητικής και φυσικής ομορφιάς τοπίο τους". 

Έπειτα από καταγγελίες στο Συνήγορο του Πολίτη και στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού), έγιναν αυτοψίες που επιβεβαίωσαν ότι ΚΑΜΙΑ από τις διανοίξεις δεν διέθετε άδεια και ζητήθηκε από τον Δήμο να τις αποκαταστήσει. Ωστόσο για κάθε διάνοιξη ο Δήμος έχει και έτοιμη και μία δικαιολογία και δεν προτίθεται να ξεκινήσει την προσπάθεια αποκατάστασης... Απεναντίας έχουμε επανειλημμένα ακούσει σε τοποθετήσεις του Δημάρχου Αμοργού ότι οι δρόμοι αυτοί θα ωφελήσουν δήθεν την ανάπτυξη του νησιού.

Αναρωτιόμαστε: Ποια ανάπτυξη; Εκείνη των πολυτελών βιλών, των κρουαζιερόπλοιων, των μεγάλων δρόμων, των ατέλειωτων ξενοδοχειακών μονάδων all inclusive και των στόλων τουριστικών λεωφορείων; Αυτή είναι η ανάπτυξη που επιθυμούν όσοι/ες επισκέπτονται την Αμοργό;


Διαβάστε
περισσότερα στο αναλυτικό ρεπορτάζ του Γ. Λιάλιου στην Καθημερινή: https://www.kathimerini.gr/.../amorgos-kataggelies.../...

#saveamorgos
#savegreekislands
#SaveGreekNature

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου