Πυραυλικά χτυπήματα στο Κίεβο, μήνυμα της Ρωσίας στη σύνοδο κορυφής των επτά πλουσιότερων κρατών του πλανήτη που πραγματοποιείται στην Γερμανία. Οι ηγέτες της G7 προωθούν νέα μέτρα και κυρώσεις κατά της Μόσχας, με επίδειξη πυγμής. Κι αυτό παρά τις επιπτώσεις στους ίδιους τους Δυτικούς, όπως και τη διακύβευση της ενότητάς τους. Οι Αμερικανοί επιχειρούν να σύρουν τους πάντες στην σκληρή γραμμή της αντιπαράθεσης, παρά τις διαφωνίες που εκφράζονται (και) από ευρωπαίους ηγέτες. Νέες κυρώσεις ζητάει η ουκρανική ηγεσία.
Μήνυμα ενότητας των επτά σημαντικότερων βιομηχανικών κρατών επιδιώκουν να στείλουν οι ηγέτες τους που συναντώνται αυτό το διήμερο στο ορεινό θέρετρο Ελμάου της Βαυαρίας στην Γερμανία. Κι αυτό μπροστά στα τεράστια προβλήματα και τις επιπτώσεις που έχουν δημιουργήσει με τις πολιτικές τους, που πλήττουν πλέον όλο τον πλανήτη. Αρχίζουν πλέον και προκαλούνται διαφορετικές προσεγγίσεις, που κάνουν κάποιους να μιλάνε και για δύο στρατόπεδα ανάμεσα στα κράτη της G7 και αυτών των BRICS.
Οι τελευταίες πληροφορίες από το Ελμάου αναφέρουν ότι οι 7 σχεδιάζουν μια παγκόσμια “επίθεση” σε επενδύσεις και υποδομές, δηλαδή λιμάνια, σιδηροδρόμους, δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, όπως δήλωσε ο οικοδεσπότης της συνόδου γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μετά την πρώτη συνάντηση εργασίας. Ο ίδιος φρόντισε να… διασκεδάσεις τις διαφορετικές προσεγγίσεις και προβληματισμούς που διατυπώνονται από Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, έναντι των πλέον σκληρών των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας. «Είμαι βέβαιος ότι η σύνοδος κορυφής θα στείλει ένα πολύ σαφές μήνυμα ενότητας», είπε το βράδυ.
Οι 7 τάσσονται υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η άνοδος των τιμών, αλλά κυρίως να πληγεί η Μόσχα. Μετά από πιέσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, συμφωνείται η απαγόρευση εισαγωγών χρυσού από τη Ρωσία, που αποτελεί σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα και της αποφέρει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στα ταμεία της, όντας ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στον κόσμο με 331,1 τόνους ετησίως.
Τα φλέγοντα ζητήματα είναι αλληλένδετα, εξ ου και οι προβληματισμοί για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, όπως και οι διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στα διάφορα καπιταλιστικά κράτη βορρά και νότου. Άλλωστε η ίδια η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής .Ούρσουλα φον ντερ Λάϊνεν αναφέρθηκε στις ανησυχίες που υπάρχουν, λέγοντας ότι: «Είναι καλό να βλέπουμε ο ένας τον άλλον από κοντά. Γι’ αυτό υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη εδώ, και φυσικά υπάρχουν και ανησυχίες, αλλά είναι πολύ καλύτερο που συναντιόμαστε».
Πολλές αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες, απορρίπτουν τις εισηγήσεις της G7 και δεν επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα κατά της Μόσχας ευθύνονται για τις υψηλές τιμές ενέργειας και τροφίμων. Μάλιστα, ο ίδιος ο καγκελάριος της Γερμανίας προειδοποίησε ότι ο κόσμος θα μπορούσε να χωριστεί σε δυο στρατόπεδα: από τη μία η G7 και από την άλλη οι BRICS. Γι αυτό και οι επτά κάλεσαν στο Ελμάου και τους ηγέτες της Ινδίας, της Νότιας Αφρικής, αλλά και των κρατών προς ένταξη σε αυτούς Ινδονησία, Σενεγάλη και Αργεντινή.
Βραδινές πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόταση των ΗΠΑ αναφέρεται σε ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 600 δισ. δολαρίων για τις αναπτυσσόμενες χώρες, με στόχο να απαντήσει στα μεγάλα έργα που χρηματοδοτεί εκεί η Κίνα. «Μαζί με τους εταίρους της G7, έχουμε ως στόχο να κινητοποιήσουμε 600 δισ. δολάρια μέχρι το 2027 για παγκόσμιες επενδύσεις στις υποδομές», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος πριν από την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην σύνοδο κορυφής της G7, όπου παρουσίασε την πρότασή του «Σύμπραξη για τις Παγκόσμιες Υποδομές». Οι Δυτικοί επιθυμούν να απαντήσουν στην Κίνα η οποία έχει επενδύσει μαζικά σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες για την κατασκευή έργων υποδομής στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού» αλλά και για την διασφάλιση πρόσβασης σε ορισμένες πρώτες ύλες.Η Βρετανία, ο ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ιαπωνία έσπευσαν να ανακοινώσουν πριν την σύνοδο στην Γερμανία ότι θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού χρυσού στο πλαίσιο νέων κυρώσεων που θα επιβάλουν στη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε το Λονδίνο.«Τα μέτρα αυτά θα πλήξουν άμεσα τους ρώσους ολιγάρχες και θα επιτεθούν στην καρδιά της πολεμικής μηχανής του Πούτιν», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.
Ενώ, νωρίτερα, δεν κρυβόταν οι διαφωνίες στους κόλπους των Δυτικών, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να εκφράζει την επιφύλαξη της ΕΕ σχετικά με την εξαγγελία του αμερικανού προέδρου για απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού χρυσού, καθώς και για επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου. «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε περισσότερο στις λεπτομέρειες και να εξετάσουμε εάν είναι δυνατό να θέσουμε στο στόχαστρο τον χρυσό κατά τρόπο ο οποίος δεν θα πλήττει εμάς τους ίδιους», δήλωσε ο κ. Μισέλ, ενώ εξέφρασε την επιφύλαξή του και σε ό,τι αφορά την επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου στις χώρες παραγωγής που συζητείται στη σύνοδο. «Είμαι προσεκτικός και επιφυλακτικός. Είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε λεπτομέρειες και να λάβουμε από κοινού με τους εταίρους μας μια απόφαση, αλλά θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι αυτό που θα αποφασίσουμε θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη Ρωσία και όχι σε εμάς», τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Παράλληλα και λίγο πριν την επικείμενη μεσοβδόμαδα σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ επιχειρούν να σύρουν τους πάντες στο δυτικό στρατόπεδο εναντίον όλων όσων δεν συστρατεύονται μαζί τους σε σκληρή στάση. Όπως επεξεργάζονται ένα νέο στρατηγικό σχέδιο του NATO με “αυστηρές” διατυπώσεις για την Κίνα, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου. Το ΝΑΤΟ εργάζεται πάνω στη νέα του Στρατηγική Αντίληψη, ένα στρατηγικό σχέδιο που περιγράφει τους στόχους και τις αξίες της Συμμαχίας και το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην Μαδρίτη.
Στο πεδίο των συγκρούσεων, πολλές εκρήξεις σημειώθηκαν χθες στο κεντρικό Κίεβο, μετά από πυραυλικά χτυπήματα –τα πρώτα από τις αρχές του μήνα. “Οι Ρώσοι έπληξαν το Κίεβο ξανά. Πύραυλοι κατέστρεψαν ένα κτίριο διαμερισμάτων και ένα νηπιαγωγείο”, δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Αντρίι Γερμάκ. Κάλεσμα στα κράτη της G7 να απαντήσουν στα ρωσικά πυραυλικά χτυπήματα απηύθυνε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα. «Η σύνοδος κορυφής της G7 θα πρέπει να απαντήσει με περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία και περισσότερα βαρέα όπλα για την Ουκρανία» αναφέρει. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι έχει χρησιμοποιήσει όπλα υψηλής ακρίβειας για να πλήξει κέντρα εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού στις περιφέρειες του Τσερνίχιβ, του Ζιτομίρ και του Λβιβ, σύμφωνα με ό,τι μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου