30 Ιουνίου 2022

Ανεμογεννήτριες μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους επιτρέπει νέα τροπολογία της κυβέρνησης!


Όπως είναι γνωστό, πριν λίγες ημέρες ψηφίστηκε στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, με σκοπό την επιτάχυνση της εγκατάστασής τους. Επί τούτου υπήρξε ήδη σχετική δημοσίευση στη σελίδα μας (δείτε εδώ: https://www.facebook.com/nisides/posts/pfbid02xNjEDjZUWUR9zGKhQ2Yu6b7gxT4sqbgZ8zAammYK5JwBrYZQ2ar7abtUvb2KEtsnl).
 
Ωστόσο, όλες οι απαράδεκτες διατάξεις του νομοσχεδίου αυτού, που αποτελούν "μαχαιριά" στο περιβάλλον, δεν ήταν ακόμη αρκετές για την κυβέρνηση. Στο νομοσχέδιο πληροφορηθήκαμε ότι προστέθηκε εκ των υστέρων τροπολογία, η οποία επιτρέπει ακόμα και την παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων για εγκατάσταση ΑΠΕ!
 
Η ρύθμιση προβλέπει ότι με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δύνανται να παραχωρούνται ακίνητα «ανεξαρτήτως έκτασης» για εγκατάσταση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και συστημάτων αποθήκευσης χωρίς δημοπρασία μετά από αίτηση του εκάστοτε ενδιαφερόμενου. Επίσης, η χρήση παραχωρείται στον αιτούντα για όσο χρόνο εξυπηρετείται ο σκοπός της παραχώρησης, με ανώτατο όριο τα 40 έτη.
 
Και παρακάτω επισημαίνεται ότι «Το παρόν εφαρμόζεται και επί ακινήτων της παρ. 1, τα οποία αποτελούν αρχαιολογικούς χώρους, αρχαιολογικές ζώνες προστασίας, ιστορικούς τόπους, τόπους πλησίον μνημείων και εν γένει σε ακίνητα περιοχών που εμπίπτουν στον ν. 4858/2021». Η παραχώρηση θα γίνεται κατόπιν σύμφωνης γνώμης των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού. Πηγή: https://www.documentonews.gr/.../tropologia-ape-se-ligo.../
 
Φυσικά ξέρουμε ότι το αρμόδιο όργανο (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) γνωμοδοτεί σχεδόν πάντοτε θετικά σε τέτοιες περιπτώσεις. Αυτό έχει συμβεί ήδη στη Μάνη, στην Νάξο, στο Νημποριό της Εύβοιας, στην Ιεράπετρα και πολλά άλλα μέρη. Στην περίπτωση της Μάνης μάλιστα, σε ειδική συνεδρίαση του ΚΑΣ, μία αρχαιολόγος είχε δηλώσει το εξής: «Δεν καταλαβαίνω γιατί πια βλέπουμε τόσο αρνητικά την ανεμογεννήτρια. Με την έγκρισή μας εμείς απλά θα προσθέσουμε ένα ακόμη μνημείο γιατί και η ανεμογεννήτρια αυτό είναι: ένα μνημείο της εποχής μας... Ας το δούμε έτσι και ας το αποδεχτούμε». Πηγή: https://www.efsyn.gr/.../114171_i-syghroni-katastrofi-tis...
 
Ήρθε η ώρα λοιπόν να θυσιαστούν τα πάντα για την "πράσινη" ανάπτυξη του συστήματος... Η οποία ως γνωστόν εκτός τις ανεμογεννήτριες περιλαμβάνει και επενδύσεις στο φυσικό αέριο, τα υδροηλεκτρικά, τα τεράστια φωτοβολταϊκά, σε μπαταρίες και εσχάτως ακόμα και την πυρηνική ενέργεια. Ακόμα και ο πολιτισμός της χώρας μας καταπατείται πλέον ανοιχτά από το ενεργειακό ελντοράντο, που γίνεται σε βάρος του εισοδήματος όλων μας.
 
Μήπως ήρθε η ώρα να απαντήσουμε;
 
Δείτε όλο το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ εδώ: https://dasarxeio.com/2022/06/18/113259/...
 
Δείτε την επίμαχη τροπολογία εδώ: https://www.hellenicparliament.gr/.../bbb194.../11998753.pdf
 
Στην εικόνα βλέπουμε ανεμογεννήτριες σε απόσταση 1 χλμ. από το αρχαίο θέατρο της Μακύνειας (στην Ναυπακτία). Φανταστείτε ποια θα είναι η εικόνα όταν πλέον οι ανεμογεννήτριες θα τοποθετούνται ΜΕΣΑ στους αρχαιολογικούς χώρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου