18 Ιουνίου 2022

115Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Πούτιν κατά μονοπολισμού και διακηρύξεις για μια νέα παγκόσμια τάξη, χωρίς τα φαντάσματα του παρελθόντος



Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο πια στο νέο κόσμο!, είπε ο ρώσος πρόεδρος από βήματος του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, μεμφόμενος την ευρωπαϊκή γραφειοκρατική ελίτ για υποταγή στις ΗΠΑ. Ενώ ο γερμανός καγκελάριος, μετά την επιστροφή του από το Κίεβο (που πήγε μαζί με γάλλο πρόεδρο και με ιταλό πρωθυπουργό) είπε ότι είναι αναγκαία η διατήρηση της επικοινωνίας με τον Πούτιν, συστήνοντας στο Κρεμλίνο να βρει μια συμφωνία με το Κίεβο.

Η Ρωσία μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση και θα βγεί πιο ισχυρή σε έναν νέο κόσμο που δεν θα καθορίζεται από τη βούληση μίας δύναμης, τόνισε ο ρώσος πρόεδρος στην  ομιλία στο 25ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη (το ρωσικό αντι-Νταβός) και μπροστά στην πολιτική και οικονομική ελίτ της χώρας. Ενώ καταφέρθηκε κατά της αμερικανικής κυβέρνησης και τους ευρωκράτες ότι χρησιμοποιούν τον πόλεμο στην Ουκρανία για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τις πραγματικές αιτίες της παγκόσμιας αναταραχής, με την ανεξέλεγκτη νομισματική-χρηματοπιστωτική πολιτική.

Επιγραμματικά σημειώνουμε τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Πούτιν, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass:

Για την παγκόσμια κρίση: Η παγκόσμια οικονομία έχει επηρεαστεί από τις ενέργειες των δυτικών χωρών. Η κατάσταση άρχισε να διαταράσσεται πολύ πριν και δεν είναι αποτέλεσμα της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στο Ντονμπάς.

Για το τέλος του μονοπολικού κόσμου: Η παγκόσμια τάξη βασισμένη στο δόγμα του μονοπολισμού είναι οριστικά ασταθής. Οι Δυτικές ελίτ είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος προσκολλημένες στα φαντάσματα του παρελθόντος, θεωρώντας ότι η Δυτική κυριαρχία είναι αμετάβλητη και διαρκεί για πάντα. Αλλά τίποτα δεν διαρκεί για πάντα.

Για την μελλοντική νέα τάξη: Μια νέα παγκόσμια τάξη αναδύεται αλλά είναι ξεκάθαρο ότι οι κανόνες της θα οριστούν από εκείνους που δεν κινούνται σε πορεία που καθορίζουν άλλοι. Μόνο ισχυρά και κυρίαρχα κράτη μπορούν να έχουν λόγο σε αυτήν την αναδυόμενη παγκόσμια τάξη ή θα πρέπει να γίνουν ή να παραμείνουν αποικίες χωρίς δικαιώματα.

Για την παγκόσμια οικονομία: Τα παγκόσμια αποθεματικά θα μεταφερθούν από τα δολάρια και τα ευρώ σε πραγματικούς πόρους όπως τα τρόφιμα και τα εμπορεύματα. Γιατί να συναλλασσόμαστε σε δολάρια ή ευρώ και τα αγαθά να χάνουν την αξία τους; Το επακόλουθο είναι ότι η οικονομία των φαντομάδων θα αντικατασταθεί από την οικονομία των πραγματικών αξιών και κεφαλαίων.

Για την ΕΕ: Η ΕΕ έχει χάσει πλήρως την πολιτική της κυριαρχία και η γραφειοκρατική ελίτ της χορεύει στο ρυθμό κάποιου άλλου, αποδεχόμενη ό,τι λένε οι ανώτεροί τους, πλήττοντας τους δικούς του πληθυσμούς, τη δικιά τους οικονομία και τις δικές τους επιχειρήσεις. Η ΕΕ θα δεί απώλειες από τις κυρώσεις που προκάλεσαν άνω των 400 δις. δολαρίων. Οι ενέργειες των ευρωπαίων πολιτικών βαθαίνουν την ανισότητα στις χώρες τους, ενώ η αποκοπή τους από την πραγματικότητα θα οδηγήσει στην άνοδο του λαϊκισμού, του εξτρεμισμού και στην εναλλαγή των ελίτ στο προσεχές μέλλον.

Για τα πυρηνικά: Δεν απειλούμε κανέναν. Αλλά όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν τι διαθέτουμε και τι θα χρησιμοποιήσουμε, εάν χρειαστεί, για να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας.

Και κατέληξε λέγοντας ότι: Τίποτα πια δεν θα είναι το ίδιο!

Από κοντά και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος σε συνέντευξή του στο BBC δικαιολόγησε την λεγόμενη ειδική στρατιωτική επιχείρησης, λέγοντας ότι: δεν είχαμε κανέναν άλλο τρόπο να εξηγήσουμε στη Δύση ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ήταν μια εγκληματική πράξη. Ενώ επιτέθηκε στα στελέχη διεθνών οργανισμών, επισημαίνοντας ότι: Είναι πολύ κρίμα… αλλά οι διεθνείς διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένων της Ύπατης Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και άλλων εκπροσώπων του ΟΗΕ, δέχονται πιέσεις από τη Δύση. Και πολύ συχνά χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν ψευδείς ειδήσεις που διαδίδονται από τη Δύση.

Μια μέρα μετά την επίσκεψη στο Κίεβο, μαζί με τον γάλλο πρόεδρο και τον ιταλό πρωθυπουργό, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς βγήκε και είπε ότι είναι αναγκαία η διατήρηση της επικοινωνίας με τον ρώσο πρόεδρο, ακόμη και όταν η Μόσχα συνεχίζει τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει στην Ουκρανία. «Είναι απολύτως απαραίτητο να μιλήσουμε με τον Πούτιν και θα συνεχίσω να το κάνω, όπως θα κάνει και ο γάλλος πρόεδρος», τόνισε ο Σολτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa. Είπε δε ότι θα έλεγε στον Πούτιν ότι κάνει λάθος «αν πραγματικά πιστεύει ότι θα ληστέψει κάποια τμήματα γης και μετά θα ελπίζει ότι οι καιροί θα αλλάξουν και όλα θα επιστρέψουν στην κανονικότητα». Ενώ απευθυνόμενος στο Κρεμλίνο δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να αποσύρετε τα στρατεύματά σας και πρέπει να βρείτε μια συμφωνία με την Ουκρανία, η οποία είναι αποδεκτή και ορθή για τον λαό της Ουκρανίας».

Την επομένη των τριών ευρωπαίων ηγετών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε να οριστούν η Ουκρανία και η Μολδαβία, υποψήφιες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως είπε η επικεφαλής της Κομισιόν: «Έχουμε ένα σαφές μήνυμα – και αυτό είναι ότι ναι, η Ουκρανία αξίζει να έχει ευρωπαϊκή προοπτική, ναι, η Ουκρανία πρέπει να είναι ευπρόσδεκτη ως υποψήφια χώρα. Αυτό γίνεται με την κατανόηση ότι έχει γίνει καλή δουλειά, αλλά μένει να γίνει ακόμα σημαντική δουλειά. Ολόκληρη η διαδικασία βασίζεται στην αξιοκρατία, επομένως προχωρά αδιάκοπα και η πρόοδος εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την Ουκρανία. Είναι λοιπόν στα χέρια της Ουκρανίας». Αν και όλοι εκτιμούν ότι μάλλον θα απαιτηθούν χρόνια μέχρι η Ουκρανία να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα και τους όρους των Βρυξελών.

Η Μόσχα αντέδρασε αμέσως και το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες της Ουκρανίας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της αυξανόμενης αμυντικής συνεργασίας εντός της ΕΕ. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το θέμα «απαιτεί την οξυμένη προσοχή μας, επειδή όλοι γνωρίζουμε την εντατικοποίηση των συζητήσεων που γίνονται στην Ευρώπη σχετικά με το θέμα της ενίσχυσης της αμυντικής συνιστώσας της ΕΕ».

Την ίδια ώρα, ο γαλλικός πάροχος φυσικού αερίου, GRTgaz, ανακοίνωσε ότι σταμάτησε να παίρνει ρωσικό αέριο μέσω του συνδεδεμένου αγωγού από τη Γερμανία. Η αιτία της διακοπής δεν έχει γίνει γνωστή, αλλά η εταιρεία εκτιμά ότι έχει σχέση με τη μείωση κατά 60% των παραδόσεων φυσικού αερίου από την Gazprom, μέσω του αγωγού Nord Stream 1. Η Gazpom έχει ήδη διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Φινλανδία, ενώ μείωσε σημαντικά τη ροή προς τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ιταλία. Επίσης, η ιταλική Eni γνωστοποίησε ότι η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει μόνο το 50% του φυσικού αερίου της Ιταλίας που ζητήθηκε για τις 17 Ιουνίου. Η μείωση ανέρχεται στο 15% περίπου των συνολικών ροών από τη Ρωσία προς την Ιταλία, δήλωσε εκπρόσωπος της Eni.

Την επομένη της μετάβασης στο Κίεβο των τριών κεντροευρωπαίων ηγετών, πήγε για δεύτερη φορά στην ουκρανική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. Καθόλου τυχαία, αν λάβουμε υπόψη και τις πληροφορίες για το τι πράγματι μεταφέρθηκε στον ουκρανό πρόεδρο από τους Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι, ότι δηλαδή δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτός ο πόλεμος, οι επιπτώσεις καθημερινά διογκώνονται, απειλείται η παγκόσμια οικονομία και γι αυτό θα πρέπει να βρεθεί μία λύση που θα συμφωνηθεί ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία. Βρετανία και ΗΠΑ (όπως και κάποια ανατολικοευρωπαϊκά κράτη) είναι από τους πιο σκληρούς έναντι της Μόσχας και προωθούν μια επιθετική στάση, ανακοινώνοντας συνεχώς την αποστολή νέων όπλων στην Ουκρανία. Όπως ανακοινώθηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ζελένσκι. ο Τζόνσον πρότεινε την έναρξη ενός μεγάλου προγράμματος εκπαίδευσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, με δυνατότητα εκπαίδευσης έως και 10.000 στρατιωτών κάθε 120 ημέρες. Σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις προμήθειες οπλικών συστημάτων και την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας, καθώς και για την επιβολή επιπλέον κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.  Όπως γράφει ο Guardian: Ο Τζόνσον υποσχέθηκε στο Κίεβο στρατηγική διάρκεια στην υποστήριξη για την επικράτηση. Να σημειώσουμε πως ευρέως πλέον γίνονται εμφανείς δύο προσεγγίσεις στους ευρωατλαντικούς ως προς τον χειρισμό του ουκρανικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου