«Το πλέον αφιλόξενο και ακριβό νησί της Ελλάδας, η κοσμοπολίτικη Μύκονος των λίγων και των εχόντων, επιμένει να ξεχνά και να αδιαφορεί για τους υπαλλήλους που στέλνει το κράτος να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους κατοίκους», σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί της Μυκόνου που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην ενοικίαση κατοικιών
Παράνομες μισθώσεις σπιτιών με παράλογες απαιτήσεις από τους εκμισθωτές, εκδίωξη από τις κατοικίες πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς ή της σύμβασης εργασίας και πλήρη αδιαφορία από δήμο και αρμόδιους φορείς καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στη Μύκονο.
«Το πλέον αφιλόξενο και ακριβό νησί της Ελλάδας, η κοσμοπολίτικη Μύκονος των λίγων και των εχόντων, επιμένει να ξεχνά και να αδιαφορεί για τους υπαλλήλους που στέλνει το κράτος να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους κατοίκους», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι εκπαιδευτικοί.
«Πολύ περισσότερο, το νησί δείχνει κατ’ εξακολούθηση το πιο σκληρό του πρόσωπο στην εκπαιδευτική κοινότητα, η οποία καλείται να επιτελέσει το παιδαγωγικό της έργο υπό ακραίες συνθήκες οικονομικής εκμετάλλευσης», σημειώνουν ακόμα.
Οι εκπαιδευτικοί ζητούν χορήγηση ικανού επιδόματος στέγασης και σίτισης στους μόνιμους κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αύξηση του πόσου για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς στα επίπεδα των υγειονομικών υπαλλήλων, δωρεάν αξιοπρεπείς δομές για όλους και προστασία από την οικονομική εκμετάλλευση των εκμισθωτών.
Αναλυτικά η καταγγελία των εκπαιδευτικών της Μυκόνου:
Ο ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
Το πλέον αφιλόξενο και ακριβό νησί της Ελλάδας, η κοσμοπολίτικη Μύκονος των λίγων και των εχόντων, επιμένει να ξεχνά και να αδιαφορεί για τους υπαλλήλους που στέλνει το κράτος να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους κατοίκους. Πολύ περισσότερο, το νησί δείχνει κατ’ εξακολούθηση το πιο σκληρό του πρόσωπο στην εκπαιδευτική κοινότητα, η οποία καλείται να επιτελέσει το παιδαγωγικό της έργο υπό ακραίες συνθήκες οικονομικής εκμετάλλευσης. Η εύρεση κατοικίας και η ακρίβεια δυσχεραίνουν τη διαβίωση των εκπαιδευτικών σε τέτοιο σημείο, που πολύ σύντομα προβλέπεται ότι θα διακυβεύεται η στελέχωση των σχολείων του νησιού.
Πιο συγκεκριμένα, οι παράνομες -απουσία συμβολαίου- μισθώσεις σπιτιών έχουν εκτιναχθεί σε εξωφρενικά επίπεδα, πολύ υψηλότερα από τα προηγούμενα έτη, ακόμα και από την περσινή χρονιά, και πολλές φορές μάλιστα συνδυάζονται με παράλογες απαιτήσεις από τους εκμισθωτές (π.χ. πληρωμή 5 ευρώ για κάθε πλύση ρούχων σε πλυντήριο, πληρωμή κοινοχρήστων εξόδων χωρίς να υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι, επιπλέον χρέωση σε περίπτωση φιλοξενίας συγγενών και φίλων). Πέραν δηλαδή των υπέρογκων και αδικαιολόγητων για την αξία των ακινήτων ποσών που ζητούνται, οι εκμισθωτές δεν χάνουν ευκαιρία για περαιτέρω οικονομική εκμετάλλευση των ενοικιαστών τους, ακόμα και αν αυτοί επωμίζονται το λειτούργημα της εκπαίδευσης των παιδιών τους.
Επιπλέον, η συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών διώχνονται από τα σπίτια τους, χωρίς πρώτα να έχει λήξει η σχολική χρονιά ή η σύμβαση εργασίας τους, γεγονός που επιτρέπουν οι παράνομες και χωρίς συμβόλαια μισθώσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, αφού τα ποσά που ζητούνται εν μέσω καλοκαιρινής σεζόν είναι αδιανόητα. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή δεκάδες νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας, αφού χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι εκπαιδευτικές τους υποχρεώσεις και ενώ υποχρεούνται να παρουσιάζονται στο σχολείο, έχουν διωχθεί από το νησί, για να πάρουν τη θέση τους στα σπίτια τους οι τουρίστες, και κανένας εκμισθωτής δεν δέχεται να τους νοικιάσει σπίτι πριν από τη λήξη της τουριστικής περιόδου.
Σε όλα τα παραπάνω κακώς κείμενα, που επικρατούν επί σειρά ετών, ο πιο πλούσιος δήμος της χώρας απαντά χορηγώντας ένα πενιχρό επίδομα σίτισης και στέγασης, που καταβάλλεται μετά τη λήξη της σύμβασης και έτσι κι αλλιώς δεν επαρκεί για να καλύψει ούτε στο ελάχιστο τα δυσβάσταχτα έξοδα ενός χαμηλόμισθου υπαλλήλου σε ένα τόσο ακριβό νησί, την ίδια στιγμή που οι υγειονομικοί υπάλληλοι λαμβάνουν σχεδόν πενταπλάσιο ποσό σε μηνιαία βάση. Μάλιστα, η χορήγηση του εν λόγω επιδόματος για τη φετινή χρονιά είναι στον αέρα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου, λόγω κωλύματος που έχει δημιουργηθεί με το Υπουργείο Εσωτερικών. Οι εκπαιδευτικοί του νησιού αντέδρασαν στο ενδεχόμενο διακοπής του επιδόματος με επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Δήμο Μυκόνου και τους βουλευτές Κυκλάδων, χωρίς να λάβουν καμία απάντηση.
Σε όλα τα παραπάνω η εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού απαντάει ζητώντας:
●
Χορήγηση ικανού επιδόματος στέγασης και σίτισης στους μόνιμους
εκπαιδευτικούς του νησιού κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς
● Αύξηση του πόσου για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς στα επίπεδα των υγειονομικών υπαλλήλων
● Δωρεάν αξιοπρεπείς δομές για όλους τους εκπαιδευτικούς
● Προστασία από την οικονομική εκμετάλλευση των εκμισθωτών
Το παραπάνω κείμενο συνυπογράφει η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών της Μυκόνου και στηρίζουν τα εκλεγμένα σωματεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δ΄ Κυκλάδων.
-Το παραπάνω ψήφισμα συνυπογράφουν η Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Σύρου - Τήνου - Μυκόνου:
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων και το Δ.Σ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Σύρου - Τήνου - Μυκόνου συνυπογράφουν το ψήφισμα των συναδέλφων μας αναπληρωτών, σχετικά με τις τραγικές και απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και στέγασής τους στο νησί της Μυκόνου.
Καλούμε το κράτος και τον Δήμο Μυκόνου να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οξύτατο πρόβλημα με τη στέγαση των εκπαιδευτικών στο νησί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου