30 Ιουνίου 2022

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΥΡΟΥ: Ανακοίνωση-Κάλεσμα με Στάση Εργασίας για τη Δευτέρα 4/7/2022 - "Το Νοσοκομείο Σύρου έχει φτάσει στην χειρότερη κατάσταση των τελευταίων χρόνων"


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

. Το Νοσοκομείο Σύρου έχει φτάσει στην χειρότερη κατάσταση των τελευταίων χρόνων.

Από το 2011 έχουμε 62 συνταξιοδοτήσεις (που εντός του 2022 θα γίνουν 67) και 17 μόνιμες προσλήψεις (εκ των οποίων 1 μετατάχθηκε). Αν συνυπολογίσουμε τις παραιτήσεις και τους θανάτους, οι 211 μόνιμοι που εργάζονται σήμερα στο νοσοκομείο είναι 60 λιγότεροι σε σχέση με το 2011 (22%). Οι οργανικές θέσεις που προβλέπονται στον οργανισμό, αποτελούν τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων για να λειτουργεί με ασφάλεια το νοσοκομείο. Οι κενές θέσεις βάση του σημερινού κουτσουρεμένου (λόγω μνημονικής υποχρέωσης) οργανισμού, που σίγουρα δεν αντεπεξέρχεται στις σημερινές ανάγκες, είναι 105. (25 Ιατροί ΕΣΥ, 9 Λοιπό Επιστημονικό -Παραϊατρικό προσωπικό, 48 Νοσηλευτικό προσωπικό και 23 Διοικητικό και Τεχνικό προσωπικό).

Απόδειξη των παραπάνω αποτελούν και τα εξής παραδείγματα:

  1. Στο Βιοπαθολογικό Εργαστήριο και στην Αιμοδοσία οπού προβλέπονται 6 θέσεις Γιατρών, μέχρι πριν τρεις μήνες υπηρετούσαν 4, εν συνεχεία παρέμειναν 2 (1 μόνιμος και 1 επικουρικός) και τώρα κανείς λόγω ασθενείας και των 2. Για δεύτερη φορά σε ένα μήνα τα εργαστήρια έμειναν χωρίς γιατρό και το κενό καλύφθηκε αρχικά με ιδιώτη (άγνωστο με τι σχέση εργασίας, δεδομένου ότι δεν καταρτίστηκε κάποιου είδους σύμβαση) ενώ στην παρούσα φάση έχει μετακινηθεί από Νοσοκομείο της Αθήνας μια γιατρός για εννέα ημέρες. Τονίζουμε ότι στην τωρινή κατάσταση συνέβαλε και η Διοίκηση της ΔΥΠΕ διότι έχει μετακινήσει τον δεύτερο μόνιμο γιατρό του Νοσοκομείου Σύρου σε άλλο Νοσοκομείο χωρίς καν να ρωτήσει την άποψη του Νοσοκομείου γι αυτό. Μόνο με μια γιατρό, μη εξοικειωμένη με τα εργαστήρια μας, οι ανάγκες του Νοσοκομείου δεν καλύπτονται. Προβλέπουμε ότι σύντομα θα επαναληφθούν φαινόμενα όπως αυτό του τελευταίου μήνα, που λόγω μη λειτουργίας της αιμοδοσίας, ακυρώθηκαν όλα τα χειρουργεία και κατέστη αδύνατη η αποδοχή διακομιδών.

  1. Επειδή το Kαρδιολογικό τμήμα, πάρα τις διαμαρτυρίες μας, έμεινε χωρίς γιατρό (ενώ προβλέπονται 4!), δόθηκε λύση με μετακίνηση σε αυτό των δύο καρδιολόγων της ΜΑΦ.

  1. Στη ΜΑΦ προβλέπονται 3 θέσεις γιατρών και είναι καλυμμένες και οι τρεις. Σε συνέχεια της μετακίνησης των δυο καρδιολόγων της ΜΑΦ (βλέπε 2), η Διευθύντρια της ΜΑΦ μετακινήθηκε στην αρχή της εβδομάδας στο Νοσοκομείο Σαντορίνης ενώ είχε εφημερία στο Νοσοκομείο μας, η οποία έμεινε κενή αφού δεν αντικαταστάθηκε. Είναι προφανές ότι Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας χωρίς γιατρούς απλά δεν υφίσταται, πάρα μόνο στα χαρτιά.

  1. Το τμήμα Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, το οποίο είναι υπεύθυνο για την λειτουργία του συνόλου του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Νοσοκομείου, δεν έχει κανέναν υπάλληλο εδώ σχεδόν κι ένα μήνα, καθότι ο ένας τεχνικός υπάλληλος είναι σε αναστολή εργασίας από τον Σεπτέμβριο και ο δεύτερος είναι σε αναρρωτική άδεια. Η λύση που δόθηκε ήταν η επαναφορά ενός ΔΕ Τεχνικού που ήταν μετακινημένος επί σειρά ετών στην αποθήκη.

  1. Η Παιδιατρική κλινική είναι πλήρως στελεχωμένη σε γιατρούς αλλά δεν λειτουργεί γιατί δεν υπάρχουν νοσηλεύτριες για να τη στελεχώσουν, ενώ τα παιδιατρικά περιστατικά φιλοξενούνται από την χειρουργική κλινική μαζί με τους ενήλικες

  1. Στην Χειρουργική κλινική που πριν ένα χρόνο υπηρετούσαν 3 Διευθυντές, σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας Διευθυντής (οι δυο συνταξιοδοτήθηκαν και ο τρίτος βρίσκεται σε αναστολή εργασίας)

Η ΔΥΠΕ και το Υπουργείο αντί να βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων τα επιτείνουν.

Με τα τελευταία γεγονότα, διαπιστώνουμε ότι αυτά για τα οποία προειδοποιούσαμε το τελευταίο διάστημα για το Νοσοκομείο, βγαίνουν αληθινά, το ένα μετα το άλλο. Υπάρχει σκόπιμη υποβάθμισή του στο πλαίσιο της γενικότερης εμπορευματοποίησης της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας.

Μέχρι τώρα κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη προσωπικού κυρίως για την νοσηλευτική, διοικητική και τεχνική υπηρεσία όπου ειδικά από 2016 και μετά το μόνιμο προσωπικό έχει ελαττωθεί σημαντικά και έχει αντικατασταθεί από κάθε λογής εργαζόμενους με διάφορες σχέσεις εργασίας. Σήμερα λοιπόν αντιλαμβανόμαστε ότι για πρώτη φορά θα ελαττωθεί σημαντικά και το Ιατρικό προσωπικό. Από το 2010 μέχρι σήμερα οι εν ενεργεία μόνιμοι γιατροί στο νοσοκομείο είναι περίπου 40 συν 2 επικουρικοί. Από 1/7/2022 θα είναι 37 (3 συνταξιοδοτήσεις) και στο τέλος του έτους 33 (ακόμα 4 συνταξιοδοτήσεις).

Μέχρι σήμερα η επιλογή της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας ήταν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, προκειμένου να καμουφλαριστεί το τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης των νοσοκομείων. Τώρα προχωράει και στην είσοδο ιδιωτών. Τα τμήματα προσωπικού των Νοσοκομείων πλέον έχουν τεράστιο φόρτο εργασίας καθώς προσπαθούν να καλύψουν κενά με 6 διαφορετικών ειδών σχέσεις ή συμβάσεις εργασίας: μόνιμοι (οι πιο σπάνιοι), επικουρικοί, επικουρικοί ΕΣΠΑ, ΣΟΧ, τριμηνίτες και πλέον συμβάσεις έργου με ιδιώτες γιατρούς. Είναι δυνατόν να λειτουργεί σωστά και προς όφελος του ασθενή, ένα νοσοκομείο με εργαζόμενους τόσων ταχυτήτων;;;

Όπως αναφέραμε και παλαιότερα, η αντικατάσταση έμπειρου προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων είτε είναι με ιδιώτες για μερικές ημέρες είτε με τριμηνίτες συμβασιούχους είτε με εργολάβους, είναι τουλάχιστον επικίνδυνη, (πέραν της δυσλειτουργίας που δημιουργείται κατά την περίοδο εκπαίδευσης τους, που ανάλογα με την θέση μπορεί να απαιτεί μήνες). Επισημαίνουμε δε, ότι αυτήν την στιγμή όλες οι συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου (εκτός των καθαριστριών που λήγουν 30-9-22 και οι οποίες πρόκειται να περάσουν σε εργολάβο με αύξηση του κόστους για το νοσοκομείο και μικρότερους μισθούς γι αυτές) έχουν παραταθεί έως τις 31/12/2022 και αποτελούν σχεδόν το ¼ του προσωπικού. Τι θα γίνει μετά;;;

Τέλος σήμερα, την ώρα που αίρονται όλα τα μέτρα προστασίας για την πανδημία, παραμένει σε αναστολή εργασίας, εκδικητικά, αδικαιολόγητα και αντιεπιστημονικά, ένας κρίσιμος αριθμός συναδέλφων που θα μπορούσαν να προσφέρουν υπηρεσία. Είναι φανερό ότι πρέπει άμεσα να επιστρέψουν όλοι στις εργασίες τους, ενώ επείγει να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα καλύψει τα κενά.

Να γίνει η υπεράσπιση και ενίσχυση του ΕΣΥ υπόθεση όλης της κοινωνίας. Ο αγώνας για την Δημόσια Υγεία είναι σήμερα η αιχμή του δόρατος για την υπεράσπιση όλων των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων προκηρύσσει 4ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ 10:00 – 14:00 ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Καλούμε άπαντες (συλλόγους, φορείς, πολίτες και εργαζόμενους στο νοσοκομείο) να συμμετέχουν στην κινητοποίηση μας η οποία θα ξεκινήσει από το προαύλιο του Νοσοκομείου την

Δευτέρα 4-7-22 στις 10:00,

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  • Άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας των Κυκλάδων με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού.

  • Καμία μετακίνηση προσωπικού μεταξύ των μονάδων υγείας των Κυκλάδων

  • Άμεση επιστροφή συναδέλφων που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων δεδομένου ότι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

  • Ένταξη στα ΒΑΕ - Άμεση απόσυρση του απαράδεκτου πορίσματος της Διυπουργικής Επιτροπής, σχετικά με το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

  • Να μην επανέλθουν οι εργολάβοι στα Νοσοκομεία

  • Επαναφορά παλιών και θέσπιση νέων κινήτρων στελέχωσης και παραμονής στις υπηρεσίες των νησιών.

  • Ανέγερση νέου σύγχρονου Νοσοκομείου σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων του Νομού

  • Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Αύξηση προϋπολογισμού για την Υγεία.

  • Αύξηση Μισθών Εμείς θέλουμε αύξηση των μισθών και όχι τα χρήματα των ασθενών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου