Οι 27 της ΕΕ αποφάσισαν να χορηγήσουν στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, αλλά με… μακροχρόνια να διαγράφεται την προοπτική. Ο ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε σε νίκη, διακηρύσσοντας ότι: Θα νικήσουμε! Από κοντά οι Αμερικανοί που ανακοίνωσαν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο. Οι Ευρωπαίοι κατηγορούν την Ρωσία για οικονομικό πόλεμο εναντίον της Ευρώπης και το Βερολίνο έχει σημάνει την ενεργοποίηση του σχεδίου συναγερμού για το φυσικό αέριο.
Ένα αυξημένο ρόλο στο παγκόσμιο σκηνικό ζητάνε οι αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη, με τους ηγέτες των πέντε κρατών των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) να ζητάνε μετασχηματισμό του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με συμμετοχή σε αυτό των αναπτυσσόμενων κρατών.
Η διακήρυξη της 14ης συνόδου του Πεκίνου των πέντε της ομάδας των αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη BRICS αναφέρει σύμφωνα με το Tass συγκεκριμένα ότι: η ένωση συνεχίζει να υπερασπίζεται έναν περιεκτικό μετασχηματισμό του ΟΗΕ, περιλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας, έτσι ώστε να αυξηθεί η αντιπροσώπευση των αναπτυσσόμενων χωρών και να ανταποκριθεί επαρκώς στις παγκόσμιες προκλήσεις. Προτρέπουν τους πολυμερείς οικονομικούς θεσμούς και διεθνείς οργανισμούς να διαδραματίσουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην οικοδόμηση οικουμενικής συναίνεσης στις οικονομικές πολιτικές και να αποτρέψουν τους συστημικούς κινδύνους οικονομικής αναστάτωσης και χρηματοοικονομικού κατακερματισμού.
Επίσης: υποστηρίζει τις συνομιλίες μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου, καθώς και τις προσπάθειες του ΟΗΕ και του Ερυθρού Σταυρού στην Ουκρανία. Οι πέντε ηγέτες υπογραμμίζουν την προσκόλλησή τους στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών, υπερασπίζονται ένα κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα και ζητούν από τις ανεπτυγμένες χώρες να ασκήσουν υπεύθυνες οικονομικές πολιτικές, ενώ να διαχειριστούν την πολιτική της διάχυσης.
Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες οι 27 ηγέτες των κρατών μελών αποφάσισαν τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία, καθώς επίσης να υποστηρίξουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Γεωργίας. «Ιστορική στιγμή», την χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και σε «ιστορική απόφαση» αναφέρθηκε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν . Ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι είπε ότι: «Αυτή είναι μια νίκη», «αν και περιμέναμε 120 μέρες (του πολέμου) και τριάντα χρόνια». Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ανέφερε ακόμη: «Μπορούμε να νικήσουμε τον εχθρό, να ανοικοδομήσουμε την Ουκρανία, να ενταχθούμε στην ΕΕ και… κατόπιν μπορούμε να ξεκουραστούμε. Ή μάλλον δεν θα ξεκουραστούμε καθόλου – τα παιδιά μας μπορεί να προσβληθούν. Αλλά, αναμφίβολα, θα νικήσουμε!».
Το Κίεβο απαιτούσε απεγνωσμένα από τους Ευρωπαίους μια κάποια κίνηση… τόνωσης του ηθικού, αφού περισσότερο ως συμβολική μπορεί να θεωρηθεί, με δεδομένες τις απαιτητικές διαδικασίες συμμόρφωσης με τα ευρωπαϊκά κεκτημένα –τα οποία η Ουκρανία κάθε άλλο παρά πληροί. Συνήθως η όλη διαδικασία είναι πολυετής. Στην περίτπωση των Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Κροατίας (των νεότερων μελών της Ένωσης) κράτησε 10-12 χρόνια. Ενώ Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο και Σερβία είναι ακόμη στον προθάλαμο. Η δε Τουρκία έχει λάβει το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη το… 1999, αλλά οι σχετικές διαπραγματεύσεις έχουν παγώσει εδώ και καιρό.
Αν και ο ρώσος πρόεδρος χρησιμοποίησε την πρόθεση της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ ως βασικό επιχείρημα για την εισβολή, έχει πεί ότι δεν έχει τίποτα κατά της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χθες όμως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι η Μόσχα παρακολουθεί με «αυξημένη προσοχή» τη διαδικασία, καθώς η ΕΕ ενδεχομένως να θέλει την ένταξη της Ουκρανίας για να ενισχύσει τις δικές της στρατιωτικές δυνατότητες.
Στο ενεργειακό μέτωπο, το φυσικό αέριο «είναι από αυτή τη στιγμή σπάνιο αγαθό για τη Γερμανία. Δεν είναι παιχνίδι», είπε δραματικά χθες ο αντιπρόεδρος της γερμανικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ, ανακοινώνοντας ότι ενεργοποιείται το β’ στάδιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο, λόγω των μειωμένων προμηθειών από τη Ρωσία και της σημαντικής αύξησης των τιμών. «Πρόκειται για οικονομική επίθεση του Πούτιν. Το αέριο και η ενέργεια χρησιμοποιούνται ως όπλα εναντίον της Γερμανίας», είπε ο πολιτικός των Πρασίνων, διαβεβαιώνοντας ότι «η κατάσταση είναι τεταμένη, αλλά η ασφάλεια εφοδιασμού παραμένει εγγυημένη».
Ο Χάμπεκ προειδοποίησε για «σοκ» στην αγορά φυσικού αερίου και για νέες αυξήσεις στις τιμές, τονίζοντας ότι «ακόμη και αν συνεχίζεται η προμήθεια και η αποθήκευση του φυσικού αερίου, η κατάσταση είναι σοβαρή και έρχεται χειμώνας». «Η χώρα οδεύει προς μια δύσκολη κατάσταση. Θα είναι ένας δύσκολος δρόμος. Ακόμη και αν ακόμη δεν το νιώθετε, βρισκόμαστε σε κρίση φυσικού αερίου. Το αέριο από αυτή τη στιγμή είναι σπάνιο αγαθό. Δεν είναι παιχνίδι. Οι τιμές είναι ήδη υψηλές και πρέπει να προετοιμαστούμε για περισσότερες αυξήσεις, οι οποίες θα επηρεάσουν τη βιομηχανική παραγωγή και θα επιβαρύνουν πολλούς καταναλωτές». Να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγοι όσοι προβλέπουν ακόμη και «δελτίο» στην προμήθεια του φυσικού αερίου.
Πάντως, οι Αμερικανοί συνεχίζουν απτόητοι την πολιτική της συνεχούς παροχής νέων όπλων στην Ουκρανία. Χθες, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπυ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα παράσχουν στο Κίεβο ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 450 εκατ. Δολαρίων. Σε αυτό περιλαμβάνεται ένας αριθμός των πυραυλικών συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτήρων HIMARS. Η συνολική στρατιωτική συνδρομή της Ουάσιγκτον προς την Ουκρανίας έχει φθάσει τα 6.1 δισ. δολάρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου