07 Ιουλίου 2024

Σταματήστε τη βίαιη εκστρατεία του Ισραήλ εναντίον της UNRWA - Του Φιλίπ Λαζαρινί*

UNRWA- Lazzarini

Η διεθνής κοινότητα έχει τα μέσα να αντιμετωπίσει τη διάπραξη διεθνών εγκλημάτων, όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Ωστόσο η κλίμακα και το εύρος των επιθέσεων ενάντια στο προσωπικό και τις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη τους τελευταίους εφτά μήνες επιβάλλουν την επείγουσα σύσταση ενός εξειδικευμένου, ανεξάρτητου οργάνου διερεύνησης μέσω ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας ή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Ο πόλεμος στη Γάζα έχει προκαλέσει την κατάφωρη περιφρόνηση της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των απαράδεκτων επιθέσεων κατά εργαζομένων, εγκαταστάσεων και επιχειρήσεων της Υπηρεσίας Αρωγής και Εργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA). Οι επιθέσεις αυτές πρέπει να σταματήσουν και ο κόσμος πρέπει να δράσει προκειμένου οι δράστες να λογοδοτήσουν.

Καθώς γράφω αυτό το κείμενο, η υπηρεσία μας έχει επαληθεύσει ότι τουλάχιστον 193 υπάλληλοι της UNRWA έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα. Σχεδόν 190 εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί. Σχολεία της Υπηρεσίας έχουν κατεδαφιστεί και τουλάχιστον 500 εκτοπισμένοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ενώ είχαν βρει καταφύγιο σε σχολεία και άλλες δομές της Υπηρεσίας. Από τις 7 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν συλλάβει προσωπικό της Υπηρεσίας στη Γάζα, το οποίο ισχυρίζεται ότι υπέστη βασανιστήρια και κακομεταχείριση κατά την κράτησή του στη Λωρίδα και το Ισραήλ.

Το προσωπικό της Υπηρεσίας παρενοχλείται και ταπεινώνεται τακτικά στα ισραηλινά σημεία ελέγχου στη Δυτική Οχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Οι εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, τη Χαμάς και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες.

Η UNRWA δεν είναι η μόνη υπηρεσία του ΟΗΕ που αντιμετωπίζει κινδύνους. Τον Απρίλιο, πυροβολισμοί έπληξαν -προφανώς κατά λάθος- οχήματα του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων, παρά τον συντονισμό με τις ισραηλινές Αρχές.

Η επίθεση κατά της Υπηρεσίας έχει εξαπλωθεί στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου ένας μέλος του Δήμου της Ιερουσαλήμ συμμετείχε στην υποκίνηση διαμαρτυριών κατά της UNRWA. Οι διαδηλώσεις γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες, με τουλάχιστον δύο εμπρηστικές επιθέσεις στο κτιριακό συγκρότημα της Υπηρεσίας και ένα πλήθος, μεταξύ των οποίων παιδιά από το Ισραήλ, που συγκεντρώθηκε έξω από τις εγκαταστάσεις μας τραγουδώντας «Ας καεί ο ΟΗΕ». Σε άλλες περιπτώσεις, οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι όχι μόνο απειλούν το έργο του προσωπικού και της αποστολής μας, αλλά απονομιμοποιούν την Υπηρεσία χαρακτηρίζοντάς την τρομοκρατική οργάνωση που καλλιεργεί τον εξτρεμισμό και αποκαλώντας τους ηγέτες του ΟΗΕ τρομοκράτες που συνεργάζονται με τη Χαμάς. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργούν ένα επικίνδυνο προηγούμενο στοχοποίησης-ρουτίνας του προσωπικού και των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ.

Πώς είναι αυτό δυνατόν; Πού είναι η δημόσια κατακραυγή; Η απουσία της είναι η άδεια για την αγνόηση των Ηνωμένων Εθνών, ανοίγοντας έτσι μια πόρτα για την ατιμωρησία και το χάος. Αν ανεχόμαστε τέτοιες επιθέσεις στο πλαίσιο του Ισραήλ και των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών, δεν μπορούμε να υποστηρίζουμε τις ανθρωπιστικές αρχές σε άλλες συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο. Αυτή η επίθεση στα Ηνωμένα Εθνη θα υποβαθμίσει περισσότερο τα μέσα για την ειρήνη και την άμυνα κατά της απανθρωπιάς σε όλο τον κόσμο. Δεν πρέπει να γίνει ο νέος κανόνας.

Ενώ το Ισραήλ είναι εδώ και καιρό εχθρικό απέναντι στην Υπηρεσία, μετά τις αποτρόπαιες επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου ξεκίνησε μια εκστρατεία για να εξισώσει την Υπηρεσία με τη Χαμάς και να την παρουσιάσει ως αρωγό του εξτρεμισμού. Σε μια νέα διάσταση αυτής της εκστρατείας, η ισραηλινή κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι το προσωπικό της UNRWA εμπλέκεται στην επίθεση της Χαμάς.

Δεν τίθεται αμφιβολία ότι τα άτομα που κατηγορούνται για εγκληματικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της άθλιας επίθεσης στο Ισραήλ, πρέπει να διερευνηθούν. Αυτό ακριβώς κάνουν τα Ηνωμένα Εθνη. Τα άτομα αυτά πρέπει να λογοδοτήσουν μέσω της άσκησης ποινικής δίωξης και, αν κριθούν ένοχα, να τιμωρηθούν.

Το Γραφείο Εσωτερικού Ελέγχου, το ανώτατο σώμα διερευνητικών διαδικασιών στο σύστημα του ΟΗΕ, επιβλέπει αυτή την έρευνα. Εξετάζει καταγγελίες εναντίον 19 εκ των 13.000 μελών προσωπικού της UNRWA. Μέχρι σήμερα, μία υπόθεση έκλεισε καθώς δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία. Τέσσερις υποθέσεις αναβλήθηκαν επειδή οι πληροφορίες δεν ήταν αρκετές για τη συνέχιση της έρευνας. Αλλες 14 υποθέσεις παραμένουν υπό διερεύνηση.

Πρέπει όμως να διαχωρίσουμε τη συμπεριφορά των ατόμων από το καθήκον της Υπηρεσίας να βοηθά τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Είναι άδικη και ανέντιμη η επίθεση στην αποστολή της UNRWA με βάση αυτούς τους ισχυρισμούς.

Εκτός από αυτές τις υποθέσεις, έχουν υπάρξει περαιτέρω ισχυρισμοί για συνεργασία της Υπηρεσίας με τη Χαμάς, οι οποίοι κατέστησαν –στα μάτια κάποιων– τους υπαλλήλους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και τα αγαθά του ΟΗΕ θεμιτό στόχο. Αυτό θέτει τους εργαζόμενους του ΟΗΕ σε κίνδυνο παντού. Ο κόσμος πρέπει να δράσει αποφασιστικά απέναντι στις παράνομες επιθέσεις έναντι των Ηνωμένων Εθνών, όχι μόνο για τη Γάζα και τους Παλαιστίνιους, αλλά και για όλα τα έθνη. Η υιοθέτηση του Ψηφίσματος 2730 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την προστασία του προσωπικού ανθρωπιστικής βοήθειας είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη.

Η διεθνής κοινότητα έχει τα μέσα να αντιμετωπίσει τη διάπραξη διεθνών εγκλημάτων, όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Ωστόσο η κλίμακα και το εύρος των επιθέσεων ενάντια στο προσωπικό και τις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη τους τελευταίους εφτά μήνες επιβάλλουν την επείγουσα σύσταση ενός εξειδικευμένου, ανεξάρτητου οργάνου διερεύνησης μέσω ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας ή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Σκοπός είναι η εξακρίβωση των στοιχείων και η ταυτοποίηση των υπευθύνων των επιθέσεων απέναντι στις υπηρεσίες του. Ενα τέτοιο διερευνητικό όργανο μπορεί να διασφαλίσει τη λογοδοσία και κυρίως να συμβάλει στην επαναβεβαίωση του απαραβίαστου του διεθνούς δικαίου.

Πρέπει να υπερασπιστούμε ουσιαστικά τους θεσμούς του ΟΗΕ και τις αξίες που αντιπροσωπεύουν πριν από τη συμβολική κατάλυση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό μπορεί μόνο να επιτευχθεί με τη δράση αρχών από τα έθνη του κόσμου και τη δέσμευση όλων για ειρήνη και δικαιοσύνη.

● Το άρθρο δημοσιεύεται στην «Εφημερίδα των Συντακτών» κατ’ αποκλειστικότητα για την ελληνική γλώσσα

* Γενικός επίτροπος της Υπηρεσίας Αρωγής και Εργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA)

***

- ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου