07 Ιουλίου 2024

Διεθνής διασυρμός της χώρας για την εξαήμερη εργασία - «Fake news», λέει η υπουργός Εργασίας

Μπορεί η τετραήμερη εργασία να γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στην Ευρώπη και σε ορισμένες εταιρείες της Αμερικής, στην Ελλάδα, όμως, επειδή είμαστε πολύ καλοί στο να πρωτοπορούμε, μας αρέσει να κινούμαστε σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

Διεθνής διασυρμός της χώρας για την εξαήμερη εργασία - «Fake news», λέει η υπουργός Εργασίας

Η νέα νομοθεσία, η οποία τέθηκε σε ισχύ αυτήν την εβδομάδα, εισήγαγε εξαήμερη εργασία για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν 24 ώρες «με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας».

Αυτό, εκ των πραγμάτων, ανατρέπει την τάση μείωσης της εβδομάδας εργασίας σε τέσσερις ημέρες, κάτι που ωφελεί τα μέγιστα την παραγωγικότητα, την ευημερία και την ικανοποίηση των εργαζομένων, σύμφωνα με διάφορες έρευνες.

Τι αναφέρουν τα ξένα μέσα

Για ακόμα μια φορά, λοιπόν, η χώρα μας διασύρεται διεθνώς με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μεγάλα διεθνή μέσα και δίκτυα ενημέρωσης, από τον Guardian και το BBC, μέχρι την Washington Post και το CNBC, σχολιάζουν απορημένα και με μελανό τρόπο αυτήν την παράλογη απόφαση της κυβέρνησης, καθώς έρχεται να ισοπεδώσει τους Έλληνες εργαζόμενους, οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε δεινή θέση σε σχέση με εργαζομένους άλλων χωρών. Πιο κάτω δεν έχει.

Η βρετανική εφημερίδα The Guardian αναφέρει σε τίτλο δημοσιεύματός της πως «Η Ελλάδα εισάγει "προσανατολισμένη στην ανάπτυξη" εξαήμερη εβδομάδα εργασίας», σχολιάζοντας μεταξύ άλλων, πως το εν λόγω μέτρο χαρακτηρίστηκε «βάρβαρο» από τα συνδικάτα και πως -σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat- οι Έλληνες εργάζονται περισσότερες ώρες από άλλους στην Ευρώπη και αμείβονται πολύ λιγότερο.

Στο αναλυτικό της ρεπορτάζ, η εφημερίδα χαρακτητίζει την κυβέρνηση «φιλο-επιχειρηματική», σχολιάζοντας πως «μπορεί οι εταιρείες σε χώρες σε όλο τον κόσμο να παίζουν με την ιδέα της εφαρμογής συντομότερων εβδομάδων εργασίας, αλλά στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι, στο εξής, μπορούν να εργάζονται μια έκτη ημέρα, σε ένα ανορθόδοξο βήμα που αποσκοπεί στην ενίσχυση της παραγωγικότητας».

Τo CNBC από την πλευρά του γράφει πως «Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα της ΕΕ που εφαρμόζει την εξαήμερη εργασία», κάνοντας λόγο για ένα «αμφιλεγόμενο» μέτρο, το οποίο όπως αναφέρει έρχεται κόντρα στην παγκόσμια τάση που θέλει εταιρείες να επεξεργάζονται τη μείωση της εργασιακής εβδομάδας.

«Γιατί να δουλεύεις 4 ημέρες την εβδομάδα όταν μπορείς να δουλέψεις 6; Η Ελλάδα το δοκιμάζει», γράφει η Washington Post, ενώ σε αντίστοιχο δημοσίευμά του το BBC σημειώνει ότι «η Ελλάδα φαίνεται να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση από άλλα έθνη».

«Fake news» σύμφωνα με την Νίκη Κεραμέως

Όλα τα παραπάνω δεν αντιστοιχούν, όπως φαίνεται, στην πραγματικότητα για τους υπουργούς της κυβέρνησης. Σε μια προσπάθεια να κάνει το μαύρο άσπρο, η νέα υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, προέβη σε μια δήλωση - ντροπή για την έκτη μέρα εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ η υπουργός χαρακτήρισε «fake news» την έκτη μέρα εργασίας. «Δεν υπάρχει εξαήμερη, είναι η δυνατότητα για μια έκτακτη μέρα εργασίας», υποστήριξε μιλώντας για την εφαρμογή του μέτρου σε επιχειρήσεις 24ωρης λειτουργίας με κυλιόμενες βάρδιες και για όσες αντιμετωπίζουν αυξημένο φόρτο εργασίας.

«Δεν μπορείς να λες συνέχεια χωρίς αιτιολογία "όχι" αλλά δεν μπορεί και ο εργοδότης να σου λέει κάθε Σάββατο να δουλεύεις», πρόσθεσε αναφέροντας πως ο εργαζόμενος μπορεί να δουλέψει επιπλέον μέρα μόνο δύο από τις 52 εβδομάδες. 

Δεν δίστασε, όμως, να δηλώσει προκλητικά ότι «το πενθήμερο είναι ο κανόνας», παρότι η επίμαχη ρύθμιση παραβιάζει τους σχετικούς κανόνες εργασίας και τις συλλογικές συμβάσεις, όπου υπάρχουν. Όπως είπε, η επιπλέον ημέρα θα αμείβεται συν 40% αν είναι Σάββατο, συν 115% αν είναι Κυριακή και αργία.   

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου