ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΕΤΖΙΟΥ πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) |
Ντάνι Βέργου
«Οι υγειονομικοί και οι ασθενείς δεν έχουν τίποτα καλό να περιμένουν από την επιτάχυνση των αντιδραστικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. με στόχο την ενίσχυση της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους και τον λαό» λέει η Αφροδίτη Ρέτζιου. Η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών της χώρας (ΟΕΝΓΕ) μιλάει στην «Εφ.Συν.» με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας χθες και τις δηλώσεις του περί «τολμηρών μεταρρυθμίσεων σε όλες τις πτυχές της υγείας», στον απόηχο του μηνύματος αποδοκιμασίας από τους πολίτες που έλαβε η κυβέρνηση της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές. Και μας καλεί όλους να διεκδικήσουμε την υγεία που δικαιούμαστε, συμμετέχοντας στον αγώνα των υγειονομικών για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, για ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, για κατάργηση των πληρωμών των ασθενών και δωρεάν υγεία για όλο τον λαό.
● Ο υπουργός Υγείας μίλησε για «ρεκόρ διενεργηθέντων χειρουργείων εδώ και πάρα πολλά χρόνια».
Μας παρουσιάζουν ως επίτευγμα το γεγονός ότι έγιναν κάποια χειρουργεία παραπάνω τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες ασθενείς περιμένουν στη λίστα αναμονής. Είναι πρόκληση! Διότι οι ασθενείς αυτοί είναι αναγκασμένοι ή να περιμένουν επ' αόριστον με κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους ή να πληρώσουν το απογευματινό «νόμιμο» φακελάκι της κυβέρνησης ή να οδηγηθούν στον ιδιωτικό τομέα.
● Ο πρωθυπουργός είπε ότι έδωσε «κατεύθυνση» στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας «να ακούμε τους ασθενείς, να είναι οι ίδιοι αυτοί οι οποίοι τελικά θα μας βοηθήσουν στην αξιολόγηση του ΕΣΥ».
Οι ασθενείς μιλάνε και η κυβέρνηση κλείνει τα αυτιά της στις ανάγκες τους. Εκείνους που ακούει η κυβέρνηση είναι τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της υγείας αλλά και συνολικά. Οι επιχειρηματίες που απαιτούν να μειωθεί η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για το δημόσιο σύστημα υγείας για να εξοικονομηθούν χρήματα που θα μπουν στις τσέπες τους. Ακούει τους φαρμακοβιομήχανους που ζητούν να αυξηθούν οι τιμές των φαρμάκων και το παρουσιάζει ως μονόδρομο, αφού σε διαφορετική περίπτωση απειλεί ότι θα έχουμε ελλείψεις σε φάρμακα και ότι οι φαρμακοβιομήχανοι θα αναζητήσουν άλλες αγορές όπου θα πουλούν πιο ακριβά τα φάρμακά τους. Αυτούς ακούει η κυβέρνηση.
● Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις μεταρρυθμίσεις «υποδομών που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους και ειδικά από το Ταμείο Ανάκαμψης».
Πρόκειται για ακόμα μία ευκαιρία κατασκευαστικοί όμιλοι να ξεκοκαλίσουν χρήματα, κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αλλά σε κάθε περίπτωση τα ντουβάρια δεν βγάζουν διάγνωση, δεν περιθάλπουν και δεν θεραπεύουν ασθενείς. Επιπλέον αφορά έναν πολύ μικρό αριθμό δημόσιων δομών υγείας. Είναι πρόκληση να το λέει αυτό η κυβέρνηση την ώρα που πέφτουν ταβάνια στα κεφάλια των ασθενών και των γιατρών που εφημερεύουν και ασθενείς περιμένουν μέχρι και μία μέρα στα επείγοντα για να βρεθεί διαθέσιμο κρεβάτι στην κλινική νοσοκομείου σε κάθε γενική εφημερία. Ολα αυτά τη στιγμή που βρισκόμαστε σε μια καταιγίδα παραιτήσεων γιατρών εξαιτίας των άθλιων συνθηκών εργασίας από τον Βόλο μέχρι τις Σέρρες και από την Αθήνα μέχρι την Κρήτη.
● Εκανε ειδική μνεία στα ζητήματα τα οποία αφορούν τη δημόσια υγεία και τις προληπτικές εξετάσεις.
Τα προγράμματα πρόληψης έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα και αφορούν ένα πολύ μικρό μέρος του πληθυσμού. Σε τελική ανάλυση η πρόληψη έχει νόημα όταν έχεις εξασφαλίσει ότι μετά την έγκαιρη διάγνωση θα μπορείς έγκαιρα να θεραπευτείς απολύτως δωρεάν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ας μας απαντήσει ο πρωθυπουργός: μια γυναίκα που θα διαγνωστεί με καρκίνο από τα προληπτικά προγράμματα σε πόσο καιρό θα βρει κρεβάτι για να χειρουργηθεί;
● Το μήνυμα δυσαρέσκειας του κόσμου στις ευρωεκλογές ελήφθη από την κυβέρνηση;
Κανένα μήνυμα δεν έλαβε η κυβέρνηση όταν λίγες μέρες μετά τις ευρωεκλογές προωθεί αντιδραστική τροπολογία με την οποία διαιωνίζει την εργασιακή ομηρία χιλιάδων υγειονομικών που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας, διαιωνίζει τις μετακινήσεις από τη μία άκρη της Ελλάδας στην άλλη για να μπαλώνει όπως όπως τα κενά, παρατείνει για ακόμα μία φορά τη δυνατότητα υπέρβασης του μέγιστου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας του 48ωρου των γιατρών. Δηλαδή συνεχίζει να υλοποιεί κατευθύνσεις και πολιτικές που οδηγούν τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας να το εγκαταλείψουν, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες δουλειάς στο εξωτερικό ή στον ιδιωτικό τομέα υγείας.
Με δυο λόγια η κυβέρνηση ερμηνεύει κατά το δοκούν το αποτέλεσμα των εκλογών τη στιγμή που καταδικάστηκε η αντιλαϊκή πολιτική της με μετακινήσεις υγειονομικών, εντατικοποίηση της εργασίας, συνέχιση της εργασιακής ομηρίας, ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενίσχυση της εμπορευματοποίησης των δημόσιων μονάδων υγείας που για να εξασφαλιστεί η λειτουργία τους θα πρέπει να τα παίρνουν από τον λαό που δεν φτάνει ο μισθός του μετά τις 15 κάθε μήνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου