07 Δεκεμβρίου 2022

Δικηγόροι: ΟΧΙ ΑΛΛΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΣΦΑΙΡΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ. ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ - Διεθνής Αμνηστία: Να διερευνηθούν πιθανά ρατσιστικά κίνητρα στον πυροβολισμό του 16χρονου Ρομά, Κώστα Φραγκούλη, από αστυνομικό


Η ανακοίνωση-κάλεσμα της Εναλλακτικής Παρέμβασης - Δικηγορικής Ανατροπής για τη χθεσινή επέτειο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγοροπουλου.
 
Η Ελληνική Αστυνομία για ακόμη μία φορά επιχειρεί να δολοφονήσει εν ψυχρώ. Δεν έχουν περάσει παρά λίγες ώρες από τη στιγμή που στη Θεσσαλονίκη αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ, της πιο σεσημασμένης ομάδας μέσα στην ΕΛΑΣ, σήκωσε το όπλο του, σημάδεψε στο κεφάλι και πυροβόλησε ένα 16χρονο παιδί της κοινότητας των Ρομά. Για 20 ευρώ βενζίνη, όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα. Με το θύμα να χαροπαλεύει στο νοσοκομείο.
 
14 χρόνια από το χαμό του Αλέξη και ο αγώνας για τη προστασία της ανθρώπινης ζωής, για την ελευθερία και την καταδίκη της αστυνομικής δολοφονικής βίας είναι επίκαιρος όσο ποτέ. Η μνήμη του δολοφονημένου Νίκου Σαμπάνη, η μνήμη του δολοφονημένου εν ψυχρώ Αλέξη Γρηγορόπουλου, του Βασίλη Μάγγου που υπέκυψε από το ξύλο και τα βασανιστήρια, στοιχειώνει την Ελληνική Αστυνομία και ολόκληρο το σύστημα των μηχανισμών καταστολής.
 
Η 6η Δεκέμβρη συμβολίζει και θα συμβολίζει για πάντα την έκφραση της οργής της νεολαίας ενάντια στους επίδοξους δολοφόνους, στους βασανιστές, στους μηχανισμούς της καταστολής. Δεν είναι σήμερα μία άχαρη επέτειος, αλλά είναι η ευκαιρία να διαπεράσει ξανά η φωνή του νεολαιίστικου, λαϊκού κινήματος τα τείχη του φόβου και της καταστολής σε μια περίοδο που αυτό είναι ξανά δυστυχώς απόλυτα αναγκαίο. Τα συνεχή τα τελευταία χρόνια περιστατικά αστυνομικής βίας, αυθαιρεσίας και εγκληματικών ενεργειών, η μόνιμη συγκάλυψή τους, η ασυλία που απολαμβάνουν οι εγκληματούντες αστυνομικοί, ακόμη κι αν συμμετέχουν στα ειδεχθέστερα εγκλήματα, είναι μια πραγματικότητα που δεν πρέπει να ανεχτούμε αλλά οφείλουμε να αγωνιστούμε ώστε να ανατραπεί. Η κυβέρνηση, ο Υπουργός "Προστασίας του Πολίτη" Τάκης Θεοδωρικάκος που είχε επιδοκιμάσει τους αστυνομικούς που κατηγορούνται για την ανθρωποκτονία του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν τα χέρια τους βαμμένα με αίμα και πρέπει να λογοδοτήσουν.
 
Η Εναλλακτική Παρέμβαση-Δικηγορική Ανατροπή καλεί όλες και όλους τους συνάδελφους να διαδηλώσουμε μαζί με τη νεολαία την Τρίτη 6.12 για τη μνήμη του Αλέξη, τη μνήμη των θυμάτων της αστυνομικής καταστολής, με αποφασιστικότητα και στόχο την αποτροπή της συγκάλυψης και την απόδοση ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, με όραμα την προστασία της ζωής και της ελευθερίας.
 
 

Διεθνής Αμνηστία - Ελληνικό Τμήμα

◼️Έναν χρόνο μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό του Νίκου Σαμπάνη από την αστυνομία, ένα άλλο Ρομά αγόρι, ο 16χρονος Κώστας Φραγκούλης, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο μετά από πυροβολισμό από την αστυνομία.
 
◼️Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί βαθύτατα για την εξέλιξη αυτή, η οποία έρχεται να προστεθεί στον ήδη μακρύ κατάλογο των αναφορών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αξιωματούχους επιβολής του νόμου στην Ελλάδα.
 
👉Οι ελληνικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι τρέχουσες έρευνες για το περιστατικό θα είναι άμεσες, αμερόληπτες και διεξοδικές, καθώς και ότι θα διερευνήσουν πιθανά ρατσιστικά κίνητρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου