20 Δεκεμβρίου 2022

Κέντρο «ΑΝΤΙΓΟΝΗ»: Ετήσια έκθεση 2022 για τις διακρίσεις - Η «θυσία» των ευάλωτων

 

Σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, εξαιτίας της δολοφονίας του 16χρονου Ρομά Κώστα Φραγκούλη από αστυνομικά πυρά, πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Τρίτης, η 21η ετήσια Εθνική Στρογγυλή Τράπεζα κατά των Διακρίσεων του κέντρου «ΑΝΤΙΓΟΝΗ», με θέμα τις διακρίσεις που υφίστανται οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι Ρομά, οι μετανάστες, οι ΛΟΑΤΚΙ και τα ΑμεΑ.

«Η δολοφονία του Κώστα Φραγκούλη είχε κατ’ ουσίαν προαναγγελθεί τον Νοέμβριο του 2021, όταν η κυβέρνηση, αντί να λάβει μέτρα για την καταπολέμηση της αστυνομικής αυθαιρεσίας και για την ορθή αστυνόμευση στις κοινότητες, προανήγγειλε περισσότερες καταδιώξεις σε ομάδες υψηλής παραβατικότητας, νομιμοποιώντας ηθικά τους δράστες της δολοφονίας του Νίκου Σαμπάνη», σημείωσε η Αλεξάνδρα Καραγιάννη, δικηγόρος ειδική σε θέματα Ρομά. Αποκάλυψε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά αστυνομικών ελέγχων με κριτήριο την εμφάνιση και την εθνοτική καταγωγή και υπογράμμισε ότι, όταν τα θύματα είναι Ρομά, δεν είναι αυτονόητα η απόδοση ευθυνών, η τιμωρία των δραστών και η πλήρης, αντικειμενική και ανεξάρτητη έρευνα. «Απέναντι σ’ αυτό το δολοφονικό μοτίβο, Ρομά και μη Ρομά έχουμε δημιουργήσει ένα νέο κίνημα που λέγεται “Δικαιοσύνη”. Γιατί μόνο όπου υπάρχει δικαιοσύνη υπάρχει και ειρήνη», είπε.

«Οι αγώνες μας για αναγνώριση, δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες, θεωρώ σήμερα στα μάτια μου ότι έχουν γκρεμιστεί όλα», σημείωσε μέσα σε έντονη συγκινησιακή φόρτιση η Γιαννούλα Μάγγα, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου.

Στοιχεία που αποτυπώνουν αυξημένα ποσοστά αρνητικής στάσης των Ελλήνων απέναντι στη μετανάστευση, σε σχέση με την αρνητική στάση που αποτυπώνεται στο σύνολο της Ε.Ε., παρουσίασε η Χριστίνα Βαρουξή από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Όπως σημείωσε, οκτώ στους 10 Έλληνες πίστευαν τη δεκαετία του 2000 ότι πρέπει να επιτρέπεται η είσοδος και παραμονή μόνο σε λίγους ή σε κανέναν μετανάστη από διαφορετική φυλή ή εθνική ομάδα ή από φτωχότερες χώρες εκτός Ευρώπης, ενώ και η επόμενη δεκαετία της οικονομικής κρίσης και της αυξημένης ροής προσφύγων επιβεβαίωσε μια σταθερά αρνητική στάση, που τείνει να παγιωθεί.

Ο Νίκος Ντέτζι Οντουμπιτάν από την οργάνωση Generation 2.0 RED, αναφέρθηκε στην παντελή απουσία της συντριπτικής πλειονότητας του μεταναστευτικού πληθυσμού από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Ένταξης που εκπόνησε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Αναφέρθηκε επίσης στα εξωπραγματικά εισοδηματικά κριτήρια για την απόδοση ιθαγένειας με πολιτογράφηση, που ζητούν από τους μετανάστες να αποδείξουν ότι από το 2010, μέσα στην οικονομική κρίση, έχουν σταθερή εργασία και εισόδημα. «Έχουμε γυρίσει στα πέτρινα χρόνια», σημείωσε αναφορικά με τις απίστευτες καθυστερήσεις στην ανανέωση των αδειών διαμονής, που προκαλούν τεράστια προβλήματα στην πρόσβαση των μεταναστών σε εκπαίδευση και εργασία.

Για «μισή κατοχύρωση των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων στην Ελλάδα», έκανε λόγο ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. «Ο Έλληνας νομοθέτης δεν έχει προσφέρει μια ολοκληρωμένη υιοθέτηση της ατζέντας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, υπάρχουν πολύ σημαντικά κενά, είτε ως προς την τεκνοθεσία, είτε ως προς τον γάμο, είτε ως προς τα θέματα της ίσης μεταχείρισης, που δεν καλύπτουν ακόμα την εκπαίδευση και την υγεία», σημείωσε.

Στα αυξημένα ποσοστά ΛΟΑΤΚΙ θυμάτων ρατσιστικής βίας αναφέρθηκε η Άννα Απέργη, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, όπως και στους 327 καταγραμμένους βίαιους θανάτους τρανς ατόμων, λόγω της ταυτότητας φύλου τους, παγκοσμίως το 2021. «Η αστυνομική βία θα πρέπει να το καταλάβουμε καλά ότι δεν είναι απλώς ένα ρήγμα στο κράτος δικαίου, αλλά μια πραγματική απειλή για την ίδια μας τη δημοκρατία», υπογράμμισε.

«Στην πορεία προς την ισότητα, η ισότιμη συνεκπαίδευση αποτελεί την πλέον τίμια και δίκαιη επιδίωξη των λαών σε καθεστώτα που σέβονται τον άνθρωπο ως αξία», σημείωσε ο Αριστείδης Χαρούπιας, που ανήκει στο συνεργαζόμενο εκπαιδευτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Στην έννοια της ανεξάρτητης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία, το να έχουν δηλαδή το ίδιο εύρος επιλογών και το ίδιο επίπεδο αυτοπροσδιορισμού με εκείνο που παίρνουν ως δεδομένο οι άνθρωποι χωρίς αναπηρία, αναφέρθηκε ο Κάμιλ Γκούνγκορ, πρόεδρος του Οργανισμού Ανεξάρτητης Διαβίωσης στην Ελλάδα. Επισήμανε την ανάγκη για έναν συνδυασμό προσβασιμότητας στο δομικό περιβάλλον, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στην παιδεία, την απασχόληση και την κοινωνική ζωή.

Επιστροφή στα... πέτρινα χρόνια

Εσκεμμένη πρόκληση ναυαγίων, βίαιες επαναπροωθήσεις, παρεμπόδιση της πρόσβασης στο άσυλο και μαζική εκδίωξη προσφύγων από διαμερίσματα των πόλεων, με την απαράδεκτη κατάργηση του προγράμματος φιλοξενίας ESTIA, καταγράφει η φετινή έκθεση του κέντρου «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» (διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του κέντρου antigone.gr από την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου).

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Νάσο Θεοδωρίδη, υπεύθυνο Γραφείου Αθήνας της οργάνωσης, το 2022 χαρακτηρίστηκε από πλειάδα μαζικών παραβιάσεων σε ό,τι αφορά το δικαίωμα χορήγησης ασύλου όσο και τις συνθήκες διαμονής, ενώ βρίθουν οι συγκεντρωμένες καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις από πολλές περιοχές της χώρας, «γεγονός που πιστοποιεί την ύπαρξη μιας κεντρικής αποτρεπτικής πολιτικής με συνεργασία ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών», όπως επισημαίνει. «Η θλιβερή υπόθεση των εγκλωβισμένων προσφύγων στην περίφημη νησίδα του Έβρου αποτελεί την κορωνίδα των περιστατικών σκληρής και απάνθρωπης αντιμετώπισης», σημειώνει. Η έκθεση περιλαμβάνει τις αναφορές διεθνών οργανώσεων και οργανισμών, αρμόδιων αξιωματούχων και εμπειρογνωμόνων για τις επαναπροωθήσεις, όπως και τις σχετικές επισημάνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και τις καταγγελίες οργανώσεων.

Τα κρούσματα ρατσιστικής βίας ανέρχονται φέτος σε περίπου ίδιους αριθμούς με πέρσι και περιλαμβάνουν ξυλοδαρμούς και μαχαιρώματα μεταναστών στους δρόμους των πόλεων, όπως και αρκετές ρατσιστικής έμπνευσης «επιχειρήσεις-σκούπα» από την αστυνομία, ακόμη και ενάντια σε ασυνόδευτους ανήλικους. Εμβληματική περίπτωση ρατσιστικής βίας αποτέλεσε η δολοφονία του νεαρού Ρομά Νίκου Σαμπάνη από πυρά αστυνομικών, ενώ η βίαιη εισβολή των ΜΑΤ στον Ελαιώνα συνδύαζε την παραβίαση δικαιώματος στη στέγαση με την έξαρση της αστυνομικής βίας σε βάρος προσφύγων.

Αναδείχτηκαν επίσης αιφνίδιοι θάνατοι σε αστυνομικά τμήματα και κέντρα κράτησης, λόγω παραμέλησης και αδιαφορίας.

Στις θετικές εξελίξεις περιλαμβάνονται η εγκύκλιος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που ζητά άμεσες παρεμβάσεις από τις εισαγγελικές αρχές σε περιπτώσεις κακομεταχείρισης αλλοδαπών, η φυλάκιση αστυνομικού για ρατσιστικά σχόλια στο διαδίκτυο και τα βραβεία επιμελούς φοίτησης σε μαθητές Ρομά Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από το ΙΚΥ.

-ΟΛΟΚΛΗΡΗ η έκθεση του Κέντρου "Αντιγόνη":  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου