24 Δεκεμβρίου 2022

Μην εκδώσετε τον Ασάνζ - #FreeAssange

Λονδίνο, από τις κινητοποιήσεις υπέρ του Τζούλιαν Ασάνζ | AP Photo/Frank Augstein


Γιώργος Κολέμπας*

 

Σε όλο τον κόσμο, στις εφημερίδες, στο διαδίκτυο, στην τηλεόραση και στους δρόμους, το σύνθημα #FreeAssange γίνεται όλο και πιο δυνατό.

Η δίωξη του Julian Assange από την αμερικάνικη κυβέρνηση, αποτελεί μεγάλη απειλή για τη δημοκρατική διακυβέρνηση και τη λογοδοσία και θα οδηγήσει σε περισσότερες διώξεις κατά του Τύπου, γράφουν  στην πρόσφατη επιστολή τους οι New York Times και άλλες μεγάλες διεθνείς εφημερίδες προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Merrick Garland, με την οποία ζητείται η απόσυρση των κατηγοριών κατά του Assange.

Αν δημιουργηθεί προηγούμενο με τη φυλάκισή του, θα είναι ευκολότερο για τις κυβερνήσεις στην επόμενη υπόθεση. Και την επόμενη, και την επόμενη…. Είναι σίγουρο!

Η υπόθεση εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζ αποτελεί απειλή για την προστασία της ελευθερίας του Τύπου, παντού. Η δίωξη του Ασάνζ για συγκέντρωση ειδήσεων ή δημοσίευση δημιουργεί προηγούμενο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον όλων των μέσων ενημέρωσης. Αυτό θα ποινικοποιούσε τις συνήθεις δημοσιογραφικές πρακτικές.

Τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να ενωθούν για να υπερασπιστούν το δικαίωμα δημοσίευσης. Μεγάλα μέσα ενημέρωσης όπως οι The New York Times, το Der Spiegel, η LeMonde, η El Pais και ο Guardian έχουν μιλήσει: «η δημοσίευση δεν είναι έγκλημα». Μαζί τους είναι και ένα ευρύ φάσμα ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ελευθερίας του Τύπου και πολιτικών ελευθεριών που έχουν καταδικάσει τη δίωξη του Ασάνζ. Χρειαζόμαστε όλα τα μέσα ενημέρωσης να μιλήσουν για την υπεράσπιση της ελευθερίας του τύπου.

Μην σκοτώνετε τον αγγελιοφόρο αληθινών ειδήσεων.

 Η δύναμή μας ως πολίτες προέρχεται από την ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε αληθείς πληροφορίες. Ο Τζούλιαν Ασάνζ δημοσίευσε αληθείς πληροφορίες για το Κοινό και δημόσιο συμφέρον. Αν θέλουμε να αποφύγουμε περισσότερες τραγωδίες και περισσότερους ανόητους πολέμους, δεν πρέπει να αδιαφορούμε όταν διώκονται δημοσιογράφοι που επιδιώκουν να ρίξουν φως σε κυβερνητικά παραπτώματα, όπου γης.

Έχουμε την ευθύνη ως κοινωνία να θέσουμε τους ισχυρούς και τους έχοντες την εξουσία προ των ευθυνών τους για τις πράξεις τους, αλλά αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ένα #FreePress. Η ελευθερία των δημοσιογράφων να μας ενημερώνουν χωρίς το φόβο αντιποίνων είναι μόνο το πρώτο βήμα.

Συμμετοχή!

Εμπειρογνώμονες, συνήγοροι και διοργανωτές εργάζονται σκληρά για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την υπόθεση του Τζούλιαν. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους και να συμμετάσχετε στη σελίδα Take Action - Assange Defense.

Ακόμα και αν δεν έχετε το χρόνο να ασχοληθείτε ή να γράψετε μια επιστολή σε κάποια εφημερίδα ή μέσο, είναι πάντα χρήσιμο να το διαδώσετε στο Facebook & Twitter

*Συγγραφέας

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου