Ο εκ των γερακιών της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής συστήνει: Επίλυση της κρίσης και επίτευξη ειρήνης μέσω διαπραγματεύσεων, χωρίς εξασθενημένη την Ρωσία, αλλά αντίθετα με ρόλο στη νέα δομή ασφάλειας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Προβλέπει δε τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων αυτοδιάθεσης στις διαφιλονικούμενες περιοχές. Την ίδια ώρα η ΕΕ αποφασίζει το ένατο πακέτο κυρώσεων στην Μόσχα και αυτή απαντάει με ένα νέο μεγάλο μπαράζ βομβαρδισμών, που αφήνει χωρίς ηλεκτρικό και νερό την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας Χάρκοβο.
Ο κόσμος είναι σε σημείο καμπής στη σύγκρουση στην Ουκρανία και είναι ώρα για επίλυση της κρίσης και επίτευξη ειρήνης μέσω συνομιλιών. Αυτό προτείνει ο 99χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και εκ των κυνικών εκφραστών της επεμβατικής αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής Χένρι Κίσινγκερ, γράφοντας σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην διαδικτυακή έκδοση του εβδομαδιαίου βρετανικού Spectator.
Δίνοντας το πλαίσιο της οπτικής του σημειώνει ότι: «Ο χρόνος πλησιάζει να οικοδομήσουμε πάνω στις στρατηγικές αλλαγές που έχουν ήδη δρομολογηθεί και να τις ενσωματώσουμε σε μια νέα δομή προς την επίτευξη ειρήνης μέσω διαπραγματεύσεων». «Ο στόχος μιας ειρηνευτικής διαδικασίας θα πρέπει να κινηθεί σε διπλή κατεύθυνση: Να επιβεβαιώσει την ελευθερία της Ουκρανίας και να προσδιορίσει μια νέα διεθνή δομή ειδικά για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Όπου τελικά η Ρωσία θα βρει τη θέσης της σε μια τέτοια τάξη».
Και… «Αν η προ του πολέμου αντίθεση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας δεν μπορεί να επιτευχθεί με στρατιωτικό ή διπλωματικό τρόπο, τότε θα πρέπει να επαναπροσεγγίσουμε την αρχή της αυτοδιάθεσης. Διεθνώς επιβλεπόμενα δημοψηφίσματα αυτοδιάθεσης θα μπορούσαν να διεξαχθούν σε συγκεκριμένες διαιρεμένες περιοχές που έχουν αλλάξει χέρια πολλάκις μέσα στους αιώνες».
Ως προς την πολιτική αντιμετώπισης της Ρωσίας, ο Κίσινγκερ επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι: «Η έκβαση της σύγκρουσης δεν πρέπει να είναι μια εξασθενημένη Ρωσία. Η οποία έχει συνεισφέρει αποφασιστικά στο παγκόσμιο ισοζύγιο και την ισορροπία ισχύος για πάνω από μισή χιλιετία». «Ο ιστορικός της ρόλος δεν πρέπει να υποβαθμίζεται». “Η αναζήτηση της ειρήνης και της τάξης έχει δύο συνιστώσες, οι οποίες κάποιες φορές φαίνονται αντιφατικές: η προώθηση των στοιχείων της ασφάλειας και η απαίτηση ενεργειών συμφιλίωσης».
Την ίδια ώρα οι 27 της ΕΕ επέλεγαν την προώθηση του ένατου πακέτου κυρώσεων στην Ρωσία, το οποίο περιλαμβάνει νέους περιορισμούς στους τομείς των εξαγωγών, τραπεζών, ενέργειας, εξόρυξης, μέσων, που συνδέονται με τις τεχνολογίες που απαιτούνται για την ρωσική στρατιωτική μηχανή, καθώς και την επιβολή απαγορεύσεων σε 168 άτομα.
Χάρτης των ουκρανικών περιφερειών που επλήγησαν από το σημερινό νέο μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών. |
Από την πλευρά της η Ρωσία απαντούσε με ένα νέο κύμα πυραυλικών χτυπημάτων στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές, χειροτερεύοντας ακόμη περισσότερο τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων χωρίς ηλεκτρικό και νερό. Σε αυτό το έβδομο μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών τον τελευταίο καιρό, προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές από 76 πυραυλικά πλήγματα. Οι νέες επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε όλη την Ουκρανία και ιδιαίτερα το Κίεβο, το Χάρκοβο, την Οδησσό, το Μικολάιβ και την Κρίβιι Ριχ.
Η δεύτερη πόλη της Ουκρανίας το Χάρκοβο έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, με τον δήμαρχο του Χαρκόβου να δηλώνει ότι η πόλη υπέστη “κολοσσιαίες” ζημιές από τα σημερινά χτυπήματα της Ρωσίας. Ο διαχειριστής του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας Ukrenergo ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το ενεργειακό σύστημα έχει χάσει περισσότερο από το ήμισυ της δυναμικότητάς του λόγω των τελευταίων χτυπημάτων.
Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο δημοσίευσε στο Telegram ένα σχέδιο για το πώς θα ζούσε και θα λειτουργούσε η πρωτεύουσα της Ουκρανίας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Τα λεωφορεία θα είναι δωρεάν και θα έχουν τις απαραίτητες προμήθειες
καυσίμων, ενώ οι σιδηρόδρομοι θα δρομολογούν τρένα με ντίζελ περίπου
κάθε 30 λεπτά. Τα δρομολόγια του μετρό θα ανασταλούν και οι υπόγειοι
σταθμοί θα χρησιμοποιούνται ως καταφύγια κατά τη διάρκεια των
αεροπορικών συναγερμών. Σημεία θέρμανσης θα είναι διαθέσιμα σε όλη την
πόλη και οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας θα περιορίζονται στη φωνητική
επικοινωνία. Αν διακοπεί η παροχή νερού, τότε αυτό θα είναι διαθέσιμο
από βρύσες πόσιμου νερού σε όλη την πόλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου