23 Δεκεμβρίου 2022

Υπόθεση... οικογενειακή το λόμπινγκ και η πολιτική για τις αδερφές Καϊλή

«Η πολιτική είναι μια οικογενειακή επιχείρηση για τις Καϊλή» γράφει το Politico

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα για τα λεφτά που πήρε η οργάνωση της Μανταλένας Καϊλή από ευρωπαϊκά κονδύλια και οι «συμπτώσεις» με την πορεία της αδελφής της στο Ευρωκοινοβούλιο

Στο μικροσκόπιο των ελληνικών αρχών και ειδικότερα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες βρέθηκε όλη η οικογένεια της Εύας Καϊλή, μετά τις βαριές κατηγορίες σε βάρος της για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα. 

Όταν η μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνελήφθη επ' αυτοφώρω για το σκάνδαλο στο πλαίσιο του οποίου το Κατάρ και το Μαρόκο δωροδόκησαν για επηρεάσουν αποφάσεις και ψηφοφορίες του Ευρωκοινοβουλίου, το πρώτο άτομο που την υπερασπίστηκε σθεναρά ήταν η αδερφή της, Μανταλένα Καϊλή. 

Σύμφωνα με το Politico, η τελευταία ίδρυσε την οργάνωση Made Group, που συμπτωματικά άνοιγε «φτερά» όλο και περισσότερο όσο η  ευρωβουλευτής εξέλισσε την καριέρα της στις Βρυξέλλες. Χαρακτηριστικό πεδίο της διασταύρωσης των δραστηριοτήτων της Made με τα πολιτικά συμφέροντα της 44χρονης αποτέλεσαν οι τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας. 

Την ώρα που στο Ευρωκοινοβούλιο η Εύα έστρεφε την προσοχή της σε θέματα, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και την τεχνολογία blockchain, η Made της Μανταλένας δημιούργησε μια «μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία» με την ονομασία ELONtech, η οποία επικεντρώθηκε στα παραπάνω.

Το ρεπορτάζ του ευρωπαϊκού Μέσου τονίζει πως η υπεράσπιση του blockchain από την 44χρονη πολιτικό κορυφώθηκε με την έγκριση ενός ψηφίσματος για τη συγκεκριμένη τεχνολογία τον Οκτώβριο του 2018. Η υπο-επιτροπή για το μέλλον της επιστήμης και της τεχνολογίας (STOA), της οποίας προήδρευε τότε η Εύα Καϊλή, εγκαινίασε Κέντρο για την Τεχνητή Νοημοσύνη τον Δεκέμβριο του 2019.

Η ELONtech αποτέλεσε έναν χρήσιμο σύμμαχο για τέτοιους σκοπούς με τις δύο αδερφές να συμμετέχουν πλήρως, όπως και μέλη του κοινοβουλευτικού επιτελείου της πολιτικού. Η Μανταλένα ήταν διευθύνουσα σύμβουλος της ELONtech και η Εύα σύμβουλος. Ένας από τους βοηθούς της ELONtech, ο Δημήτρης Τζανιδάκης, εμφανίζεται ως ένας από τους βοηθούς της δεύτερης στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ νομικός σύμβουλος της ELONtech, ο  Αλέξανδρος Σπυρίδωνος, φαίνεται επίσης στην ίδια λίστα κοινοβουλευτικών βοηθών.

Σύμφωνα με το Politico, το 2020, η Εύα Καϊλή ίδρυσε μια διεθνή συμβουλευτική για το STOA, το οποίο τυγχάνει να είναι το συμβουλευτικό όργανο του Ευρωπαϊκοινοβουλίου για τις προτεραιότητες καινοτομίας της Ε.Ε. Το διοικητικό συμβούλιο περιελάμβανε έναν εκπρόσωπο από την ELONTech και έναν από Ίδρυμα του Κατάρ, αναπτυξιακό οργανισμό του εμιράτου για την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό.

Οι δραστηριότητες της ELONtech είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Διοργανώνει εκδηλώσεις και αυτοπροβάλλεται ως «παρατηρητήριο» και «πλατφόρμα» για νομοθετικά και τεχνολογικά ζητήματα. Σύμφωνα με την πλατφόρμα LobbyFacts.eu, συμπεριλήφθηκε στο μητρώο των οργανισμών πίεσης της Ε.Ε. από το 2020, εστιάζοντας κυρίως στην τεχνολογία blockchain. Έκτοτε έχει εξαφανιστεί από το μητρώο.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει πως η μητρική Made Group δεν έχει δημοσιεύσει τους λογαριασμούς της, αλλά σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε. έχει λάβει μεγάλα ποσά κοινοτικής χρηματοδότησης για τα έργα της, στα οποία η Εύα Καϊλή προσέφερε υποστήριξη.

Εντύπωση προκαλεί δε πως ο ιστότοπος της ELONtech τέθηκε εκτός λειτουργίας στα τέλη της περασμένης εβδομάδας για να ενεργοποιηθεί ξανά αλλά με αφαιρεμένα τα ονόματα των στελεχών της. Η πιο πρόσφατη εκδήλωση της ELONtech, ένα στρογγυλό τραπέζι για την τεχνητή νοημοσύνη, έγινε την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, με οικοδεσπότισσα την 44χρονη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πλέον ο διορισμός του συμβουλίου και πολλές πρωτοβουλίες της ίδιας κατά τη διάρκεια της θητείας της για το δίκτυο της STOA εξετάζονται. Ο κεντροδεξιός ευρωβουλευτής, Κρίστιαν Έλερ, που ανέλαβε την προεδρία της STOA τον Μάρτιο του 2022, δήλωσε στο Politico ότι δεν ήταν σίγουρος εάν συζητήθηκε ρητά η πρόταση για τον διορισμό εμπειρογνώμονα που εργαζόταν για την ELONtech. Ο διορισμός του διοικητικού συμβουλίου «δεν είχε οικονομικές συνέπειες για τη STOA, ούτε επηρέασε τη λειτουργία της ως τέτοιας», ισχυρίστηκε ο ίδιος.  

Σε ερώτηση του Politico γιατί τα ονόματα των στελεχών και των συμβούλων αφαιρέθηκαν από την ιστοσελίδα της ELONtech, η Μανταλένα Καϊλή είπε ότι αυτό έγινε για λόγους «διακριτικότητας», ενώ για τη διαγραφή του ονόματός της είπε ότι «δεν ήταν μυστικό» πως αυτή είναι η επικεφαλής. Το δημοσίευμα προσθέτει δήλωσή της σε ελληνική εφημερίδα, όπου υποστήριζε πως είναι έτοιμη να ανακριθεί στις Βρυξέλλες.

Οι δύο αγαπημένες αδερφές προέβαλαν πόσο δεμένες είναι και στα social media, ειδικά κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της Εύας το 2014, όταν η Μανταλένα έδειχνε τη στήριξή της με τα hashtag «#keep_calm & #vote_sister». Τα τελευταία πέντε χρόνια εθεάθησαν συχνά μαζί σε εκδηλώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετείχαν ο ένας σε έργα του άλλου. 

Η ομάδα λόμπι Industry Commons, που έχει στο διοικητικό της συμβούλιο την Μανταλένα Καϊλή, την περιέγραψε ως «επικεφαλής σύμβουλο πολιτικής και στενή συνεργάτιδα στο γραφείο της αδερφής της, Ελληνίδας ευρωβουλευτής», αν κάτι τέτοιο δεν αναγράφεται στη σελίδα του κοινοβουλευτικού προφίλ της Εύας. Πάντως και η αναφορά στην ιστοσελίδα της ομάδας αφαιρέθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Η Μανταλένα υποστήριξε στο Politico πως δεν γνωρίζει γιατί το όνομά της δεν συμπεριλαμβάνεται -και δεν συμπεριλήφθηκε ποτέ- στη λίστα συμβούλων της Εύας Καϊλή στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πως εργαζόταν για την Εύα «ως βοηθός με έδρα την Αθήνα» και πως ήταν εγγεγραμμένη στην Ελλάδα με συγκεκριμένο συμβόλαιο που όπως είπε «επιτρεπόταν για ευρωβουλευτές». 

Το δημοσίευμα σημειώνει πως η η 44χρονη είχε ενταχθεί και σε επιτροπή βιομηχανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ITRE) τον Ιούλιο του 2014 ενώ συνέχιζε να βοηθά στην αξιολόγηση του προγράμματος χρηματοδότησης έρευνας και ανάπτυξης της Ε.Ε., Horizon 2020, ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ. Έγινε η πρώτη αντιπρόεδρος του STOA τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, η πρώτη πρόεδρός του τρία χρόνια αργότερα και μέχρι τον Μάρτιο του 2022. 

Η Μανταλένα Καϊλή ξεκίνησε την προαναφερθείσα Made Group, μια «μη κερδοσκοπική πλατφόρμα για επικοινωνιακή στρατηγική, έργα κοινωνικής καινοτομίας και δημιουργικές συνέργειες», με έδρα την Αθήνα, τον Αύγουστο του 2017.  Από το 2021 η Μανταλένα αποκλειστική διαχειρίστρια της εταιρείας, με συνιδρίτρια τη Ματίνα Κανάκη, αναφέρουν τα σχετικά έγγραφα στο Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών. 

Η Κανάκη έγινε επίσης βοηθός της Εύας τον Φεβρουάριο του 2020. Τον Νοέμβριο του 2022 χρίστηκε διαχειρίστρια της κτηματομεσιτικής Estate Aria Properties, που ίδρυσε η Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, που κρατείται επίσης για το σκάνδαλο η έρευνα του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μετά το το 2017 η Made Group συμμετείχε σε πολλά ψηφιακά έργα, που υποστηρίζονται από το Horizon 2020, κυρίως στη διεθνή κοινοπραξία που ανέπτυξε το ChildRescue, μια εφαρμογή για την εύρεση εξαφανισμένων παιδιών μεταναστών. Η οργάνωση της Μανταλένας έλαβε 104.037 ευρώ από χρηματοδότηση της Ε.Ε. μεταξύ 2018 και 2020, ενώ το 2019 η Εύα φιλοξένησε εκπροσώπους του ChildRescue σε μια κοινοβουλευτική εκδήλωση, που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του STOA. Το 2021 οι δημιουργοί του πρότζεκτ μίλησαν σε ένα πρόγραμμα Made Group. 

Η Made υποστήριξε το 2017 και ένα άλλο πρότζεκτ, το Communications for Girls Coding, με στόχο τη διδασκαλία ανάπτυξης λογισμικού σε νεαρές γυναίκες, σε εκδήλωση για το οποίο μίλησε η Εύα Καϊλή τον Οκτώβριο του ίδιου έτος. Στο έργο συμμετείχε επίσης η ελληνική ΜΚΟ Kean με τη συνεργασία της Made Group. Το 2018 η Kean έδωσε με ανάρτησή της "credit" στην Εύα Καϊλή για την ενεργοποίηση της δημιουργίας Girls Coding, που χρηματοδοτήθηκε από Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT) στο πλαίσιο του Horizon 2020. «Λόγω κοινού ενδιαφέροντος για μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών και κοριτσιών στην τεχνολογία, η πολιτικός ήταν μεταξύ των υποστηρικτών για την ανάπτυξη των προγραμμάτων» είπε εκπρόσωπος του ΕΙΤ. 

Το 2020 η Made Group επιλέχθηκε και για τη λειτουργία ενός περιφερειακού κέντρου STARTS -μέρος ενός προγράμματος που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Horizon 2020 και επιδίωκε ενσωμάτωση της τέχνης και της τεχνολογίας. Η έναρξη του έργου ήταν αποτέλεσμα μιας πιλοτικής πρότασης που ονομάζεται «τέχνη και το ψηφιακό», η οποία υποβλήθηκε από την Εύα Καϊλή το 2018, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Politico η οποία αποκαλύπτει πως εταιρία πήρε, αυτή τη φορά, 105.172 ευρώ από την Επιτροπή για τη συμμετοχή της στο STARTS.

Μιλώντας στο Politico, η Μανταλένα Καϊλή αμφισβήτησε την έκταση της επικάλυψης μεταξύ της Made και του έργου της αδελφής της στις Βρυξέλλες. «Είχαμε δραστηριότητες που δεν ακολουθούσαν ρητά την ατζέντα της Εύας» υποστήριξε. Η εταιρεία έσπευσε να αναφέρει πως «έχει συμμετάσχει σε διάφορα έργα, προγράμματα, μελέτες και εκδηλώσεις σε συνεργασία, κατά περίπτωση με μια ευρεία ομάδα μη μόνιμων συνεργατών και εθελοντών». Η ανακοίνωση υπογράμμιζε πως η ELONtech «δεν είναι νομικό πρόσωπο, και σίγουρα δεν είναι ΜΚΟ, και δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ χρηματοδότηση».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου