Ο γγ του ΟΗΕ δεν βλέπει προοπτικές διαπραγματεύσεων για την επίτευξη ειρηνικής λύσης. Ο βρετανός πρωθυπουργός ζητάει από τη Δύση να εστιάσει στην εξασθένηση της Ρωσίας. Αντιδράσεις του Κρεμλίνου στην απόφαση της ΕΕ για ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου. Ο Πούτιν επισκέπτεται την Λευκορωσία και οργιάζουν τα… σενάρια των Δυτικών. Προειδοποιήσεις της Μόσχας για τις εχθρικές ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης.
Στα σενάρια που τελευταία αναπτύσσονται για συνέχιση του πολέμου ή πιθανότητα έναρξης διαπραγματεύσεων (με τους εμπόλεμους να οδηγούν στο πρώτο και κάποιους εκ των Δυτικών να παροτρύνουν το δεύτερο), ήρθαν να προστεθούν οι φωνές του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας. Ο Αντόνιο Γκουτέρες εκτίμησε ότι ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία «θα διαρκέσει» και δεν βλέπει προοπτικές για «σοβαρές» διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ειρήνης στο άμεσο μέλλον, επισημαίνοντας για τις επιπτώσεις στον ουκρανικό λαό, τη ρωσική κοινωνία και την παγκόσμια οικονομία αν δεν επιτευχθεί λύση.Ενώ ο Ρίσι Σούνακ (ακολουθώντας την πλέον σκληρή στάση του Λονδίνου έναντι της Ρωσίας και φανατικά υπέρ της Ουκρανίας) είπε ότι η Δύση θα πρέπει να απορρίψει τις μονομερείς εκκλήσεις από το Κρεμλίνο για εκεχειρία στην Ουκρανία και να εστιάσει στην «εξασθένηση της ρωσικής ικανότητας να ανασυγκροτηθεί και ανεφοδιαστεί». Ο βρετανός πρωθυπουργός μάλλον απευθυνόταν περισσότερο σε κάποιους Δυτικούς που –με τον έναν ή άλλον τρόπο- παροτρύνουν το Κίεβο να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων –όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο ουκρανός πρόεδρος.
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Ρωσίας επισκέπτεται την Λευκορωσία και αμέσως συναντήθηκε με τον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο στο Μίνσκ. Μια επίσκεψη που έχει εντείνει του δυτικούς φόβους ότι ο Πούτιν συζητάει με τον Λουκασένκο τη συμμετοχή της Λευκορωσίας σε μια νέα επίθεση κατά της Ουκρανίας. Φήμες που τις συνδυάζουν με τις τελευταίες επιθεωρήσεις του λευκορωσικού στρατού και τις στρατιωτικές ασκήσεις αυτής της περιόδου, που ερμηνεύουν ως προανάκρουσμα ενός ενεργότερου ρόλου της Λευκορωσίας στη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση. Άλλοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα είδους αντιπερισπασμού ώστε να αποσπάσουν την προσοχή των ουκρανικών δυνάμεων στα βόρεια της Ουκρανίας, την ώρα που διεξάγονται οι μάχες στα ανατολικά και νότια.Σε συνέντευξη τύπου με τον λευκορώσο πρόεδρο, ο Πούτιν τόνισε τους στενούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες, αναφέροντας ότι προβάλλουν αποτελεσματική αντίσταση στις κυρώσεις της Δύσης, παρ’ όλο που «εχθροί» ήθελαν να σταματήσουν την ολοκλήρωση της Ρωσίας με τη Λευκορωσία. «Η Ρωσία δεν έχει συμφέρον να απορροφήσει κανέναν. Αυτό, πολύ απλά, δεν έχει νόημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ρώσος πρόεδρος. Ενώ ο Λουκασένκο είπε ότι: «Αν κανείς πιστεύει ότι μπορεί να μας χωρίσει σήμερα, να μας διαρρήξει, δεν θα τα καταφέρουν».
Την ίδια ώρα, στη Λευκορωσία βρίσκονται 9.000 Ρώσοι στρατιωτικοί και θα συμμετάσχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Το λευκορωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει οι ρώσοι στρατιώτες αναπτύσσονται στην επικράτεια προκειμένου να συγκροτηθεί «περιφερειακός σχηματισμός» για να προστατεύει τα σύνορα της χώρας.Στα πεδία των συγκρούσεων, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στόχευσαν εννιά ουκρανικές περιφέρειες: Ντονέτσκ, Χερσώνα, Χάρκοβο, Κίεβο, Ντνιπροπετρόφσκ, Μικολάϊβ, Σούμι, Ζαπορίζια, Λουγκάνσκ. Οι σημερινές επιδρομές έπληξαν υποδομές ζωτικής σημασίας στο Κίεβο και τα περίχωρά του, ενώ σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας αναχαίτισαν τα 30 από τα 35 UAVs.
Οι 27 της ΕΕ συμφωνούν σε ανώτατο όριο τιμής για το φυσικό αέριο.
Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν σήμερα έναν μηχανισμό για τον περιορισμό των τιμών χονδρικής του φυσικού αερίου θέτοντας ένα όριο 180 ευρώ/MWH, που θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 15 Φεβρουαρίου. Μετά από καιρό διαπραγματεύσεων, τελικά υπέρ ψήφισαν και οι δύο επιφυλακτικές έως τώρα χώρες, η Γερμανία και η Δανία. Ενώ η Ολλανδία και η Αυστρία απείχαν και η Ουγγαρία ψήφισε κατά. Το Κρεμλίνο αντέδρασε αμέσως και ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι: «Αυτό είναι μια παραβίαση της διαδικασίας της αγοράς για τη διαμόρφωση τιμών» και «οποιαδήποτε αναφορά σε ‘πλαφόν’ τιμών είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Προειδοποιήσεις διατύπωσε η Μόσχα για τις εχθρικές ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης.
Για «αναπόφευκτες συνέπειες» έκανε λόγο η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίοα Ζαχάροβα, για τα σχέδια της Ελλάδας να μεταφερθούν οι S-300 στην Ουκρανία από την Κρήτη, εφόσον αντικατασταθούν από αμερικανικά πυραυλικά συστήματα Patriot, όπως ανέφερε με δηλώσεις του χθες ο υπουργός Άμυνας της ελληνικής κυβέρνησης Ν. Παναγιωτόπουλος. Η Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Ρωσία θεωρεί τα “προκλητικά σχέδια της Ελλάδας να προμηθεύσει το καθεστώς του Κιέβου με τους S-300 και άλλα ρωσικά/σοβιετικά συστήματα αεράμυνας, ξεκάθαρα εχθρικά προς τη Ρωσία”.Όπως επισήμανε: «Αυτό θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση των διατάξεων των ρωσο-ελληνικών διακυβερνητικών συμφωνιών για τη στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία της 30ης Οκτωβρίου 1995 και για την προμήθεια στρατιωτικών προϊόντων της 3ης Δεκεμβρίου 2013, οι οποίες απαγορεύουν απερίφραστα στην Ελλάδα να επανεξάγει τον στρατιωτικό εξοπλισμό που προμηθεύτηκε η Μόσχα σε τρίτο μέρος χωρίς τη συγκατάθεση της Ρωσίας”. “Για να μην αναφέρουμε τη σημαντική αποδυνάμωση της ελληνικής αμυντικής ικανότητας στον τομέα της αεράμυνας”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου