Δεν κατάφερε να αποφύγει τον αυτοθαυμασμό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.
Ο πρωθυπουργός επιδίωξε να εφαρμόσει τη γνωστή «συνταγή» προεκλογικής διαχείρισης της φτώχειας και της ασφυκτικής ακρίβειας, τάζοντας – αυτή τη φορά – επιδόματα για την αγορά τροφίμων. Συγκεκριμένα, εξήγγειλε ότι από τον Φεβρουάριο και για έξι μήνες, το κράτος θα καλύπτει 10% των εξόδων τροφίμων της πλειοψηφίας των νοικοκυριών. «10% ο πληθωρισμός, 10% καλύπτει το κράτος. Το μηνιαίο όριο αγορών για ένα άτομο είναι 220 ευρώ. Αυξάνεται με 100 ευρώ για κάθε άλλο μέλος». Όπως είπε, το μέτρο θα αφορά μέχρι και εισοδήματα 24.000 ευρώ για ένα ζευγάρι με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Βασικό ψέμα του Μητσοτάκη είναι ότι στα είδη διατροφής η άνοδος δεν είναι 10% αλλά τουλάχιστον 15%. Σε πολλές περιπτώσεις οι αυξήσεις φτάνουν και το 25%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στις πέντε πρώτες θέσεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση είναι τα γαλακτοκομικά & αυγά με ποσοστό 25,3%, έλαια-λίπη 20,4%, ψωμί – δημητριακά 18,7%, κρέατα 16,7%, και καφές-κακάο-τσάι με αύξηση 12,9%.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις – παρά την ηθελημένη ασάφεια του Μητσοτάκη για το συγκεκριμένο επίδομα – πρόκειται τελικά για μια «ασπιρίνη» απέναντι στην τρομακτική ακρίβεια. Όπως αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου μια τετραμελής οικογένεια θα έχει όριο αγορών για τρόφιμα τα 520 ευρώ, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι αν λάβει πίσω το 10% που υποσχέθηκε ο Κ. Μητσοτάκης θα πάρει το …αστρονομικό ποσό των 52 ευρώ το μήνα, Δηλαδή κάτι περισσότερο από 300 ευρώ το εξάμηνο που θα ισχύσει το μέτρο.
Αναλυτικά παραδείγματα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, για το Food Pass… «καπαμά» του Μητσοτάκη:
Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηνιαία ενίσχυση.
Με βάση τα παραπάνω η ενίσχυση ανέρχεται για τους έξι μήνες σε 312 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά, 192 ευρώ για ένα ζευγάρι κ.ο.κ.
Τα ποσά θα πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των παραπάνω ποσών.
Τα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης
Εκτός των παραπάνω ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε έναν απολογισμό των «επιτευγμάτων» της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι θα έρθει «μεγαλύτερη ανάπτυξη» που θα φέρει «μεγαλύτερες αποδοχές».
Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία του λαού ζει για να πληρώνει λογαριασμούς, ενοίκιο και φόρους ο πρωθυπουργός μίλησε για προϋπολογισμό «σταθερότητας, συνέπειας και συνέχειας», με αρχές την «ανάπτυξη στην οικονομία αλλά και την φροντίδα στην κοινωνία»…
Σε μια επιλογή απόκρυψης της πραγματικότητας ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό «έξω από το στενό πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας». Πρόκειται για ένα ακόμα ψέμα, αφού είναι είναι σε ισχύ το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης και ισχύουν οι μνημονιακοί νόμοι όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Περηφανεύτηκε ακόμα και για την κοροϊδία του «καλαθιού του νοικοκυριού», λέγοντας: «Έχει επιτρέψει αυτή η δράση να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και ανταγωνισμός στα σούπερ μάρκετ. Νομίζετε ότι τους πολίτες δεν τους νοιάζει αυτή η μείωση; Το καλάθι δούλεψε παρά το ότι το λοιδωρήσατε».
Όπως είχε περιγράψει σε πρόσφατο δημοσίευμα του ο «Ημεροδρόμος (του Γεράσιμου Λιβιτσάνου), για τον προϋπολογισμό επέλασης στο λαϊκό εισόδημα τα… περίφημα πρωτογενή πλεονάσματα δεν πρόκειται να εμφανιστούν από το …πουθενά. Αντιθέτως για μία ακόμη χρονιά θα προκύψουν από την μείωση των κοινωνικών δαπανών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης όπου τα κονδύλια είναι μειωμένα από 21,4 σε 21,1 δισεκατομμύρια ευρώ με την κρατική επιχορήγηση για τις συντάξεις αυξημένη μόλις κατά 527 εκατομμύρια. Η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη θα φτάσει τα 1.42 δις ευρώ με το κράτος να επιβαρύνεται μόλις το 1/3 αυτής και τον κύριο όγκο να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι. Μικρή μείωση μάλιστα καταγράφεται στις επικουρικές συντάξεις όπου το κόστος πέφτει από τα 4.058 δις στα 4045 δις. Περιορισμοί και στα επιδόματα ανεργίας στο 1,3 δις ενώ για το ΕΟΠΥΥ η δαπάνη μειώνεται από 650 εκατομμύρια στα 501 εκατομμύρια το 2023. Παγωμένες επίσης μένουν οι δαπάνες για Υγεία και Παιδεία.
Παράλληλα, οι αυξήσεις των εμμέσων φόρων – των πλέον αντιλαϊκών – είναι το χαρακτηριστικό του προϋπολογισμού του 2023. Δηλαδή η κυβέρνηση ουσιαστικά αυξάνει τα κρατικά έσοδα εκμεταλλευόμενη πλήρως την ακρίβεια που πλήττει κατά κύριο λόγο τα λαϊκά νοικοκυριά διατηρώντας στα ύψη τον ΦΠΑ και τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης. Έτσι, τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν κατά 6,7 δις ευρώ με τα 4.1 δις να αντιστοιχούν στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.
-ΔΕΙΤΕ και ένα σχετικό σατιρικό ΒΙΝΤΕΟ, "Ο Κούλης και τα επιδόματα":
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου