28 Νοεμβρίου 2022

Σκάνδαλο υποκλοπών: Νέα αποκάλυψη για παρακολούθηση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και της εισαγγελέα της ΕΥΠ


Με ενδιαφέρον αναμένονται οι αντιδράσεις των Μ. Καραμαλάκη και Β. Βλάχου, καθώς σύμφωνα με νέο δημοσίευμα του «Documento» παρακολουθούνταν με τον Κ. Βαξεβάνη να αφήνει αιχμές για πιθανό εκβιασμό τους. Τι ισχυρίζεται στην απάντησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Δεν έχουν τέλος οι σοβαρές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών που «πνίγει» την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, ο οποίος προσπαθεί να στρέψει την πολιτική ατζέντα στις επικείμενες κάλπες με προεκλογικού τύπου περιοδείες και ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων.

Σήμερα το «Documento» προσθέτει κι άλλα ονόματα και μάλιστα από το στενό πυρήνα του υπουργικού συμβουλίου στην μακρά λίστα των παρακολουθήσεων υποστηρίζοντας πως στο στόχαστρο του παράνομου λογισμικού Predator είχαν μπει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, όπως επίσης ο γενικός γραμματέας της Βουλής, Γιώργος Μυλωνάκης, και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον προκαλεί όμως το γεγονός ότι, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, υπό παρακολούθηση τέθηκαν ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Μιχάλης Καραμαλάκης, η εισαγγελέας της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου, και ο επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, Χρήστος Μπαρδάκης. Ο Κώστας Βαξεβάνης γράφει πως κάποια από τα πρόσωπα είχαν τεθεί σε παρακολούθηση επειδή η υπηρεσιακή συμπεριφορά τους έχει προκαλέσει ερωτήματα. «Ήταν παρακολουθούμενα και εκβιαζόμενα»; αναρωτιέται ο δημοσιογράφος.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο μήνα είχαν υπάρξει έντονες αντιδράσεις για την προκλητική αναφορά της κ. Βλάχου ενώπιον της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι θα παρακολουθούσε και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν έκρινε ότι βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα.


Στη δήλωση-απάντηση ο κ. Οικονόμου προεξόφλησε σήμερα πως νέα στοιχεία δεν υπάρχουν και έφτασε να δηλώσει πως πρόκειται για ψέματα με σκοπό να... στηθεί ένα αφήγημα το οποίο θα δικαιολογεί την διαφαινόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Στο μεταξύ η «Καθημερινή» επικαλείται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι εισαγγελικές αρχές που διενεργούν τις έρευνες για τις παρακολουθήσεις εμφανίζονται βέβαιοι για στοιχειοθέτηση παρανόμων παρακολουθήσεων και αναζητούν ευρήματα για τις πτυχές της υπόθεσης, προκειμένου να στηριχθούν, αν καταστεί δυνατόν, καταγγλίες για παρακολουθήσεις τόσο από την ΕΥΠ όσο και από το Predator.



Κι ενώ τα υπόλοιπα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, εκ των οποίων αρκετοί υπουργοί, τηρούν σιγή ιχθύος παρότι φέρονται να είναι θύματα υποκλοπής, η Αρτεμις Σίφορντ γράφει στην «Καθημερινή» για το γεγονός ότι τελικά ήταν και εκείνη στα λίστα και ότι αισθάνεται μολυσμένη από ένα «ψηφιακό μεταδεδομένο νόσημα που σε κάνει τοξικό και, άθελά σου, επικίνδυνο, για τους ανθρώπους γύρω σου». 


Σημειώνεται ότι το Μαξίμου δέχτηκε ακόμα ένα χαστούκι από φίλα προσκείμενο στην κυβέρνηση μέσο, που αποκάλυψε πως η αφόρητη πίεση για το σκάνδαλο έφερε την άρον- άρον δημοσιοποίηση των εξελίξεων στην υπόθεση της «Κιβωτού του κόσμου», «όχι μόνο με γενικόλογο δελτίο Τύπου, αλλά με διαρροή των καταθέσεων των κεντρικών προσώπων».

Ειδικότερα, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» σημαντικά στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σημειώνουν πως η ενέργεια αυτή έγινε «πιθανώς για να αλλάξει η επικοινωνιακή ατζέντα». Μάλιστα ο συντάκτης του δημοσιεύματος Βασίλης Λαμπρόπουλος γράφει πως η εσπευσμένη διαρροή της υπόθεσης προκάλεσε την αντίδραση των δικαστικών λειτουργών, που είχαν στείλει τον φάκελο στην αστυνομία, προκειμένου να τον ερευνήσει και να τον γυρίσει πίσω «κι όχι να σπεύσει να διαρρεύσει για λόγους επικοινωνιακούς το περιεχόμενο». 

Aπό την πλευρά της η κυβέρνηση επιμένει στη νομοθέτηση συγκάλυψης του Κυριάκος-gate, παρά το γεγονός ότι δύο ανεξάρτητες αρχές, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, και όχι μόνο, έβγαλαν «κόκκινη κάρτα» στο σχέδιο νόμου που καθιστά την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ανεξέλεγκτη στην παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Η ΑΑΔΕ κατέθεσε προχθές με γνωμοδότησή της σοβαρές ενστάσεις νομιμότητας και αντισυνταγματικότητας για αυτά και ζητά εποπτική αρχή για την ΕΥΠ και αποδομεί τις διατάξεις που καταστρατηγούν τα δικαιώματα των παρακολουθούμενων.

ΠΗΓΗ

-Ακολουθεί αναλυτικά η λίστα με τα ονόματα στο δημοσίευμα του thepressproject: 

Τον αρχηγό της ΕΛΑΣ και εισαγγελείς παρακολουθούσαν με το Predator, μέχρι και την «ανέλεγκτη» εισαγγελέα της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου που έβαζε την υπογραφή της για τις χιλιάδες παρακολουθήσεις που πραγματοποιούσε η κρατική υπηρεσία πληροφοριών. Στη νέα λίστα που παρουσιάζει το Documento περιλαμβάνονται ακόμη ονόματα υπουργών, όπως ο Γιάννης Οικονόμου, συμβούλων βουλευτών κ.α. ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου