Το κυβερνητικό κόμμα δυσκολεύεται πολύ στην διαχείριση της υπόθεσης εν μέσω υπόγειου επιχειρηματικού και πολιτικού «πολέμου»
O πρώην γενικός γραμματέας του Μεγάρου Μαξίμου Γρηγόρης Δημητριάδης «είπε το παραμύθι» για τις υποκλοπές σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όμως η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να έχει εσωτερικό πρόβλημα στην διαχείριση αυτής της υπόθεσης. Αυτά την ίδια στιγμή που για πολλοστή φορά οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες «έδειξαν» τα όρια τους όσον αφορά την διερεύνηση τέτοιου είδους, δομικών για το σύστημα, υποθέσεων.
Η κατάθεση Δημητριάδη
Ο πρωθυπουργικός ανιψιός, ήταν ο μόνος από τους κληθέντες που παρουσιάστηκαν σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να εξεταστεί για τις υποκλοπές και ιδιαίτερα το αν η ΕΥΠ χρησιμοποίησε το λογισμικό Predator, ως καθ’ ύλην αρμόδιος μια και από το 2019 αποτελούσε τον σύνδεσμο του πρωθυπουργικού γραφείου με την υπηρεσία πληροφοριών.
Οι τρείς επιχειρηματίες που είχαν επίσης κληθεί (Γιάννης Λαβράνος, Φέλιξ Μπίζιος και Ταλ Ντίλιαν) απαξίωσαν πλήρως την επιτροπή του κοινοβουλιου. Οι δύο πρώτοι δηλώνοντας ότι …δέχονται να απαντήσουν με υπομνήματα που θα καταθέσουν στις πρεσβείες του Λονδίνου και της Ρώμης όπου βρίσκονται. Δηλαδή να μην υποβληθούν σε ερωτήσεις βουλευτών αλλά να αποστείλουν ένα κείμενο, πιθανότατα συνταγμένο από κάποιον δικηγόρο. Όσο για τον Ισραηλινής καταγωγής Τάλ Ντίλιαν, βασικό διαχειριστή του λογισμικού Predator, αυτός ούτε κάν …εντοπίστηκε από τις υπηρεσίες της Βουλής ώστε να μπει στον κόπο να απαντήσει. Μάλιστα η επικοινωνία του κοινοβουλίου που έγινε με τις ισραηλινές αρχές φάνηκε δεν ήταν καθόλου διατεθειμένες να τον βρουν.
Όσον αφορά την κατάθεση του Γρηγόρη Δημητριάδη, επανέλαβε τους γνωστούς του ισχυρισμούς ότι δεν ήξερε τίποτε για τις νόμιμες επισυνδέσεις, όπως αυτή στον Νίκο Ανδρουλάκη και ως εκ τούτου δεν είχε ιδέα και ο πρωθυπουργός. Ουσιαστικά δηλαδή ενοχοποίησε πλήρως τον μέχρι πρότινος διοικητή της ΕΥΠ, που με βάση αυτούς τους ισχυρισμούς διενεργούσε παρακολουθήσεις από μόνος του. Επίσης δήλωσε πως δεν γνωρίζει ούτε εξ όψεως τον Τάλ Ντίλιαν, δεν έχει συναντηθεί με τον Φέλιξ Μπίζιο αν και παραδέχθηκε ότι γνωρίζει επί δεκαετίες τον Γιάννη Λαβράνο. Παράλληλα υποστήριξε πως αν και δεν γνωρίζει κανέναν στη υπηρεσία προμηθειών της ΕΥΠ είναι απολύτως βέβαιος ότι η υπηρεσία ούτε αγόρασε, ούτε επινοικίασε, ούτε χρησιμοποίησε το λογισμικό Predator.
Φυσικά ουδείς περίμενε τίποτε διαφορετικό από τον «επί των απορρήτων» σύμβουλο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αν και προκάλεσε εντύπωση το ότι δεν θέλησε να τοποθετηθεί σχετικά με το αν παρακολουθήθηκε από την ΕΥΠ ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.
Το εσωτερικό πρόβλημα της Ν.Δ
Αυτό όμως που ξεκάθαρα διαφάνηκε στην σημερινή συνεδρίαση είναι πως η Νέα Δημοκρατία έχει σοβαρό πρόβλημα στο να «πειθαρχήσει» τους βουλευτές της για την διαχείριση του θέματος αυτού. Κατέστη φανερό ότι αρκετά από τα 10 μέλη που διαθέτει η Νέα Δημοκρατία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ήθελαν να κρατήσουν αποστάσεις από την «γραμμή του Μαξίμου». Είτε για πολιτικούς λόγους, είτε κυρίως επειδή διστάζουν να εμπλακούν στην αντιπαράθεση συμφερόντων που εκφράζεται σε αυτή την υπόθεση. Θυμίζουμε ότι το Μέγαρο Μαξίμου δέχεται συνεχή κριτική για τις υποκλοπές όχι μόνον από την αντιπολίτευση αλλά και από τον επιχειρηματικό όμιλο Μαρινάκη. Μια συνθήκη που πολλοί συσχετίζουν με την διανομή των κονδυλίων του Ταμείο Ανάκαμψης.
Έτσι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αντικαταστήσει 3 βουλευτές στην σημερινή συενδρίαση. Αφενός τον βουλευτή Ηλείας Κώστα Τζαβάρα που έχει αποφασίσει να τελειώσει την πολιτική του καριέρα και δεν θέλει να «πάρει πάνω του» το σκάνδαλο των υποκλοπών. Επίσης τους Ευρυπιδη Στυλιανίδη και Ανδρέα Κουτσούμπα που δεν επιθυμούν να εμφανιστούν ως «πρόθυμοι υποστηρικτές» της γραμμής Μητσοτάκη κι έτσι προτίμησαν να …λείπουν στο εξωτερικό. Αυτοί αντικαταστάθηκαν από δύο στελέχη πιστά στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ τον Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον Δημήτρη Μαρκόπουλο.
Ειδική περίπτωση αποτελεί η Όλγα Κεφαλογιάννη, γνωστή για την σχέση της με τον επιχειρηματικό όμιλο Βαρδινογιάννη. Η βουλευτής Α’ Αθήνας δεν άφησε περιθώρια για αντικατάστασή της με οικειοθελή τρόπο όπως ο Κώστας Τζαβάρας, έχοντας άλλωστε σαφώς πιο σημαντικό ρόλο στα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας και προερχόμενη από «μεγάλο τζάκι» της παράταξης.
Από την άλλη όμως δεν αντιτάχθηκε και ευθέως στο κόμμα της, κάνοντας προφανώς έναν συμβιβασμό. Σε αυτό βοήθησε και η τακτική που ακολούθησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Θανάσης Μπούρας διενεργόντας με …περίεργο τρόπο την ψηφοφορία, όταν η αντιπολίτευση πρότεινε την βίαιη προσαγωγή των προσώπων που δεν προσήλθαν καθώς και το να είναι δημόσια η συνεδρίαση. Ζήτησε να εγερθούν όσοι συμφωνούν με τις προτάσεις. Έτσι αφού σηκώθηκαν μόνον 9 από τα 10 μέλη της επιτροπής συμπέρανε ότι η … πλειοψηφία αποφάσισε. Έτσι, Όλγα Κεφαλογιάννη δεν καταγράφθηκε να ψηφίζει υπέρ της διατήρησης του απορρήτου χαρακτήρα με τον οποίο έχει εκφράσει δημόσια την διαφωνία της. Πάντως η ακανθώδης για την κυβέρνηση στάση της ερμηνεύεται από πολλούς και ως πολιτικό μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με το ότι δεν μπορεί να υποκύψει στις αξιώσεις των προαναφερθέντων επιχειρηματικών ομίλων.
Ευτελισμός
Μετά από όλα αυτά η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής …αποδέχθηκε την πρόταση των 2 επιχειρηματιών να καταθέσουν μέσω υπομνήματος. Ευτελίζοντας προφανώς μια διαδικασία που βασίζεται –υποτίθεται- στην απάντηση ερωτήσεων που υποβάλουν επί τόπου οι βουλευτές έχοντας το δικαίωμα να επανέλθουν αν απαιτηθεί. Επίσης μια κοινοβουλευτική διεργασία που είναι νομικά ισάξια μίας εισαγγελικής λειτουργίας.
Ουσιαστικά η κυβερνητική πλειοψηφία θέλησε να καταστήσει σαφές πως μπορεί και θα μπλοκάρει κάθε κοινοβουλευτική προσπάθεια διερεύνησης της υπόθεσης των υποκλοπών. Ακυρώνοντας ουσιαστικά στην πράξη τη πρόβλεψη του κανονισμού της Βουλής που δίνει την δυνατότητα στα κόμματα της αντιπολίτευση με μόνον τα 2/5 των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας να καλούν μία φορά το μήνα πρόσωπα για εξέταση. Αυτά ενώ μαίνεται ο πολιτικός και επιχειρηματικός «πόλεμος» που τείνουν να καταστήσουν το θέμα των υποκλοπών «ρυθμιστή» της προεκλογικής και πιθανά της μετεκλογικής περιόδου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου