25 Νοεμβρίου 2022

Διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις στο πλευρό του Ιταλού δημοσιογράφου Ρομπέρτο Σαβιάνο που μηνύει η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι


από

Η ομάδα του Solomon, ως μέλος της πανευρωπαϊκής Συμμαχίας δημοσιογραφικών οργανισμών και οργανώσεων προάσπισης της ελευθερίας του Τύπου κατά των SLAPPs CASE, με την υποστήριξη της ιταλικής ομάδας της Συμμαχίας και του Media Freedom Rapid Response (MFRR), εκφράζει την αλληλεγγύη της στον Ρομπέρτο Σαβιάνο, που την περασμένη εβδομάδα έδωσε το παρών στην πρώτη ακρόαση στα πλαίσια της εις βάρος του δίκης για συκοφαντική δυσφήμιση, για την οποία τον κατηγορεί η νεοεκλεγείσα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι.

Οι συνεργαζόμενες οργανώσεις εκφράζουμε την ειλικρινή μας ανησυχία για την ποινική διαδικασία που έχει κινήσει εις βάρος του η Τζόρτζια Μελόνι, που τον Σεπτέμβριο εξελέγη πρωθυπουργός της Ιταλίας ως ηγέτιδα των Αδελφών της Ιταλίας, ενός Κόμματος με σαφείς νεοφασιστικές καταβολές.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί συκοφαντικής δυσφήμισης, ο Ρομπέρτο Σαβιάνο κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών.

Ο Ιταλός συγγραφέας και δημοσιογράφος, που από το 2006 ζει υπό αστυνομική προστασία καθώς έχει επικηρυχθεί από τη ναπολιτάνικη μαφία ύστερα από τις αποκαλύψεις που έκανε για τη δράση και τις διασυνδέσεις της στο βιβλίο Γόμορρα, κατηγορείται επειδή αποκάλεσε την Μελόνι «μπάσταρδη», σχολιάζοντας δήλωσή της πως τα σκάφη των ΜΚΟ που διασώζουν πρόσφυγες στη Μεσόγειο θα πρέπει να βυθίζονται.

Είχε προηγηθεί, τον Νοέμβριο του 2020, η διάσωση από την ΜΚΟ Open Arms περισσότερων από 100 αιτούντων άσυλο στη Μεσόγειο ύστερα από ναυάγιο. Η καθυστέρηση των ιταλικών Αρχών στη διάσωση είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει έγκαιρη παροχή βοήθειας στους επιζώντες, συμπεριλαμβανομένου ενός βρέφους έξι μηνών, που αργότερα πέθανε εν πλω στο Open Arms.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στην τηλεοπτική εκπομπή Piazza Pulita, που είχε αναδείξει την καθυστερημένη απόκριση των Αρχών, ο Σαβιάνο χαρακτήρισε «μπάσταρδους» τη Μελόνι, καθώς και τον γραμματέα της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, που ως υπουργός Εσωτερικών εισήγαγε πρόβλεψη που επιβάλλει πρόστιμα έως και 50.000 ευρώ στα διασωστικά σκάφη των ΜΚΟ που αποβιβάζουν τους διασωθέντες στην Ιταλία.

Σε μια συναισθηματκά φορτισμένη στιγμή, αποκρινόμενος στα πλάνα που έδειχναν τη μητέρα να πενθεί το νεκρό της βρέφος, ο Σαβιάνο είχε πει: «Θέλω απλώς να πω στην Μελόνι και στον Σαλβίνι: Μπάσταρδοι! Πώς μπορέσατε;». Ο Ιταλός δημοσιογράφος και συγγραφέας είχε υποστηρίξει πως, ασχέτως της υιοθέτησης της όποιας μεταναστευτικής πολιτικής, σε μια περίπτωση έκτακτης ανάγκης στα ανοιχτά θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα για παροχή βοήθειας.

Η Μελόνι υπέβαλε εις βάρος του αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση περίπου ένα χρόνο αργότερα, τον Νοέμβριο του 2021.

Ο Σαβιάνο δήλωσε σχετικά στον Observer: «Υπήρξε ένα δραματικό, τραγικό ναυάγιο, το οποίο η Open Arms θυμάται ως το πιο σκοτεινό από όλες τις δικές της επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Ένα μωρό πνίγηκε — και υπήρξαν πολλά, πιθανότατα πολύ περισσότερα — κυριολεκτικά, γλίστρησε από την αγκαλιά της μητέρας του και των διασωστών, και ελπίζαμε ότι αυτή η τραγωδία θα άνοιγε τα μάτια των ανθρώπων και θα τάραζε τις συνειδήσεις τους. […] Αλλά από την Μελόνι και τον Σαλβίνι ακολούθησε άγρια και απάνθρωπη προπαγάνδα κατά των μεταναστών. Η Μελόνι μιλάει για αυτά τα πλοία των ΜΚΟ ως πειρατές — έχει πει ότι πρέπει να βυθιστούν, το πλήρωμά τους να συλληφθεί. […] Υπό αυτό το πρίσμα και την κατηγορία για συκοφαντική δυσφήμιση, πιστεύετε πραγματικά ότι τα δικά μου λόγια ήταν τόσο προσβλητικά;».

Τα μέλη της CASE, πανευρωπαϊκής Συμμαχίας που σκοπό έχει να επιστήσει την προσοχή στις αυξανόμενες καταχρηστικές αγωγές, θεωρούμε πως κατηγορίες τέτοιου είδους λειτουργούν με σκοπό τη φίμωση της ελευθερίας της έκφρασης, ενός θεμελιώδους δικαιώματος που κατοχυρώνεται τόσο στο ιταλικό όσο και στο διεθνές Δίκαιο.

Κανένας δημοσιογράφος ή συγγραφέας δεν θα πρέπει να διώκεται για την έκφραση της ειλικρινούς γνώμης του γύρω από θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος. Σε μια δημοκρατία, άλλωστε, η υποβολή μήνυσης για συκοφαντική δυσφήμιση δεν μπορεί να αποτελεί αποδεκτή απόκριση, ιδίως όταν προέρχεται από υψηλόβαθμο εκπρόσωπο των θεσμών.

Το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης κατοχυρώνεται στο άρθρο 21 του ιταλικού Συντάγματος. Επιπλέον, το διεθνές δίκαιο και η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) εγγυώνται την επέκταση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και σε δηλώσεις και ιδέες που μπορούν να «προσβάλουν, να σοκάρουν ή να ενοχλήσουν».

Το ΕΔΔΑ έχει επίσης διευκρινίσει ότι τα δημόσια πρόσωπα και, ιδίως, οι πολιτικοί παράγοντες πρέπει να ανέχονται υψηλότερα επίπεδα κριτικής και ελέγχου, δεδομένης της δημόσιας θέσης τους στην κοινωνία, και ότι σε τέτοιες περιπτώσεις η πιθανή άσκηση μιας ποινικής δίωξης παραβιάζει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, όπως κατοχυρώνεται από το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Οι συνεργαζόμενες οργανώσεις καλούμε την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι να αποσύρει αμέσως τις κατηγορίες κατά του Ρομπέρτο Σαβιάνο. Μπορείτε να διαβάσετε εδώ στα αγγλικά το πλήρες κείμενο που συνυπογράφουμε με τους συνεργάτες μας.

Συνυπογράφουν:

OBC Transeuropa (OBCT)

aditus foundation

Access Info Europe

ARTICLE 19 

Articolo21

Blueprint for Free Speech

Center for Spatial Justice

Civic Initiatives

Civil Liberties Union For Europe

Ecojustice Ireland 

European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)

European Federation of Journalists (EFJ)

Global Witness

Helsinki Foundation for Human Rights

IFEX

Index on Censorship

International Press Institute

Irish PEN/ PEN na hÉireann

Justice for Journalists Foundation

Justice & Environment

Legal Human Academy

Libera Informazione

PEN International

Presseclub Concordia

Reporters Without Borders (RSF)

Solomon

The Daphne Caruana Galizia Foundation

Whistleblowing International Network

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου