400 ρωσικοί βομβαρδισμοί σε μια μέρα. «Στόχος του ρωσικού σχεδίου είναι να παγώσει μέχρι θανάτου τους Ουκρανούς». Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί κατά ζωτικής σημασίας αστικών υποδομών είναι «πολιτική γενοκτονίας», φωνάζει το Κίεβο. «Κράτος τρομοκράτης» η Ρωσία για τους ΝΑΤΟϊκούς.
Ο χειμώνας θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές εκατομμυρίων Ουκρανών, μετά την καταστροφή βασικών υποδομών της χώρας από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Αυτό δήλωσε δραματικά ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε. «Για να το θέσω απλά, αυτός ο χειμώνας θα έχει να κάνει με την επιβίωση». Τα πρώτα χιόνια έχουν ήδη πέσει στο Κίεβο, με τις διακοπές ρεύματος να είναι συνεχείς. Ο ΠΟΥ προειδοποιεί πάλι ότι η Ουκρανία βρίσκεται μπροστά σε μια νέα υγειονομική κρίση ενόψει του χειμώνα, που για την χώρα σημαίνει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που απειλούν να προκαλέσουν έξαρση σε ασθένειες που αφορούν το αναπνευστικό, σε κρυοπαγήματα και σε περιστατικά υποθερμίας.
«Κράτος τρομοκράτης» θεωρείται πλέον η Ρωσία από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με ψήφισμα το οποίο καλεί σε σύσταση ειδικού Διεθνούς Δικαστηρίου για την ρωσική επιθετικότητα. «Όλες και οι 30 χώρες του ΝΑΤΟ υποστήριξαν τις προτάσεις της αντιπροσωπείας μας. Ένα τέτοιο δικαστήριο θα επιτρέψει όχι μόνο να καταδικαστούν οι άμεσοι εκτελεστές των εγκλημάτων πολέμου, αλλά και η ανώτατη ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η απόφαση θα σταλεί στις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια όλων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ» έγραψε o ο επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ουκρανίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ και βουλευτής του κόμματος «Υπηρέτης του Λαού» Γιεγκόρ Τσέρνεφ και σύμφωνα με το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform. Ο ίδιος επισήμανε ότι το ψήφισμα με πρωτοβουλία της ουκρανικής πλευράς προβλέπει ότι το ΝΑΤΟ θα υποστηρίζει την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειάζεται.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι προέτρεψε σήμερα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να εγγυηθούν την προστασία των πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας από ρωσικές δολιοφθορές, μια ημέρα αφότου ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, τον οποίο ελέγχει ο ρωσικός στρατός, δέχθηκε στρατιωτικά πλήγματα. Οι δύο πλευρές συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ευθύνεται για τα χτυπήματα που σημειώνονται πέριξ ή σε εγκαταστάσεις (όχι τους αντιδραστήρες).
Ο Ζελένσκι ζήτησε επίσης νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Μόσχας για μια «πολιτική γενοκτονίας» καθώς οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν ζωτικής σημασίας αστικές υποδομές. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχεύει σκόπιμα αμάχους στην Ουκρανία, αλλά παραδέχεται ότι έχει εξαπολύσει μια εκστρατεία πληγμάτων εναντίον ενεργρειακών υποδομών.
Για κίνδυνο πυρηνικού δυστυχήματος στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, προειδοποίησε ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρίας ατομικής ενέργειας Rosatom Αλεξέι Λιχατσόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax. “Ο σταθμός κινδυνεύει με πυρηνικό δυστύχημα. Ήμασταν σε διαπραγματεύσεις με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας όλη τη νύχτα”, δήλωσε. Ενώ επισήμανε: “Νομίζω πως η μεγάλη απόσταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Ζαπορίζια δεν θα πρέπει να είναι επιχείρημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να καθυστερήσουν την απόφαση για μια ζώνη ασφαλείας”, είπε, σύμφωνα με το Interfax.
Σχολιάζοντας ο σύμβουλος του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας, Γιούρι Σακ, υποστήριξε ότι ο βομβαρδισμός του εργοστασίου είναι μέρος του ρωσικού σχεδίου που στοχεύει να διακόψει την παροχή ρεύματος και να «παγώσει μέχρι θανάτου τους Ουκρανούς». Σε τηλεφωνική επικοινωνίας τους, οι πρόεδροι Γαλλίας και Ουκρανίας υπογράμμισαν την ανάγκη δημιουργίας μίας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από τον πυρηνικό σταθμό
Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν την Κυριακή σχεδόν 400 επιδρομές στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τον πρόεδρος της χώρας Βολοντιμίτ Ζελένσκι. «Οι πιο σκληρές μάχες, όπως και πριν, είναι στην περιοχή του Ντονέτσκ… «Στην περιοχή του Λουγκάνσκ σιγά – σιγά προχωράμε με μάχες». Η αύξηση των πυραυλικών επιδρομών της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εν μέρει σχεδιαστεί για να εξαντλήσει τα εφόδια αεράμυνας του Κιέβου και να επιτύχει κυριαρχία στους ουρανούς, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου.
Τέσσερις “τόπους βασανιστηρίων” που χρησιμοποιήθηκαν από τους Ρώσους στη Χερσώνα στη διάρκεια του ρωσικού ελέγχου της πόλης και μέχρι την ανακατάληψή της από τα στρατεύματα του Κιέβου στις 11 Νοεμβρίου. ανακοίνωσε πως ανακάλυψε η ουκρανική γενική εισαγγελία. Σύμφωνα με αυτήν, οι ουκρανοί ερευνητές μετέβησαν σε “τέσσερα” κτίρια, κυρίως “προσωρινά κέντρα κράτησης” πριν από τον πόλεμο, “όπου κατά τη διάρκεια της κατοχής της πόλης, οι κατοχικές αρχές κρατούσαν παράνομα ανθρώπους και τους βασάνιζαν βάναυσα”.
Την παράδοση δύο ενιαίων εκτοξευτών ρουκετών (LRU) στα ουκρανικά στρατεύματα ανακοίνωσε ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνού, ενώ επιβεβαίωσε και την αποστολή δύο αντιαεροπορικών συστοιχιών Crotale NG. «Μελετάμε επίσης ένα ουκρανικό αίτημα για ραντάρ, διότι ο εντοπισμός των ρωσικών χτυπημάτων εκ των προτέρων είναι ζωτικής σημασίας», πρόσθεσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου