23 Νοεμβρίου 2022

270η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Διαπραγμάτευση με την Ρωσία σημαίνει συνθηκολόγηση, λένε οι Ουκρανοί



«Περίεργες» χαρακτηρίζει το Κίεβο τις προσπάθειες στη Δύση να παροτρύνουν την Ουκρανία σε διαπραγμάτευση με την Μόσχα. «Παίζουν με τη φωτιά όσοι στόχευσαν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια». Αλληλοκατηγορίες για τους ρώσους στρατιώτες αιχμαλώτους που φέρονται να εκτέλεσαν οι Ουκρανοί.

Τα μηνύματα από δυτικά κέντρα οι Ουκρανοί να διεξάγουν με τους Ρώσους συνομιλίες και διαπραγματεύσεις είναι συγκεκριμένα, εξ ου και οι αντιδράσεις των αποδεκτών τέτοιων… παροτρύνσεων. Μετά τις χθεσινές πρώτες αναφορές του ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι καθώς και άλλων στελεχών του επιτελείου του, ήρθε νέα σχετική δήλωση από τον προεδρικό σύμβουλο Μιχαίλο Πιντόλιακ, ο οποίος θεωρεί ότι συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις ισοδυναμεί με συνθηκολόγηση.

Οι προσπάθειες από τη Δύση να παροτρύνουν την Ουκρανία σε διαπραγμάτευση με την Μόσχα είναι «περίεργες», με δεδομένη τη σειρά μεγάλων στρατιωτικών επιτυχιών του Κιέβου. «Κάτι τέτοιο θα σημάνει ότι η χώρα που ανακτά τα εδάφη της πρέπει να συνθηκολογήσει με τη χώρα που χάνει». «Όταν έχεις την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης, είναι λίγο περίεργο να λαμβάνεις προτάσεις του είδους: ούτως ή άλλως δεν μπορείτε να κάνετε τα πάντα μέσω της στρατιωτικής οδού, διεξάγετε διαπραγματεύσεις», τόνισε.  Ο ίδιος επισήμανε πως η Μόσχα «δεν έχει κάνει καμία άμεση πρόταση» στο Κίεβο για συνομιλίες, προτιμώντας να τη μεταφέρει μέσω μεσολαβητών και κάνοντας λόγο ακόμη και για το ενδεχόμενο εκεχειρίας.

Μια ιδέα που δεν έχει κανένα νόημα για το Κίεβο, το οποίο θεωρεί την πρόταση ως ελιγμό του Κρεμλίνου προκειμένου να υπάρξει μια ανάπαυλα στις μάχες η οποία θα του επιτρέψει να ανασυνταχθεί και να εξαπολύσει νέα επίθεση. «Η Ρωσία δεν θέλει διαπραγματεύσεις. Η Ρωσία διεξάγει μια εκστρατεία επικοινωνίας την οποία αποκαλεί ‘διαπραγματεύσεις’», είπε ο προεδρικός σύμβουλος.

Την ανησυχία της εκφράζει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ΙΑΕΑ για την κατάσταση στο πυρηνικό σταθμός της Ζαπορίζια. «Πάνω από δέκα πλήγματα είχαν ως στόχο τον σταθμό», δήλωσε ο διευθυντής της Ράφαελ Γκρόσι, χωρίς να επιρρίψει την ευθύνη σε κάποια από τις δύο πλευρές. Εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για το γεγονός ότι «ορισμένοι θεωρούν ότι ο πυρηνικός σταθμός αποτελεί νόμιμο στρατιωτικό στόχο»… όποιος ευθύνεται «παίζει με τη φωτιά».

Το εργοστάσιο είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης και βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο από τον Μάρτιο, αλλά συνεχίζει να λειτουργεί από ουκρανικό προσωπικό. Η διοίκηση του εργοστασίου είπε στους εμπειρογνώμονες της ΙΑΕΑ στο εργοστάσιο ότι υπήρξαν ζημιές σε ορισμένα κτίρια, συστήματα και εξοπλισμό, αλλά «κανένα από αυτά μέχρι στιγμής» δεν είναι κρίσιμο για την ασφάλεια.

Κατά το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, οβίδες «εκτοξεύτηκαν από την Ουκρανία» κατά των γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτούν τον πυρηνικό σταθμό, αλλά δεν ανιχνεύτηκαν εκπομπές ραδιενέργειας. Σύμφωνα με τον σύμβουλο της ρωσικής εταιρείας ατομικής πυρηνικής ενέργειας Rosenergoatom, Ρενάτ Καρτσάα, 15 οβίδες εκτοξεύτηκαν στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Οι Ουκρανοί κατηγορούν τους Ρώσους ότι βρίσκονται πίσω από τα πλήγματα της νύχτας του Σαββάτου προς την Κυριακή.

Η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο ότι εκτέλεσε ρώσους αιχμαλώτους πολέμους, μιλώντας για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. «Αυτή η βάναυση δολοφονία δέκα ρώσων στρατιωτικών δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το μοναδικό έγκλημα πολέμου», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Ενώ η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Χαχάροβα ζήτηση την παγκόσμια καταδίκη μιάς τέτοιας ενέργειας.

Ο επικεφαλής της επιτροπής του ουκρανικού κοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις του Κιέβου εκτέλεσαν ρώσους αιχμαλώτους πολέμου, υποστηρίζοντας ότι Ουκρανοί στρατιώτες αμύνονταν από Ρώσους που… προσποιούνταν ότι παραδόθηκαν. Ο διαμεσολαβητής Ντμίτρο Λούμπινετς είπε ότι «αποσπάσματα από το βίντεο» στην πραγματικότητα έδειξαν ότι οι Ρώσοι «χρησιμοποιώντας προσποιητή παράδοση… διέπραξαν έγκλημα πολέμου ανοίγοντας πυρ κατά των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων» και ότι οι ρώσοι στρατιώτες που σκοτώθηκαν «δεν μπορούν επομένως να θεωρηθούν αιχμάλωτοι πολέμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου