25 Νοεμβρίου 2022

Τα ψέματα του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, για την σύλληψη του Νίκου Πηλού στα Προσφυγικά και η απάντηση του φωτορεπόρτερ


Με νύχια και με δόντια προσπαθεί η κυβέρνηση να σκεπάσει ακόμη μια κραυγαλέα περίπτωση αστυνομικής βαρβαρότητας και αυθαιρεσίας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να υποπίπτει σε σοβαρό φάουλ κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο Γιάννης Οικονόμου, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει το νέο αίσχος της ΕΛ.ΑΣ. και τη σύλληψη του φωτορεπόρτερ Νίκου Πηλού, προχώρησε σε έωλους ισχυρισμούς και, ουσιαστικά, πιάνεται… ψευδόμενος για το περιστατικό.

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέρριψε, εμμέσως πλην σαφώς, ευθύνες στον ίδιο τον φωτορεπόρτερ, καθώς άφησε να εννοηθεί ότι ο Ν. Πηλός δεν επέδειξε την δημοσιογραφική του ταυτότητα. Παράλληλα, παραδέχθηκε, αποδίδοντάς το σε… τεχνικότητες, το γεγονός ότι η ΕΛ. ΑΣ. προχώρησε αναίτια στη σύλληψη ενός πολίτη και, μάλιστα, μετά τη σύλληψη του φόρτωσε και σωρεία κατηγοριών.

Ο Γιάννης Οικονόμου δήλωσε χαρακτηριστικά στην απάντησή του « το περιστατικό που αναφέρετε, ήταν ένα ατυχές περιστατικό. Νομίζω ότι δόθηκαν άμεσα οδηγίες για την απελευθέρωση, για τη μη σύλληψη του συγκεκριμένου δημοσιογράφου. Και η Ελληνική Αστυνομία, πάντοτε όταν δημοσιογράφοι επιδεικνύουν τις ταυτότητές τους ή, γνωστοποιούν την ιδιότητά τους, έχει τις οδηγίες να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που πρέπει να συμπεριφέρεται. Αυτό είναι ένα τεχνικό ζήτημα. Του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, επειδή ήδη είχε γίνει η σύλληψη, κατά τη διάρκεια της οποίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, δεν είχε επιδείξει την ταυτότητά του, είχε εκδοθεί το γραφειοκρατικό της σύλληψης, είχε ξεκινήσει η διαδικασία. Δόθηκαν, όμως, άμεσες οδηγίες για την απελευθέρωσή του και είναι σαφές ότι η υπόθεση αυτή θα έχει την κατάληξη που πρέπει να έχει, χωρίς περαιτέρω περιπέτειες για τον συνάδελφό σας».

Η απάντηση του φωτορεπόρτερ

Τους ψευδείς ισχυρισμούς του κυβερνητικού εκπροσώπου αναδεικνύει με δήλωσή του και ο Νίκος Πηλός, θύμα της κατασταλτικής μανίας της ΕΛ.ΑΣ. στα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Ο γνωστός φωτορεπόρτερ ευγενικά αναφέρει ότι ο Γ. Οικονόμου «έχει εσφαλμένες πληροφορίες», υπογραμμίζοντας ότι επέδειξε αμέσως τη δημοσιογραφική του ταυτότητα και τις δύο επαγγελματικές του ταυτότητες, προσθέτοντας ότι αυτό έχει καταγραφεί και στην κατάθεση που έδωσε στους αστυνομκούς.

Ολόκληρη η δήλωση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων σήμερα, την 24-11-2022, ανέφερε ότι η προσαγωγή και παραμονή μου επί 8 και πλέον ώρες στη Γ.Α.Δ.Α. οφείλεται δήθεν στο ότι «δεν επέδειξα την ταυτότητά μου».

Πιθανότατα, ο κ. Οικονόμου διαθέτει εσφαλμένες πληροφορίες, αφού, τόσο κατά την αρχική «δέσμευσή» μου όσο και κατά την προσαγωγή μου στη Γ.Α.Δ.Α., αμέσως επέδειξα την αστυνομική μου ταυτότητα αλλά και τις 2 επαγγελματικές μου ταυτότητες της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας και της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ελλάδας που είναι σε ισχύ.

Άλλωστε, το γεγονός αυτό έχει καταγραφεί στην κατάθεση (έκθεση εξέτασης κατηγορουμένου) που οικειοθελώς έδωσα στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, στην οποία καταχωρούνται τα πλήρη στοιχεία του δελτίου αστυνομικής μου ταυτότητας, καθώς και το επάγγελμά μου (φωτοειδησεογράφος) το οποίο εδώ και 35 χρόνια ασκώ, τηρώντας τους κανόνες που το διέπουν.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου