ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Την προηγούμενη Τετάρτη κατατέθηκε στην Βουλή Νομοσχέδιο για την ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: α)την προκήρυξη θέσεων ιατρών κλάδου ΕΣΥ με καθεστώς μερικής απασχόλησης και β) την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα των ιατρών του ΕΣΥ. Επιπλέον, με τον Ν.4931/2022 έχουν ήδη θεσμοθετηθεί τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή.
Ο Υπουργός Υγείας ισχυρίζεται ότι με αυτά τα μέτρα θα λύσει τα προβλήματα υποστελέχωσης και των χαμηλών αμοιβών των Γιατρών.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι λοιπόν γιατί δεν έχουν αντικατασταθεί οι γιατροί του Νοσοκομείου που συνταξιοδοτήθηκαν οι αποχώρησαν μέσα στο 2022. Έχουν προκηρυχθεί μόνο οι 2 θέσεις (καρδιολόγου και παθολόγου-ογκολόγου) από τις 7 (1 παθολόγου, 2 καρδιολόγων, 1 νευρολόγου, 1 παθολογοανατόμου, 2 Χειρουργών). Ταυτόχρονα βρίσκεται σε αναστολή ο μοναδικός Δντης Χειρουργικής του νοσοκομείου ενώ η επικουρική παθολογοανατόμος παραιτήθηκε μετά την θέση της σε αναστολή εργασίας.
Τι σημαίνουν όμως αυτά για τον ασθενή; Ποιο είναι το κίνητρο που δίνεται στους γιατρούς;
1) Για ποιο λόγο ένας ιδιώτης γιατρός να θελήσει να ενταχθεί στο ΕΣΥ με μερική απασχόληση; Για τον «παχυλό» μισθό του δημοσίου; Ή μήπως για να αντλήσει πελάτες για το ιδιωτικό του Ιατρείο; Είναι δυνατόν αυτό να σημαίνει αναβάθμιση των δωρεάν υπηρεσιών του δημόσιου νοσοκομείου;
2) Για ποιόν λόγο, ένας γιατρός με πλήρη απασχόληση σε δημόσιο νοσοκομείο, με φουλ εφημερίες και συμμετοχή στην ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου, να θελήσει να εργαστεί δυο φορές την εβδομάδα και σε ιδιωτική κλινική; Μήπως γιατί έχει πολύ ελεύθερο χρόνο και δεν ξέρει τι να τον κάνει; Ή μήπως διότι αντί για αύξηση μισθού, εκβιάζεται να το κάνει προκειμένου να αυξήσει το εισόδημα του; Σύμφωνα δε με το Νομοσχέδιο: δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ σε δύο απογέυματα της εβδομάδας να κανουν ιδιωτικά και επ΄αμοιβή όσες ιατρικές πράξεις κάνουν σε μια εβδομάδα κανονικού ωραρίου στο δημόσιο (συμπεριλαμβανομένων εφημερίων και συμμετοχής τους στην ολοήμερη λειτουργία). Είναι προφανές λοιπόν ότι αφενός υποβαθμίζεται το παραγόμενο έργο στο ΕΣΥ, αφετέρου οι ασθενείς του ΕΣΥ θα αποτελούν την δεξαμενή πελάτων για τη ιδιωτική κλινική με μεσάζοντα τον γιατρό.
3) Το ίδιο ισχύει και για τα απογευματινά χειρουργεία με αμοιβή. Γιατί να επιλέξει ένας γιατρός να κάνει πρωινά χειρουργεία όταν μπορεί να τα κάνει το απόγευμα με εξτρά αμοιβή από την τσέπη του ασθενή;
Ουσιαστικά ιδιωτικοποιείται η Υγεία σε βάρος της τσέπης των ασθενών ενώ καταλύεται κάθε έννοια ωραρίου για τους γιατρούς οι οποίοι προκειμένου να αυξήσουν την αμοιβή τους θα πρέπει να δουλεύουν τρελά ωράρια και να ψαρεύουν πελάτες για τους μεγαλοκλινικάρχες.
Ο Εισηγητής του Νομοσχεδίου στην συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ (ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ) ανέφερε ότι: με το νόμο αυτόν δίνουν την επιλογή σε όσους «το επιθυμούν» και «δεν τσιγκουνεύονται να πληρώσουν για την υγεία τους, να το κάνουν». Λες και μέχρι τώρα κάποιος τους εμπόδιζε. Οι υπόλοιποι, οι «τσιγκούνηδες» μισθωτοί που είναι «εξαρτημένοι», όπως είχε πει παλαιότερα ο πρωθυπουργός, από τον μισθό τους ή οι άνεργοι ας πληρώσουν με τίμημα την υγεία τους, την «επιλογή» τους.
Στο ίδιο πνεύμα το υπουργείο υποβαθμίζει ολόκληρα τμήματα νοσοκομείων, μη στελεχώνοντας τα, όπως συμβαίνει με την Τεχνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου μας ή το Ακτινοδιαγνωστικό Εργαστήριο (όπου οι τεχνολόγοι από 10 έμειναν 7 με αποτέλεσμα την μείωση των διενεργούμενων εξετάσεων με συνέπεια για τους ασθενείς την δυσκολία εξεύρεσης κοντινού ραντεβού) προσπαθώντας έτσι σιγά σιγά να προωθήσει την λύση του εργολάβου, με πολλαπλάσιο κόστος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η καθαριότητα της οποίας ο προϋπολογισμός για σύμβαση με εργολάβο ανέρχεται σε περίπου 40% ακριβότερα από τις συμβάσεις εργασίας απευθείας με υπαλλήλους καθαριότητας. Τέτοιες λύσεις προωθούνται και για την στελέχωση άλλων τμημάτων των νοσοκομείων, όπως για παράδειγμα των απεικονιστικών εργαστήριών, όπου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών αποφασίστηκε η διενέργεια διαγωνισμού (ΑΔΑ:624246906Γ-ΧΚ2), προϋπολογισμού 9.252,00€ μηνιαίως, για την σύναψη σύμβασης με εργολάβο, για τρία (3) άτομα ειδικότητας ΔΕ-Εμφανιστών. Δηλαδή κόστος τουλάχιστο 3πλάσιο από το κόστος αντίστοιχων προσλήψεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς, τους συλλόγους ασθενών, όλο το λαό, σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο που δίνει τη χαριστική βολή στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Συμμετέχουμε στην 4ωρη στάση εργασίας που εξήγγειλε η ΠΟΕΔΗΝ την Πέμπτη 1-12-22 και ώρα 11:00-15:00.
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΗΝ
ΠΕΜΠΤΗ 1/12/22 και ώρα 11:00
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
-
Άμεση
απόσυρση του Νομοσχεδίου για την
ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
- Άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας των Κυκλάδων με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού.
- Άμεση επιστροφή συναδέλφων που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και όχι από 1/1/23 .
- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων δεδομένου ότι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
- Καμία μετακίνηση προσωπικού μεταξύ των μονάδων υγείας των Κυκλάδων
- Ένταξη στα ΒΑΕ
- Να μην επανέλθουν οι εργολάβοι στα Νοσοκομεία
- Επαναφορά παλιών και θέσπιση νέων κινήτρων στελέχωσης και παραμονής στις υπηρεσίες των νησιών.
- Ανέγερση νέου σύγχρονου Νοσοκομείου σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων του Νομού
- Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Αύξηση προϋπολογισμού για την Υγεία.
- Αύξηση Μισθών. Εμείς θέλουμε αύξηση των μισθών και όχι τα χρήματα των ασθενών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου