Μια διπλωματική λύση μετά από διαπραγμάτευση είναι η καλύτερη δυνατή έκβαση, κοινοποιεί η Ουάσινγκτον και παραπέμπει στον Ζελένσκι. Ενώ η Μόσχα διαμηνύει ότι ο διάλογος με τη Δύση είναι ενισχυτικός παράγοντας των συνομιλιών με το Κίεβο, το οποίο εμφανίζεται αρνητικό.
Συνεχίζονται οι φωνές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού που αναφέρονται σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις και εξεύρεση διπλωματικής λύσης. Οι οικονομικές επιπτώσεις, οι πολιτικές αντανακλάσεις και η οριοθέτηση της αντιπαράθεσης σε διαχειρίσιμα επίπεδα, φαίνεται πως οδηγούν σε νέες προσεγγίσεις. Ενώ και η ρωσική πλευρά μιλάει για την αναγκαιότητα ενός διαλόγου με τη Δύση ώστε να πειστεί το Κίεβο να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού αυτό εκτελεί τις ντιρεκτίβες των Δυτικών. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο έρχονται σήμερα και νέες δηλώσεις αμερικανών και ρώσων αξιωματούχων.
“Συμφωνούμε όλοι ότι μια διπλωματική λύση μετά από διαπραγμάτευση είναι η καλύτερη δυνατή έκβαση, εκτός από μια απόφαση του Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματά του” από την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι. “Έχουμε δηλώσει επίσης ότι εναπόκειται στον πρόεδρο Ζελένσκι να πει αν, και πότε, θα είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις και τη μορφή που θα λάμβαναν αυτές οι διαπραγματεύσεις. Και κανείς στις ΗΠΑ δεν το διερευνά, δεν επιμένει και δεν το προωθεί στο τραπέζι” των διαπραγματεύσεων, τόνισε, ειδικά μετά τα μαζικά ρωσικά πλήγματα εναντίον των μη στρατιωτικών υποδομών της Ουκρανίας.
Ο αμερικανός αξιωματούχος ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του αρχηγού του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Μαρκ Μίλεϊ, ο οποίος επανειλημμένα ανέφερε πρόσφατα ότι ίσως υπάρχει μια ευκαιρία να αρχίσουν συνομιλίες για μια διπλωματική λύση στη σύγκρουση. “Οι Ρώσοι βρίσκονται πράγματι σε μια δύσκολη φάση, οπότε θέλετε να διαπραγματευτείτε σε μια στιγμή όπου είστε σε θέση ισχύος και ο αντίπαλός σας είναι σε θέση αδυναμίας”, δήλωσε χθες.
Κυρίαρχα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν τελευταία συνεχώς δηλώσεις και εκτιμήσεις στελεχών της κυβέρνησης των ΗΠΑ που παροτρύνουν το Κίεβο να εξετάσει το ενδεχόμενο των διαπραγματεύσεων, κάτι που ο ουκρανός πρόεδρος αρνείται έως τώρα.
Η Ουκρανία ζητεί την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφός της και την αποκατάσταση της εδαφικής της ακεραιότητας, ενώ η Ρωσία έχει προσαρτήσει τέσσερεις ουκρανικές περιφέρειες που ελέγχει σήμερα, πέραν της Κριμαίας που προσάρτησε το 2014.
«Ο διάλογος με τη Δύση μπορεί να αποτελέσει ενισχυτικό παράγοντα της επικοινωνίας με το Κίεβο», «γιατί οι ντιρεκτίβες της Δύσης εφαρμόζονται σχολαστικά από το Κίεβο». Αυτό απάντησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στην ερώτηση του ρωσικού πρακτορείου Tass για το αν οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία είναι δυνατές μόνο με το Κίεβο ή πρέπει να περιληφθεί και η Δύση.
Πρέπει να ξεκινήσουν εκ νέου οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, φέρεται να είπε ο τούρκος πρόεδρος στον πρόεδρο της Ρωσίας κατά τη σημερινή τους τηλεφωνική επικοινωνία. Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, η Τουρκία σκοπεύει να φέρει κοντά τις αντίπαλες πλευρές στον ουκρανικό πόλεμο για να διατηρήσει τον διάλογο και να αποτρέψει μια κλιμάκωση σε έναν πιο καταστροφικό πόλεμο, φαίνεται να είπε ο Ερντογάν.
Ο Ερντογάν ανέφερε ακόμα ότι η συνάντηση (στην τουρκική πρωτεύουσα) μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων των αμερικανικών και ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών ήταν σημαντική για να αποτραπεί η «ανεξέλεγκτη» κλιμάκωση στο πεδίο. Επίσης, ευχαρίστησε τον ρώσο πρόεδρο για την επέκταση της συμφωνίας για την εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την πρόταση του Πούτν να δημιουργηθεί στην Τουρκία ένας «κόμβος αερίου» ώστε να ανακατευθυνθούν οι προμήθειες από τους αγωγούς Nord Stream που έχουν υποστεί ζημιές και να εξαχθούν στην ευρωπαϊκή αγορά. Όμως, με τον τούρκο πρόεδρο μίλησε σήμερα και ο Ζελένσκι, ο οποίος τον ευχαρίστησε για τη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.
Μετά τα κύματα των ρωσικών βομβαρδισμών σε όλη την ουκρανική επικράτεια, «σχεδόν οι μισές ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας είναι εκτός λειτουργίας», γνωστοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ. «Σχεδόν το ήμισυ του ενεργειακού μας συστήματος έχει πληγεί», είπε και ζήτησε «πρόσθετη υποστήριξη» από την ΕΕ για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.
Οχυρωματικά έργα πραγματοποιεί η Ρωσία στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας μετά την αναδίπλωση των στρατιωτικών της δυνάμεων από την πόλη της Χερσώνας. «Οχυρωματικά έργα γίνονται υπό τον έλεγχό μου στο έδαφος της Κριμαίας για να είναι εγγυημένη η ασφάλεια των κατοίκων της», δήλωσε ο διορισμένος από την Μόσχα κυβερνήτης Σεργκέι Αξιόνοφ.
Επιβεβαιώνεται η θεωρία του σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream, με τη δήλωση του εισαγγελέα της Σουηδίας Ματς Λιούνκβιστ ότι οι ερευνητές βρήκαν ίχνη εκρηκτικών στους αγωγούς φυσικού αερίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου