30 Νοεμβρίου 2022

Σύλλογοι εκπαιδευτικών Κυκλάδων: Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο αγαθό της υγείας, ενάντια στο κυβερνητικό νομοσχέδιο κατάργησης και παράδοσής του στα ιδιωτικά συμφέροντα


ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

 

Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο αγαθό της υγείας, ενάντια στο κυβερνητικό νομοσχέδιο κατάργησης και παράδοσής του στα ιδιωτικά συμφέροντα

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο οδοστρωτήρα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που σαρώνει ό,τι έχει απομείνει από το δικαίωμα του λαού μας στη δημόσια και δωρεάν υγεία. Το σχέδιο νόμου για το ΕΣΥ τέθηκε προς συζήτηση των φορέων τη Δευτέρα 28/11 με στόχο να ψηφιστεί μέσα σε μία εβδομάδα, παρά την καθολική απόρριψη του από χιλιάδες νοσοκομειακούς γιατρούς, τα συλλογικά τους όργανα, την ΟΕΝΓΕ και τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών.

Με το νέο σχέδιο νόμου, καταργείται η Πλήρης και Αποκλειστική Απασχόληση (ΠΑΑ) στο ΕΣΥ. Δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό επάγγελμα, ενώ παράλληλα ανοίγει διάπλατα η πόρτα του δημόσιου νοσοκομείου και Κέντρου Υγείας στους ιδιώτες γιατρούς για μερική απασχόληση. Η κατάργηση της ΠΑΑ ισοδυναμεί με πλήρη ισοπέδωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Εάν ψηφιστεί και εφαρμοστεί η ρύθμιση, τα νοσοκομεία θα μετατραπούν πλέον σε δομές δημόσιες μόνο κατ’ όνομα, όπου οι ασθενείς θα πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν υψηλής ποιότητας νοσηλεία και θεραπεία. Το μέτρο λειτουργώντας συμπληρωματικά σε προηγούμενη ρύθμιση για τα απογευματινά χειρουργεία, ωθεί ουσιαστικά στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του συστήματος. Όποιος έχει να πληρώσει χειρουργείται άμεσα. Κριτήριο δεν είναι πλέον η βαρύτητα της νόσου, αλλά το γεμάτο πορτοφόλι.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθώντας το δόγμα των δημοσιονομικών αναγκών κλείνει μία - μία τις πόρτες του δημόσιου συστήματος υγείας στον άνεργο, στον φτωχό, στον μετανάστη, στον χαμηλόμισθο εργαζόμενο. Ταυτόχρονα μετατρέπει όσους ήδη εργάζονται στο ΕΣΥ και υπερασπίζονται το δημόσιο δωρεάν νοσοκομείο, σε προσωπικό δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Τους μετατρέπει σε επιστήμονες φτωχοκομείου, αφού η πρώτη ταχύτητα θα είναι αυτοί που «φέρνουν το χρήμα».

Η λογική και αυτού του σχεδίου νόμου συμβαδίζει απόλυτα με την ενίσχυση της κερδοφορίας των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων στην υγεία και την περαιτέρω συρρίκνωση - υποβάθμιση της υγείας του λαού. Σαρώνει ότι έχει απομείνει στη δωρεάν δημόσια υγεία από όλες τις προηγούμενες ρυθμίσεις και μνημονιακά μέτρα, ενισχύοντας την ιδιωτικοποίησή της - συνέχεια της ιδιωτικοποίησης /εμπορευματοποίησης όλων των δημόσιων κοινωνικών αναγκών (παιδεία, ενέργεια, κλπ) - και δίνοντας της τη χαριστική βολή, σε μια περίοδο που:

- η πανδημία ανέδειξε την αξία του δημόσιου συστήματος υγείας την ώρα που η ο ιδιωτικός τομέας απείχε από τη μάχη για την υγεία του λαού και κυνηγούσε μόνο την αύξηση των κερδών του.

- η ακρίβεια και η μαζική φτωχοποίηση του λαού επιβάλει την άμεση κάλυψη των βασικών αναγκών του με προεξέχουσα την ανάγκη για δημόσια και δωρεάν Υγεία.

Όμως, η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας με χρηματοδότηση, μόνιμες προσλήψεις και ενίσχυση των δομών του για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, προχωράει στην πλήρη διάλυσή του, την ιδιωτικοποίησή του και στη μεταφορά του κόστους για την υγεία στις πλάτες του λαού.

Ο αγώνας για τη δημόσια υγεία είναι αγώνας που μας αφορά όλες/όλους!

Καλούμε να κηρυχθεί η 1/12 μέρα αγώνα για τη δημόσια υγεία με 24ωρη απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (απόφαση από την ΑΔΕΔΥ και τα συνδικάτα σε ιδιωτικό τομέα), ενάντια στην εισαγωγή του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής και με στόχο τη μη ψήφισή του. Καλούμε τη ΔΟΕ να πάρει ανάλογη απόφαση.

Στηρίζουμε τον αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο ισοπέδωσης του δημόσιου δωρεάν συστήματος υγείας και καλούμε σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των σωματείων των υγειονομικών , απαιτώντας:

  • Άμεση απόσυρση του Νομοσχεδίου για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη

  • Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας και ενισχυμένη χρηματοδότησή του, με ουσιαστικές αυξήσεις στους υγειονομικούς.

  • Άμεση στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση συμβασιούχων και κατάργηση των εργολαβικά εργαζόμενων.

  • Καμία μετακίνηση προσωπικού μεταξύ των μονάδων υγείας των Κυκλάδων.

  • Επαναφορά παλιών και θέσπιση νέων κινήτρων στελέχωσης και παραμονής στις υπηρεσίες των νησιών.

  • Άμεση χρονικά επιστροφή των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι σύλλογοι εκπαιδευτικών :

  • Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων

  • Σύρου - Τήνου - Μυκόνου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου