17 Νοεμβρίου 2022

265ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: τους 10 όρους Ζελένσκι, 100 ρωσικοί βομβαρδισμοί



Την ώρα που ο Ζελένσκι πανηγύριζε στην πόλη της Χερσώνας και συναντιόνταν οι ηγέτες της G20 στην Ινδονησία (αναφερόμενοι σε πόλεμο, αλλά με διαφορετικές απόψεις), ο ρωσικός στρατός εξαπέλυε μπαράζ βομβαρδισμών σε όλη την Ουκρανία και η Μόσχα κατηγορούσε το Κίεβο ότι αυτό δεν θέλει ειρηνευτικές συνομιλίες. Περίεργες εκρήξεις από πυραύλους σε πολωνικό έδαφος το βράδυ…

“Περίπου εκατό πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από την Κασπία Θάλασσα, την περιοχή Ροστόφ” και από τη Μαύρη Θάλασσα”, «πλήττοντας πολλές βασικές ενεργειακές υποδομές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας Γιούρι Ιγκνάτ στην ουκρανική τηλεόραση, διευκρινίζοντας πως “μέχρι τώρα, δεν έχει καταγραφεί η χρήση επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών”.

Τα ουκρανικά δημόσια μέσα γνωστοποίησαν ότι τα ρωσικά χτυπήματα έπληξαν τις περιοχές: Κίεβο, Χάρκοβο, Πολτάβα, Μικολάϊβ, Ντνίπρο, Ζίτομιρ, Χμελνίτσκι, Λβίβ, Τσερκάσι, Οδησσό, Τσερνίχιβ. Σύμφωνα με το δήμαρχο του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο από τις πυραυλικές επιθέσεις επλήγησαν δύο κτίρια στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας απηύθυνε έκκληση στον άμαχο πληθυσμό «να παραμείνει για λίγο στα καταφύγια» επειδή «μπορεί να ακολουθήσουν άλλες επιθέσεις». «Εργαζόμαστε πυρετωδώς, θα αποκαταστήσουμε τα πάντα, θα επιβιώσουμε από όλο αυτό». «Η Ρωσία δεν θα επιτύχει τον στόχο της να καταστρέψει τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας». «Είναι προφανές τι θέλει ο εχθρός. Δεν θα επιτύχει τον στόχο του», είπε σε σύντομο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το Κίεβο προέτρεψε τους ηγέτες της G20, που συνεδριάζουν στο Μπαλί της Ινδονησίας να εντείνουν την πίεση προς τη Μόσχα. «Πλήττονται κατοικίες και ενεργειακές υποδομές. Εν αναμονή μιας κατ’ αρχήν αντίδρασης της G20», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα. «Παρακαλώ επίσης να αποφύγετε να “καλέσετε τις δύο πλευρές”. Πάρτε το μέρος του λαού, όχι των εγκληματιών πολέμου», τόνισε.

«Πιστεύει κανείς ότι το Κρεμλίνο θέλει πραγματικά την ειρήνη; Θέλει υποταγή. Αλλά στο τέλος της ημέρας, οι τρομοκράτες πάντα χάνουν» έγραψε από την πλευρά του στο Twitter ο επικεφαλής του ουκρανικού προεδρικού γραφείου Αντρίι Γιέρμακ.

«Δεν είναι η Ρωσία που αρνείται να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία αλλά το καθεστώς του Κιέβου είναι αυτό που το κάνει. Το έχουμε επανειλημμένως πει διά του προέδρου μας ότι εμείς δεν αρνούμαστε να διαπραγματευθούμε. Αν κάποιος το αρνείται, αυτός είναι η Ουκρανία. Και όσο συνεχίζει να αρνείται, τόσο δυσκολότερα γίνεται η επίτευξη μιας συμφωνίας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέϊ Λαβρόφ μετά τη συμμετοχή του στη σύνοδο των G20 στο Μπαλί και σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass.

«Θέλουμε να δούμε συγκεκριμένα στοιχεία ότι η Δύση ενδιαφέρεται σοβαρά να πειθαρχήσει τον Ζελένσκι και να του εξηγήσει ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, ότι αυτό δεν είναι προς το συμφέρον του ουκρανικού λαού», είπε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών. «Όλα τα προβλήματα είναι με την ουκρανική πλευρά, η οποία αρνείται κατηγορηματικά τις διαπραγματεύσεις και θέτει όρους που είναι προφανώς μη ρεαλιστικοί», πρόσθεσε o Λαβρόφ.

Ακολούθησε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρο Πεσκόφ, ο οποίος σχολιάζοντας τους όρους που έθεσε ο Ζελένσκι μιλώντας στους μιλώντας στους G20, είπε ότι αυτό δείχνει πως το Κίεβο δεν ενδιαφέρεται να διαπραγματευθεί με την Ρωσία.

Μιλώντας με βιντεοσύνδεση στους ηγέτες της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, ο ουκρανός πρόεδρος απέκλεισε μια τρίτη «συμφωνία Μινσκ», μια αναφορά στις δύο αποτυχημένες συμφωνίες εκεχειρίας ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα σχετικά με το καθεστώς της περιφέρειας του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία. «Δεν θα επιτρέψουμε να περιμένει η Ρωσία, να αναπτύξει δυνάμεις και μετά να ξεκινήσει μια νέα σειρά τρόμου και παγκόσμιας αποσταθεροποίησης. Δεν θα υπάρξει Μινσκ 3, το οποίο η Ρωσία θα παραβιάσει αμέσως μετά τη συμφωνία», είπε ο Ζελένσκι.

Ο ίδιος επισήμανε ότι: «Είμαι πεπεισμένος ότι τώρα είναι η στιγμή που ο ρωσικός καταστροφικός πόλεμος πρέπει και μπορεί να σταματήσει», διατυπώνοντας «την ουκρανική φόρμουλα για την ειρήνη» και η οποία περιλαμβάνει τους κάτω όρους:

Πυρηνική ασφάλεια, Ασφάλεια τροφίμων, Ενεργειακή ασφάλεια, Απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και των απελαθέντων, Εφαρμογή του Χάρτη του ΟΗΕ και αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της παγκόσμιας τάξης, Αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και παύση των εχθροπραξιών, Αποκατάσταση της δικαιοσύνης, Αποτροπή της καταστροφής του περιβάλλοντος, Αποτροπή κλιμάκωσης, Καθορισμός του τέλους του πολέμου.

> Αργά το βράδυ, περίεργες εκρήξεις από πυραύλους καταγράφηκαν μέσα σε πολωνικό έδαφος. Συγκεκριμένα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, στο χωριό Przewodow της ανατολικής Πολωνίας. Πολωνικά μέσα μετέδιδαν ότι οι πύραυλοι ήταν… «αδέσποτοι» από το σύνολο των ρωσικών πυραύλων που έπληξαν πολλούς στόχους σήμερα στην Ουκρανία.

Αμέσως  ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την Πολωνία, έδαφος του ΝΑΤΟ, ενέργεια που συνιστά «σημαντική κλιμάκωση» της σύγκρουσης. Αμέσως αντέδρασε και η Μόσχα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να αναφέρει πως πρόκειται για «προβοκάτσια» με στόχο την κλιμάκωση της κρίσης, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Η πολωνική κυβέρνηση κινητοποιήθηκε αμέσως ενημερώνοντας το ΝΑΤΟ και εξετάζει το ενδεχόμενο να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό διαβούλευσης του ΝΑΤΟ σύμφωνα με το άρθρο 4 της συνθήκης. ΝΑΤΟϊκοί, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι γνωστοποιούν ότι ερευνούν το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου