15 Ιουνίου 2022

Με αφορμή την έναρξη σήμερα της δίκης της "Χρυσής Αυγής" σε δεύτερο βαθμό: Πώς γλίτωσε 50.000 ευρώ ο Ηλίας Κασιδιάρης

 
Μετά την ουσιαστική διάλυση της Χρυσής Αυγής που προκάλεσε η αποκάλυψη όλων αυτών των στοιχείων ο «Φίρερ» Μιχαλολιάκος έχει μείνει σχεδόν μόνος του στο σχήμα που εξακολουθεί να φέρει αυτό το όνομα, ακολουθούμενος από τα συγγενικά του πρόσωπα και λίγους τελευταίους πιστούς.

Είχαμε διαπιστώσει από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η δικαστική διερεύνηση της δράσης της Χρυσής Αυγής μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ότι η ηγετική ομάδα της οργάνωσης είχε επιλέξει τη μέθοδο της στρουθοκαμήλου. Εκανε ότι δεν έβλεπε τα συντριπτικά στοιχεία που έρχονταν στο φως για τις σχεδιασμένες δολοφονικές επιθέσεις της και την κλιμάκωση της παράνομης βίας που πλαισίωνε τις πολιτικές δραστηριότητές της.

Εξακολουθούσε να νομίζει ότι αρκεί να καταδικαστούν τα απλά μέλη ως δράστες των κακουργηματικών πράξεων, προκειμένου να βγει για ακόμα μία φορά λάδι η ηγεσία. Εκανε ότι δεν καταλάβαινε πως η βασική κατηγορία που βάραινε -και εξακολουθεί να βαραίνει- τον ηγετικό πυρήνα είναι η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, όπως ορίζει το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα.

Το σόφισμα του Κασιδιάρη που δεν θέλει να διαβάσει τη δικαστική απόφαση

Οι τρεις «αρχηγοί» του Δομοκού

Την ίδια τακτική εφαρμόζει η ηγεσία της ναζιστικής οργάνωσης ακόμα και τώρα που έχει οριστεί η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό και το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών ξεκινά αύριο τις συνεδριάσεις του.

Μετά την ουσιαστική διάλυση της Χρυσής Αυγής που προκάλεσε η αποκάλυψη όλων αυτών των στοιχείων ο «Φίρερ» Μιχαλολιάκος έχει μείνει σχεδόν μόνος του στο σχήμα που εξακολουθεί να φέρει αυτό το όνομα, ακολουθούμενος από τα συγγενικά του πρόσωπα και λίγους τελευταίους πιστούς. Επιβαρυμένος και από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που τον οδήγησε για δυόμισι μήνες στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου της Λάρισας, έχει από καιρό πάψει να απευθύνεται προσωπικά σ’ αυτούς τους τελευταίους οπαδούς. Οι διαχειριστές του ιστοτόπου του περιορίζονται να αναδημοσιεύουν παλιά σκληρά εθνικοσοσιαλιστικά κείμενά του.

Σε δεινή κατάσταση βρίσκεται και ο Λαγός, ο οποίος ανέθεσε στον Κώστα Πλεύρη να τον σώσει κατά την τελική φάση της εκδίκασης σε πρώτο βαθμό, τον Οκτώβριο του 2020. Ομως, όπως ανέλυσε η «Εφ.Συν.», η επιλογή αυτή αποδείχτηκε καταστροφική, εφόσον ο παλαίμαχος ναζιστής ήταν υποστηρικτής της άποψης ότι η Χρυσή Αυγή ποινικοποίησε τις κοινές τους ιδέες, γελοιοποιώντας έτσι το βασικό υπερασπιστικό επιχείρημα των ήδη καταδικασμένων χρυσαυγιτών (βλ. «Η κρυφή ομολογία της Χρυσής Αυγής», 10.6.2022). Τώρα βέβαια ο Λαγός καταγγέλλει ως προδότη τον Πλεύρη. Αλλά είναι πολύ αργά.

Εκείνος που εφαρμόζει με μεγαλύτερη συνέπεια τη μέθοδο της στρουθοκαμήλου είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος εμφανίζεται ως θύμα μιας σκευωρίας εξωγήινων και κάνει ότι δεν έχει ακούσει τίποτα για το περιεχόμενο της δίκης. Εστησε μάλιστα ακόμα και μια ηχογραφημένη παράσταση, στην οποία ακούγεται να μιλά με κάποιον Δημητριάδη, μέλος του «κόμματος Ελληνες» και δικηγόρο του, με κεντρικό επιχείρημα ότι η πρωτόδικη απόφαση δεν περιέχει κανένα στοιχείο σε βάρος του.

Ο «αρχηγός» και ο πιστός του ακόλουθος (4.6.2014) | ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI


Ακούγεται ο Δημητριάδης: «Πρόκειται για μια απόφαση που αποτελεί όνειδος για την ελληνική δικαιοσύνη, μια απόφαση που παραβιάζει βασικές αρχές του ποινικού δικαίου. Κι αυτό γιατί; Διότι στο σκεπτικό δεν γίνεται καμία αναφορά για κάποια αξιόποινη πράξη που να έχει τελεστεί εκ μέρους σας. Υπάρχει πλήρης απουσία αναφοράς αξιοποίνων πράξεων, αλλά αντιθέτως παραπέμπει σε ομιλίες σας, σε εκδηλώσεις, ακόμα και σε μια συναυλία, στην οποία έχετε παραβρεθεί».

Παίρνει στη συνέχεια τον λόγο ο Κασιδιάρης: «Δίνω την εγγύηση των 50.000 ευρώ -κυριολεκτικά, δεν αστειεύομαι- σε όποιον πολίτη, ή δικηγόρο ή δικαστή ή εισαγγελέα βρει έστω μισό ενοχοποιητικό στοιχείο εις βάρος μου στην απόφαση των 12.000 σελίδων. Ψάχνω για μισό πραγματικό στοιχείο ενοχής, όχι για τατουάζ, ομιλίες και συναυλίες, που αναφέρει η απόφαση. Αυτές οι 50.000 είναι το ποσό που πλήρωσα πριν από δέκα χρόνια για να μην προφυλακιστώ. Είναι το εφάπαξ του πατέρα μου. Και από τότε δεν μας το έχουν επιστρέψει. Για να μην κοροϊδεύουν τον κόσμο, από τις 12.000 σελίδες, το κομμάτι που με αφορά είναι τρεις σελίδες. […] Κάποιοι επίορκοι, κάποια φερέφωνα της κυβέρνησης, μετέτρεψαν τη δικαιοσύνη σε εκτελεστικό όργανο της μαφίας των πολιτικών. Ξεκάθαρα ομολογούν ότι είμαι στη φυλακή για ομιλίες απόλυτα νόμιμες, ακόμη και επειδή παρέστην σε μία συναυλία».

Τα 50.000 ευρώ και η Χρυσή Αυγή

Η απάντηση στους ισχυρισμούς του Κασιδιάρη είναι πολύ εύκολη. Κρύβεται μάλιστα στα δικά του λόγια. Η συζήτησή του με τον εξωτερικό συνεργάτη του διαρκεί 13 λεπτά και όπως μπορεί να διαπιστώσει καθένας, παρά το γεγονός ότι αντικείμενο της συζήτησης είναι η απόφαση του δικαστηρίου, δεν υπάρχει πουθενά η λέξη Χρυσή Αυγή.

Λες και το δικαστήριο επί πεντέμισι χρόνια ασχολούνταν αορίστως για το τατουάζ και τις συναυλίες στις οποίες μετείχε ένα άτομο, ο Ηλίας Κασιδιάρης! Πρόκειται βέβαια για ακραίο στρουθοκαμηλισμό. Το επιχείρημα αυτό όχι μόνο γελοιοποιεί τον ίδιο, αλλά αποτελεί και πλήρη απόδειξη για την ένδεια του υπερασπιστικού οπλοστασίου του. Γιατί μπορεί καθένας εύκολα να συμβουλευτεί την απόφαση του δικαστηρίου και να διαπιστώσει ότι ο ισχυρισμός πως από τις 12.000 σελίδες μόνο τρεις αφορούν τον Κασιδιάρη έχει τόση σχέση με την πραγματικότητα όση και η δικαιολογία ότι η σβάστικα στο μπράτσο του «υποφίρερ» είναι αρχαιοελληνικό σύμβολο.

Είναι γνωστό ότι ο Κασιδιάρης -όπως εξάλλου και ο Μιχαλολιάκος και οι υπόλοιποι γύρω απ’ αυτόν- δεν αντιμετωπίζει κατηγορία ως αυτουργός μιας συγκεκριμένης δολοφονικής επίθεσης. Κατηγορείται ότι συμμετείχε στη διεύθυνση μιας εγκληματικής οργάνωσης. Αν δεν τολμά ούτε να ξεστομίσει το όνομα Χρυσή Αυγή, πώς φαντάζεται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την κατηγορία; Οσο για τις «τρεις σελίδες» που δήθεν μόνο αυτές τον αφορούν, προφανώς θα του έπεσε κάπου στο προαύλιο των φυλακών Δομοκού η μισή δικαστική απόφαση. Αν πάει στο Εφετείο με την εντύπωση ότι πρέπει να απαντήσει σε «τρεις σελίδες», πολύ φοβάμαι ότι θα δικαιωθεί η αρχική ονομασία της νέας πολιτικής οργάνωσής του «Ελληνες Γ.Τ.Π.».

Για να τον βοηθήσω, συγκεντρώνω παρακάτω ελάχιστα χαρακτηριστικά αποσπάσματα που τον αφορούν άμεσα και καλό είναι να τα διαβάσει κι αυτός και οι όποιοι συνήγοροί του. Και λέω προκαταβολικά ότι η «Εφ.Συν.» δεν πρόκειται να του ζητήσει τις 50.000 ευρώ από το εφάπαξ του πατέρα του. Σεβόμαστε τη θέση κάθε κατηγορουμένου και φυλακισμένου και γνωρίζουμε ότι σ’ αυτή τη θέση είναι ιερό δικαίωμά του να καταφεύγει σε όποια παραδοξολογία θεωρεί ότι θα τον βοηθήσει.

Η απόφαση και ο Κασιδιάρης

Τώρα πια δεν προλαβαίνει να διαβάσει και τις 12.746 σελίδες της απόφασης ο κατηγορούμενος Κασιδιάρης. Ας αρχίσει να διαβάζει από τη σελίδα 11.038, απ’ όπου ξεκινά η εκφώνηση του σκεπτικού. Και δεν αρκεί να διαβάσει 3 σελίδες. Το σκεπτικό καταλαμβάνει 980 σελίδες. Αν τις θεωρεί πολλές, ας περιοριστεί τουλάχιστον στις πρώτες δώδεκα (11.038-11.050) στις οποίες τεκμηριώνεται ο εγκληματικός χαρακτήρας της οργάνωσής του και η ανάγκη εφαρμογής του άρθρ. 187 Π.Κ. Αν κι αυτό τον δυσκολεύει, ας προσέξει τουλάχιστον τις έντεκα σελίδες που επιγράφονται «Ηλίας Κασιδιάρης» (11.535-11.546).

Ετοιμοι για «εθνική» δράση. Δεύτερος από δεξιά ο Κασιδιάρης. Σε πρώτο πλάνο ο Γερμενής

Εκεί θα θυμηθεί ότι «από το έτος 2008 και εντεύθεν, ομού μετά των συγκατηγορουμένων του α) Νικολάου Μιχαλολιάκου, β) Γεωργίου Γερμενή, γ) Ιωάννη Λαγού, δ) Ηλία Παναγιώταρου, ε) Αρτέμιου Ματθαιόπουλου, στ) Χρήστου Παππά και διαφόρων άλλων, γνωστών και άγνωστων προσώπων, σε κάθε περίπτωση πολύ περισσότερων από τρία, εντάχθηκε ως μέλος και συμμετείχε αδιαλείπτως στην επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή εγκληματική δράση οργάνωση Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή, η οποία αρχικά είχε ιδρυθεί από τον Νικόλαο Μιχαλολιάκο, κατά τη δεκαετία του 1980 ως πολιτική οργάνωση και στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε πολιτικό κόμμα, με την ίδια ονομασία, κύρια δε χαρακτηριστικά της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης, κατά την εκδήλωση της διαρκούς εγκληματικής της δράσεώς της, ήταν: 1) Η ιεραρχική δομή της, με επικεφαλής και απόλυτο κυρίαρχο τον Νικόλαο Μιχαλολιάκο, ως Γενικό Γραμματέα - Αρχηγό και εκπρόσωπο της Κοινοβουλευτικής της ομάδας ως πολιτικού κόμματος, τους Βουλευτές - Περιφερειάρχες και τον υπεύθυνο κάθε Τοπικής Οργάνωσης - Πυρηνάρχη. Ο Πυρηνάρχης αναφερόταν απ’ ευθείας στον τοπικό Βουλευτή - Περιφερειάρχη και αυτός με τη σειρά του στην ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης, από την οποία και ελάμβανε την εντολή ή την έγκριση για την εκδήλωση οποιασδήποτε αξιοποίνου δράσεως ή την τέλεση οποιουδήποτε εγκλήματος.

Η επιχειρησιακά δομημένη διαρκής εγκληματική δράση της, η οποία είχε σκοπό την αντιμετώπιση διά της βίας των αντιφρονούντων, αλλοδαπών, αλλά και όσων θεωρούνταν σοβαροί ιδεολογικοί εχθροί της και κατ’ επέκταση τη βίαιη επιβολή των πολιτικών ιδεών της, εκδηλωνόταν μέσω τωv Τοπικών Οργανώσεών της και πάντοτε υπό την καθοδήγηση ανώτερου στην ιεραρχία στελέχους, με βάση οργανωμένο σχέδιο, το οποίο εκτελούσαν τα μέλη των ομάδων κρούσεως, επονομαζόμενα “Τάγματα Εφόδου”, που λειτουργούσαν υπό την αιγίδα των Τοπικών Οργανώσεων, τα μέλη των οποίων είχαν ιδιαίτερα σωματικά προσόντα και κατάλληλη εκπαίδευση προσομοιάζουσα με εκείνη των ανδρών των επίλεκτων Ειδικών Μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, δρούσαν δε οργανωμένα και συντεταγμένα, τηρώντας απαρέγκλιτα τις σχετικές εντολές και οδηγίες του επικεφαλής της εκάστοτε εγκληματικής δράσεως».

Στη συνέχεια η απόφαση αναφέρεται σε συγκεκριμένες εγκληματικές ενέργειες που διέπραξε η Χρυσή Αυγή «κατ’ εφαρμογή των “καταστατικών αρχών” και επιδιώξεών της», επιλέγοντας «από τις δεκάδες αξιόποινες πράξεις και εγκληματικές επιθέσεις σε βάρος ομάδων ατόμων, ή μεμονωμένων τοιούτων, όλως ενδεικτικώς», να αναφέρει:

  • «α) ανθρωποκτονία από πρόθεση σε βάρος του Παύλου Φύσσα, [….],
  • β) απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού, σε βάρος του Αιγυπτίου αλιεργάτη Embarak Abousid […],
  • γ) απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατά συρροή και από κοινού, σε βάρος των Γεωργίου Μηλιαράκη και Ruben Sand, […],
  • δ) ανθρωποκτονία από πρόθεση σε βάρος του Shazad (ον.) Luqman, […],
  • ε) επικίνδυνες σωματικές βλάβες από κοινού και κατά συρροή οπλοχρησία κ.λπ., στο Πέραμα Αττικής, σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ […],
  • στ) οργανωμένη από τον συγκατηγορούμενό του, βουλευτή Ιωάννη Λαγό, ο οποίος ήταν παρών, επίθεση στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Συνεργείο», […],
  • ζ) εμπρησμοί, βαριές σωματικές βλάβες και διακεκριμένες φθορές από κοινού, από τον Σεπτέμβριο 2012 έως τον Μάιο 2013, […] στις περιοχές της Κυψέλης και του Αγίου Παντελεήμονα […],
  • η) επικίνδυνες σωματικές βλάβες από κοινού και κατά συρροή τον Φεβρουάριο 2013 στη Βαϊνιά Ιεράπετρας Κρήτης σε βάρος αλλοδαπών εργατών υπηκόων Πακιστάν».

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η απόφαση κρίνει ότι δράστες ήταν «μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής που έδρασαν ως “Τάγμα Εφόδου”». Σημειώνει δε ότι «ο εν λόγω κατηγορούμενος, πιστός στον Αρχηγό Ν. Μιχαλολιάκο, αλλά και στις αρχές και θέσεις του κόμματος, ανελίχθηκε στην εσωτερική ιεραρχία» […] «διέδιδε, διακήρυσσε τις αρχές και θεωρίες της Χρυσής Αυγής, κατηχώντας και εκπαιδεύοντας νέα άτομα σ’ αυτές αλλά και στις βίαιες δράσεις της. Είχε σαφή γνώση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας και δομής της Χρυσής Αυγής, με την κρατούσα στους κόλπους της εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία, τους στόχους της, τις μεθόδους της και τις επιδιώξεις της περί επιβολής της ιδεολογίας αυτής διά βιαίων μέσων και εγκληματικών ενεργειών σε όσους ήταν ιδεολογικά αντίθετοι ή στοχοποιημένοι με βάση τα κριτήρια της ιδεολογίας αυτής. Γνώριζε και υιοθετούσε πλήρως τη μετατροπή του πολιτικού κόμματος σε εγκληματική οργάνωση, στη βούληση της οποίας είχε υποτάξει τη βούλησή του και την εν γένει αξιόποινη δραστηριότητά της».

Απέναντι σ’ όλα αυτά τα συντριπτικά στοιχεία, στα οποία η απόφαση αναφέρεται αναλυτικά, ο κ. Κασιδιάρης επιμένει ότι του καταλογίζονται μόνο «ομιλίες» και «συμμετοχή σε συναυλίες», ενώ τις αναφορές στον ναζισμό αρνήθηκε να τις σχολιάσει στην απολογία του, λέγοντας ότι δεν διώκεται για τις ιδέες του. Κακά τα ψέματα. Δεν είναι τόσο αφελής όσο θέλει να παρουσιάζεται στο νέο του ακροατήριο.

Γνωρίζει πολύ καλά ότι η ενασχόληση του δικαστηρίου με τα ναζιστικά «πιστεύω» του ίδιου και των λοιπών του ηγετικού κύκλου της Χρυσής Αυγής οφείλεται στο γεγονός -όπως αναλυτικά αναφέρει η απόφαση- ότι η φανατική ναζιστική συγκρότηση της οργάνωσης αποτελούσε το κίνητρο των εγκληματικών πράξεων και παραμένει το μόνο ερμηνευτικό κλειδί για το είδος των ανθρώπινων «στόχων» της. Ακριβώς επειδή το γνωρίζει, ο Κασιδιάρης επιχείρησε μόλις εγκατέλειψε τον αγαπημένο του αρχηγό να εμφανιστεί ως… «αντιναζιστής», δηλώνοντας μάλιστα ότι «θα καταφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον όποιου τον αποκαλέσει ναζιστή και φασίστα». Δυστυχώς γι’ αυτόν μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης είναι πολύ αργά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου