Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ετοιμάζονται για τη μεγάλη επιχείρηση στην νοτιοανατολική περιοχή του Ντονμπάς. Οι Δυτικοί επεξεργάζονται πως θα σφίξουν περισσότερο τον γεωστρατηγικό κλοιό τους έναντι της Ρωσίας, με την ΕΕ να σκέφτεται νέες οικονομικές κυρώσεις και τους ΝΑΤΟϊκούς να εκπονούν νέα σχέδια κλιμάκωσης της στρατιωτικής παρουσίας τους στην Ανατολική Ευρώπη, με συνεχή αποστολή οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία.
Οι Ρώσοι ετοιμάζονται για τη μεγάλη επιχείρηση στα νοτιοανατολικά και την περιφέρεια του Ντονμπάς (η Ρωσία υποστηρίζει ότι έχει σήμερα τον έλεγχο του 93% του Λουγκάνσκ και του 54% του Ντονέτσκ), η απελευθέρωση του οποίου ήταν εκ των πρωταρχικών στόχων της ρωσικής εισβολής (μαζί με ουδετερότητα, αποστρατιωτικοποίηση, αποναζιστικοποίηση). Οι ρωσικές δυνάμεις κατεβαίνουν από τις περιοχές νοτίως του Χάρκοβου προς το Ντονμπάς, με σκοπό να κλείσουν-περικυκλώσουν τις ουκρανικές (τακτικό στρατό και τάγματα Αζόφ) και να απελευθερώσουν όλη την περιφέρεια με περίοπτο λάφυρο την Μαριούπολη.Με την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τις περιοχές πέριξ του Κίεβου, προβάλλουν ένα σωρό πτώματα στους δρόμους των πόλεων από όπου πέρασαν. Οι Δυτικοί επεξεργάζονται πως θα σφίξουν περισσότερο τον γεωστρατηγικό κλοιό τους έναντι της Ρωσίας. Οι της ΕΕ σκέφτονται νέες οικονομικές κυρώσεις, ενώ οι ΝΑΤΟϊκοί επεξεργάζονται νέα σχέδια κλιμάκωσης της στρατιωτικής παρουσίας τους στην Ανατολική Ευρώπη πέριξ της Ρωσίας. Παράλληλα, συνεχίζουν και εντείνουν την αποστολή οπλικών συστημάτων, όπως ζητάει καθημερινά ο ουκρανός πρόεδρος. Ερώτημα αποτελεί η οριοθέτηση της εμπλοκής τους, με την πιθανότητα μιάς ευρύτερης σύγκρουσης ανάμεσα στα δύο μπλοκ. Ταυτόχρονα, διατυπώνονται οι εκτιμήσεις είτε για έναν μακροχρόνιο πόλεμο ή για διαρκή κατοχή ουκρανικών εδαφών από την Ρωσία, μέσα σε ένα θερμό γεωπολιτικό φόντο.
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις αναδιατάσσονται, οι διαπραγματεύσεις έχουν μπλοκαριστεί, οι διπλωματικές πρωτοβουλίες συνεχίζονται… ατέρμονα. Σειρά έχει ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ, ο οποίος αφού επισκέφθηκε το Κίεβο και συναντήθηκε με τον Ζελένσκι, θα γίνει ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που μετά τη ρωσική εισβολή θα συναντήσει σήμερα τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα. Πηγαίνει εκεί έχοντας ενημερώσει το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να ενθαρρύνει τον διάλογο, διευκρίνισε εκπρόσωπος του καγκελαρίου. Ενώ ερωτήματα διατυπώνονται στην άλλη πλευρά του ατλαντικού για το ρόλο των ρωσο-ισαρηλινών ολιγαρχών στις συνομιλίες που εδώ και καιρό διεξάγονται, μια με τους Τούρκους, την άλλη με τους Ισραηλινούς και παραδίπλα τον Μακρόν –ο οποίος χθες βγήκε μεν πρώτος αλλά έχει να αντιμετωπίσει την Λεπέν στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία σε δύο βδομάδες, αποτελώντας τις δύο όψεις του ίδιου συστημικού νομίσματος.
Παράλληλα, κοινή συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ και της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας συγκάλεσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, αμέσως μετά την επιστροφή του από το Κίεβο και μία μέρα πριν από το Συμβούλιο των Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο. Αντικείμενο της συνάντησης είναι τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, όπως είπε ο ίδιος.
Μιάς και πλησιάζουν οι μέρες του Πάσχα, να θυμίσουμε τους διάφορους θρησκευτικούς ηγέτες που αντί να διακηρύττουν μόνο λόγια ειρήνης βγαίνουν και… συσπειρώνονται πίσω από τις πολεμικές ιαχές, τις εθνικιστικές γραμμές, τα κρατικά συμφέροντα. Γνωστή εδώ και καιρό η στήριξη του ορθόδοξου πατριαρχείου Μόσχας στις ενέργειες της ρωσικής ηγεσίας σχετικά με την στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, με τον πατριάρχη Κύριλλο να θεωρεί την επέμβαση ένα τείχος απέναντι στη δυτική φιλελεύθερη κουλτούρα την οποία θεωρεί παρακμιακή. Στη διάρκεια της λειτουργίας της Κυριακής είπε: “Ας μας βοηθήσει ο Κύριος να ενωθούμε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την πατρίδα μας και γύρω από τις αρχές. Μακάρι οι αρχές να είναι γεμάτες με ευθύνη για τον λαό τους, ταπεινότητα και την ετοιμότητα να τον υπηρετήσουν ακόμη κι αν τους κοστίσει τη ζωή. Κι αν ο πληθυσμός συσπειρωθεί γύρω από τις αρχές θα υπάρξει αυθεντική αλληλεγγύη και η ικανότητα να απωθηθούν οι εχθροί, εξωτερικοί και εσωτερικοί”. Περιττό να σημειώσουμε ότι και οι Ουκρανοί είναι ορθόδοξοι, με την εκκλησία τους να έχει αποσπαστεί από το πατριαρχείο Μόσχας –κάτι που σημειωτέον έχει αναγνωριστεί από το οικουμενικό πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης και τον Βαρθολομαίο, ο οποίος έχει ευθυγραμμιστεί με τον αμερικανικό παράγοντα.
Στην άλλη πλευρά και κατά τη λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων των Καθολικών, ο πάπας της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας Φραγκίσκος ζήτησε να σταματήσουν οι μάχες στην Ουκρανία και να επιτευχθεί «εκεχειρία του Πάσχα». Σημειωτέον ότι το Πάσχα των Καθολικών είναι την ερχόμενη Κυριακή, αλλά των Ορθόδοξων (που είναι αμφότεροι οι εμπόλεμοι, Ρώσοι και Ουκρανοί) την μεθεπομένη. Όπως είπε: Ας σιγήσουν τα όπλα, ας ξεκινήσει μια εκεχειρία του Πάσχα. Όχι για να ξαναγεμίσουν τα όπλα και να αρχίσουν και πάλι οι μάχες. Μια εκεχειρία για να φτάσουμε στην ειρήνη, διαμέσου μιας πραγματικής διαπραγμάτευσης, κάνοντας και κάποιες θυσίες για το καλό των πολιτών. Άλλωστε, τι είδους νίκη θα είναι εκείνη που θα καταφέρει να αναρτήσει σημαία σε σωρούς από συντρίμμια;Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 1.222 πτώματα έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή του Κιέβου, που είχε εν μέρει καταληφθεί για εβδομάδες από τις ρωσικές δυνάμεις, όπως δήλωσε η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα. Η ίδια ανέφερε επίσης ότι έχουν ξεκινήσει έρευνες για 5.600 εγκλήματα πολέμου. Στο ανατολικό μέτωπο, ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους στις περιοχές του Λουγκάνσκ και Ντνίπρο, καταστρέφοντας ολοσχερώς ένα αεροδρόμιο, όπως ένα σχολικό κτίριο και ένα άλλο πολυώροφο κτίριο στην πόλη Σεβεροντονέτς, όπως ανέφεραν οι τοπικές ουκρανικές αρχές. Στην Μαριούπολη οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλέον επικρατήσει πλήρως και περιορίσει τις ουκρανικές σε δύο μόνο σημεία, το λιμάνι στα νοτιοδυτικά και τη βιομηχανική εγκατάσταση Azovstal στα ανατολικά. Με την ολοκλήρωση των επιχειρήσεών τους, οι Ρώσοι θα ελέγχουν όλη την νοτιοανατολική περιφέρεια περιλαμβανομένης της παράκτιας ζώνης και την Αζοφική θάλασσα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου