26 Ιουνίου 2021

19 Περιβαλλοντικές Oργανώσεις από όλη την Μεσόγειο καλούν τον Έλληνα Πρωθυπουργό να αποτρέψει την καταστροφή των υγρότοπων του Ερημίτη στη Κέρκυρα

ΦΩΤΟ από erimitis

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Περιβαλλοντικές οργανώσεις από όλη την Μεσόγειο καλούν τον Έλληνα Πρωθυπουργό να αποτρέψει την καταστροφή των υγρότοπων του Ερημίτη στη Κέρκυρα


24/06/2021


Περιβαλλοντικές οργανώσεις της Μεσογείου, μέλη της Μεσογειακής Συμμαχίας για τους Υγροτόπους (Mediterranean Alliance for Wetlands) καλούν τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη να σταματήσει την καταστροφική επένδυση στον Ερημίτη της Κέρκυρας, αποτρέποντας έτσι την καταστροφή μιας από τις τελευταίες ανέγγιχτες περιοχές του νησιού.Η επιστολή αυτή είναι η δεύτερη που στέλνεται στον κ. Μητσοτάκη για το ίδιο θέμα, με την πρώτη (Οκτώβριος 2020) να μην έχει ποτέ απαντηθεί.

Ο Ερημίτης, ένας τόπος μεγάλης φυσικής ομορφιάς, φιλοξενεί πλούσια βιοποικιλότητα, και παρέχει θεμελιώδεις οικολογικές υπηρεσίες στους ανθρώπους και τις τοπικές κοινωνίες. Αναπόσπαστο μέρος της περιοχής είναι οι τρεις παράκτιοι υγρότοποι που προστατεύονται από Προεδρικό Διάταγμα και είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση της άγριας πανίδας και χλωρίδας. Οι υγρότοποι αυτοί αποτελούν σημαντικές περιοχές στάσης και ανεφοδιασμού των πουλιών κατά την μετανάστευση, ενώ φιλοξενούν πολυάριθμα είδη που προστατεύονται από την ΕΕ όπως η Στικτή Νεροχελώνα και το Λιμνόφιδο.

Παρά τη σπουδαιότητά του όμως, το μέλλον του Ερημίτη απειλείται από το προτεινόμενο έργο Kassiopi Project, το οποίο αναμένεται να επιφέρει σοβαρές αλλαγές στο τοπίο και τα οικοσυστήματα. Παρά το γεγονός ότι έχουν εκφραστεί σημαντικές επιφυλάξεις για την χρησιμότητα του έργου και έχουν αναδειχθεί όλες οι αρνητικές επιπτώσεις στην περιοχή, η αποψίλωση των δέντρων και η εκκαθάριση του χώρου έχουν ήδη ξεκινήσει. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι οι υγρότοποι προστατεύονται με αυστηρό καθεστώς, έχουν γίνει εργασίες διάνοιξης δρόμου εντός των ορίων της Βρωμολίμνης

Η επιστολή που στέλνεται εκ νέου στον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον καλεί να επανεξετάσει επειγόντως το σχέδιο ανάπτυξης και να εφαρμόσει τα κατάλληλα μέτρα διατήρησης, όπως:

χαρακτηρισμό αυτής της περιοχής ως προστατευόμενης περιοχής, με άδεια μόνο για δραστηριότητες που δεν θα αλλοιώνουν τις οικολογικές ιδιότητες των υγροτόπων.

υιοθέτηση μέτρων διατήρησης για την προστασία συγκεκριμένων ενδιαιτημάτων και ειδών σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βόννης και της Βέρνης και τις οδηγίες της ΕΕ για τη φύση.

αποτελεσματική εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 229/ΑΑΠ/2012 για τους μικρούς νησιωτικούς υγροτόπους.

Η επιστολή ολοκληρώνεται προτρέποντας την ελληνική κυβέρνηση, καθώς η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία ανοίγει εκ νέου μετά τον Covid-19, να προωθήσει ένα βιώσιμο τουριστικό μοντέλο που να σέβεται τη φύση και τις τοπικές κοινωνίες, τηρώντας παράλληλα το διεθνές και κοινοτικό δίκαιο.

Η επιστολή υπογράφηκε από τους ακόλουθους οργανισμούς:

  1. AOS/ Albania

  2. Association des Amis des Oiseaux / Tunisia

  3. Association Nationale Algérienne d’Ornithologie (ANAO) / Algeria

  4. BIOM / Croatia

  5. Centar Za Zastiitu Ptica (CZIP) / Montenegro

  6. Doğa Derneği / Turkey

  7. Euronatur/ Germany

  8. GREPOM/ Morocco

  9. Institute for Conservation in Albania (INCA)/ Albania

  10. Ornithological Research Center / Ondokuz Mayis University/ Turkey

  11. Petites Iles de Méditerranée/ France

  12. Société de Protection de la Nature du Liban/ Libano

  13. Society for the Protection of Prespa / Greece

  14. Society of Wetlands Scientist / Europe

  15. SPANA / Morocco

  16. Tour du Valat / France

  17. WWF Spain

  18. WWF Greece

  19. Wetlands International European Association


Η Μεσογειακή Συμμαχία για τους Υγροτόπους είναι μια κοινοπραξία ΜΚΟ και ερευνητικών ιδρυμάτων που ιδρύθηκε επίσημα τον Ιανουάριο του 2017. Στόχος της είναι να αναβαθμίσει συλλογικά το προφίλ των υγροτόπων στη μεσογειακή κοινότητα εν γένει και ειδικότερα στην εθνική, περιφερειακή και διεθνή πολιτική μέσω της προώθησης της αειφόρου χρήσης της, με βάση την καινοτομία και τις βέλτιστες - βάσει αποδεικτικών στοιχείων - πρακτικές ως καταλύτη για αλλαγή.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη διεύθυνση https://tourduvalat.org/en/mediterranean-wetlands/the-mediterranean-alliance-for-wetlands/.


Επικοινωνία

Erimiti Plous

tombrou.xenia@gmail.com

Mediterranean Alliance for Wetlands:

medallianceforwetlands@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου