ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Α. Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Ιουνίου η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Κυκλάδων της Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών ( ΕΜΔΥΔΑΣ ) Αττικής, στο προαύλιο της Υπ. Δόμησης του Δ. Σύρου – Ερμούπολης με δικτυακή σύνδεση με τα άλλα νησιά.
Στην συνέλευση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΕΜΔΥΔΑΣ συν. Δημ. Πετρόπουλος (Η/Μ), η Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής συν. Φανή Καβάλλα (Α/Μ) και Πην. Θεοδωροπούλου ( Π/Μ), αντίστοιχα. Χαιρετισμό απεύθυνε διαδικτυακά ο συν. Μελέτης Οικονόμου ( H/M), Ταμίας της της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής.
Στην συνέλευση έγινε ενημέρωση για τις δραστηριότητες της ΕΜΔΥΔΑΣ ενώ αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος και αναδείχθηκαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί του δημοσίου στις Κυκλάδες με κυριότερα :
α. την εντεινόμενη υποστελέχωση των υπηρεσιών με συνταξιοδοτήσεις και συνεχή “αιμορραγία” προς την ηπειρωτική χώρα λόγω κόστους ζωής και εντατικοποίησης της εργασίας,
β. έλλειψη οργάνωσης των υπηρεσιών αναντίστοιχη με τις ανάγκες,
γ. την συνεχιζόμενη υποβάθμιση – ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και του έργου των Μηχανικών του δημοσίου ( συμπράξεις και αναθέσεις έργου σε ιδιώτες , “αναπτυξιακοί” οργανισμοί των ΟΤΑ),
δ. την έλλειψη πόρων και μέσων για την διεκπεραίωση του υπηρεσιακού έργου, ανεπαρκείς εκτός έδρας μετακινήσεις με δυσανάλογο γραφειοκρατικό βάρος κ.λ.π.
Κατά την συζήτηση έγινε εκτενής αναφορά από μέλη του Τμήματος, σε ειδικά προβλήματα υπηρεσιών, στην ανησυχία για την φημολογία που αφορά στην μεταφορά της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, στην σοβαρή επιβάρυνση των πολιτών από την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, όσο και την σοβαρή καθυστέρηση να δοθούν τεκμηριωμένες απαντήσεις σχετικά με την ρύπανση στο λιμάνι αλλά και την ατμόσφαιρα της Ερμούπολης
Εγκρίθηκαν ομόφωνα τόσο η σχετική απόφαση , όσο και ψήφισμα συμπαράστασης στον Σύλλογο “Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου”.
Β. Το Σάββατο 26 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΕΜΔΥΔΑΣ με τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γ. Λεονταρίτη.
Η αντιπροσωπεία της ΕΜΔΥΔΑΣ ενημέρωσε τον κ. Αντιπεριφερειάρχη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί που εργάζονται στο δημόσιο τομέα, όπως αυτά καταγράφτηκαν στην Γ.Σ. του Τμ. Κυκλάδων.
Παράλληλα η αντιπροσωπεία της ΕΜΔΥΔΑΣ κατέθεσε προτάσεις για την ανάληψη κοινών συντονισμένων δράσεων με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που να αφορούν στην θεσμική κατοχύρωση της νησιωτικότητας : α. για την θέσπιση κινήτρων προσέλκυσης και παραμονής στελεχών , β. για το ανεπαρκέστατο καθεστώς που αφορά στις εκτός έδρας μετακινήσεις , γ.για την άμεση ανάγκη προγραμματισμού προσλήψεων στις υπηρεσίες των νησιών και την κατάρτιση σύγχρονων οργανισμών των υπηρεσιών με σαφή περιγράμματα θέσης και καθηκοντολόγιο ανά θέση εργασίας. Κινήσεις απαραίτητες για την ορθή λειτουργία των Υπηρεσιών προς όφελος των τοπικών κοινωνιών αλλά και του Δημοσίου Συμφέροντος.
Γ. Η αντιπροσωπεία της ΕΜΔΥΔΑΣ έθεσε το ζήτημα της συνεργασίας των τοπικών αρχών με τα σωματεία των εργαζομένων, προκειμένου να αμβλύνονται τυχόν προβλήματα που δημιουργούνται, ενώ ενημέρωσε τον κ. Αντιπεριφερειάρχη για την πρόθεση της ΕΜΔΥΔΑΣ να συμβάλλει, εφόσον ζητηθεί, σε αυτή την κατεύθυνση.
*****
Απόφαση Γ.Σ. Τμ. Κυκλάδων ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής.
Ως εργαζόμενοι μηχανικοί στο δημόσιο, στα νησιά των Κυκλάδων, βιώνουμε, όλα τα τελευταία χρόνια, ανεξάρτητα από κυβερνήσεις, μια συνεχή επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα. Η επίθεση αυτή εντάθηκε στα χρόνια των μνημονίων και της πανδημίας που ακολούθησε :
-
Οι απώλειες στους μισθούς παραμένουν στην τάξη του 40% με 50% σε σχέση με την προ μνημονίων περίοδο
-
οι συντάξεις και η περίθαλψη έχουν υποβαθμιστεί,
-
τα χαράτσια και η φοροληστεία να επεκτείνονται, με συνέπεια την ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση των εισοδημάτων μας,
-
Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, με ποικίλες μορφές (ΙΔΟΧ, Κοινωφελή, ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ κ.α) τείνουν να γίνουν η κυρίαρχη μορφή εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο, ενώ και στο κλάδο των μηχανικών παρατηρείται «ανοδική πορεία» με εργαζόμενους που βρίσκονται σε ένα καθεστώς διαρκούς εργασιακής ομηρίας.
-
Η αντιδραστική αξιολόγηση αποτελεί το μέσο για να υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί για επιπρόσθετη εντατικοποίηση, ιδιωτικοποιήσεις, κατάργηση αρμοδιοτήτων, σύνδεση του μισθού με το «παραγόμενο αποτέλεσμα», για τη χειραγώγηση του εργαζόμενου, για να εφαρμόσουν ευκολότερα τις προαποφασισμένες αντιλαϊκές επιλογές.
-
Οι δημόσιες τεχνικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες δόμησης κλπ υποβαθμίζονται και το αντικείμενό τους παραδίδεται βορά στη δράση των επιχειρηματιών.
-
Αναγνωρίζονται πλέον τα πτυχία που εμπορεύονται τα διάφορα «κολλέγια» ως ισότιμα με αυτά των πολυτεχνικών σχολών.
-
Η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων γι την αντιμετώπιση της πανδημίας και η σταθερή άρνηση για την στήριξη του δημόσιου τομέα υγείας δείχνει τις πραγματικές προθέσεις.
-
Η εκχώρηση, μέσα στην πανδημία της επίβλεψης έργων και των περιβαλλοντικών ελέγχων σε Μητρώα Ιδιωτών.
-
Η νομοθέτηση και ίδρυση των δήθεν «αναπτυξιακών» οργανισμών των ΟΤΑ ως νέο εργαλείο ιδιωτικοποίησης και πριμοδότησης επιχειρηματικών συμφερόντων.
-
Η παράδοση κοινωνικών αγαθών όπως το νερό κι η ενέργεια στην κερδοσκοπία
Η δημόσια περιουσία ξεπουλιέται , οι δημόσιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί ιδιωτικοποιούνται, και το αντικείμενο των μηχανικών στο δημόσιο μετατράπηκε σε «διεκπεραίωση επενδυτικών σχεδίων» του ενός ή του άλλου επιχειρηματία.
Τα παχιά λόγια για Δημόσιο «σύγχρονο και αποτελεσματικό», για ένα «κράτος επιτελικό» ή άλλοτε για ένα «κράτος-στρατηγείο» οδηγούν σταθερά στο ίδιο αποτέλεσμα : δημόσια διοίκηση και κράτος ανοιχτά αντιλαϊκό, αντιδραστικό, εχθρικό τόσο για τους εργαζόμενους σ’ αυτό, όσο και για τα λαϊκά στρώματα, αλλά πάντα φιλικό για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους επιχειρηματικούς ομίλους συνολικά.
Η συντονισμένη, ολομέτωπη, επίθεση κατά των δημοσίων υπαλλήλων, η προπαγάνδα για δήθεν υπεράριθμους δημοσίους υπαλλήλους, έχει τριπλό στόχο: τη μόνιμη και σταθερή δουλειά, τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και την ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων φιλέτων για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Τις συνέπειες αυτών των επιλογών, καλούνται κάθε τόσο να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι και η κοινωνία, μέσω μνημονίων, μεσοπροθέσμων κλπ ή όπως αλλιώς βαφτίζονται κάθε φορά ανάλογα με την συγκυρία.
Το πρόσφατο αντεργατικό έκτρωμα που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση για την ουσιαστική κατάργηση του 8ωρου και την υπονόμευση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, δείχνει τι ετοιμάζουν.
Μόνο η δική μας πάλη, η αγωνιστική δράση, η ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος, η κοινωνική συμμαχία, μπορεί να ανατρέψει τις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές, για να μπουν οι δικές μας ανάγκες μπροστά!
-
Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους.
-
Μαζικές προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων στο σύνολο των υπηρεσιών του Δημοσίου.
-
Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών - φορομπηχτικών νόμων Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.
-
Καμία ιδιωτικοποίηση και εκχώρηση αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα.
-
Όχι στην λεγόμενη «απελευθέρωση» του επαγγέλματος – όχι στις πιστοποιήσεις και στην αποσύνδεση πτυχίου επαγγέλματος!
-
Αυξήσεις στους μισθούς. Αναπλήρωση όλων των απωλειών στο εισόδημα και στα άλλα δικαιώματά μας.
-
Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού.
-
Μέτρα προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους. Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.
-
Ανθυγιεινό επίδομα για όλους όσους εργάζονται σε ανθυγιεινό περιβάλλον.
-
Κάτω τα χέρια από τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και το δικαίωμα στην απεργία.
-
Κανένας πλειστηριασμός κατοικίας
-
Ενιαίοι Κρατικοί Φορείς σε Κατασκευές – Ενέργεια – Μεταφορές – Τηλεπικοινωνίες για να έχουμε εξασφαλισμένη, μόνιμη και σταθερή δουλειά και σεβασμό στον κοινωνικό μας ρόλο!
-
Μέτρα για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.
-
Μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας σε όλα τα επίπεδα.
-
Κάτω τα χέρια από τα Σωματεία και τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου