29 Ιουνίου 2021

Αμοργός: «Φυσάει κόντρα» στην εισβολή των βιομηχανικών ΑΠΕ (ΦΩΤΟς)

Ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση στο νησί από τον σύλλογο «Νήσος Αμοργός»

Γράφει ο
Γιάννης Ελαφρός

Αεράκι αισιοδοξίας για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων ενάντια στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας φύσηξε την Κυριακή 13 Ιουνίου από τη Λόζα, τη γραφική κεντρική πλατεία της Χώρας της Αμοργού. Εκεί διοργανώθηκε εκδήλωση από το σύλλογο «Νήσος Αμοργός», με τίτλο «Βιομηχανικά Αιολικά και Φωτοβολταϊκά στην Αμοργό, το νησί μας στις πλέον απειλούμενες περιοχές της Ευρώπης». Ο χώρος της εκδήλωσης γέμισε από κατοίκους, οι οποίοι παρέμεινα σχεδόν μέχρι τα μεσάνυχτα. Εντυπωσιακή ήταν η προσομοίωση του ήχου που προβλέπεται -σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους- να κάνουν οι ανεμογεννήτριες εάν εγκατασταθούν γύρω από το χωριό. Ένας ρυθμικός και ιδιαίτερα ενοχλητικός βόμβος κάλυψε την πλατεία.

Σύμφωνα με τον ομιλητή Δημήτρη Γκότση, μηχανικό σχεδίασης συστημάτων και προϊόντων, η Αμοργός μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες με μία ή δύο ανεμογεννήτριες και ένα σχετικά μικρό αριθμό φωτοβολταϊκών. Αντί γι’ αυτό, με βάση την πολιτική των κυβερνήσεων, έχουν αδειοδοτηθεί δύο θηριώδεις «επενδύσεις» της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και της γαλλικής EDF, που μπορούν να καρφώσουν στα περήφανα βουνά του νησιού μέχρι και 72 ανεμογεννήτριες, ύψους 150 μέτρων, εκ των οποίων οι 15 στις πλαγιές πάνω από την πανέμορφη Χώρα!

"Όπου σπέρνονται άνεμοι «επενδυτικής» λεηλασίας, υψώνονται θύελλες κοινωνικών αντιδράσεων"

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η μοναδικότητα του οικοσυστήματος της Αμοργού (και των άλλων νησιών των Κυκλάδων), από τον καθηγητή Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Μωυσή Μυλωνά. «Όσο πιο ψηλά ανεβαίνουμε στις πλαγιές, όσο πιο μακριά από την ανθρώπινη δραστηριότητα, τόσο μεγαλύτερη είναι η βιοποικιλότητα», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Άκης Παπασαράντης, από την Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων του Αιγαίου, μετέφερε τη θετική εμπειρία από την κινητοποίηση που οδήγησε στην ακύρωση του φαραωνικού έργου για βιομηχανικές ΑΠΕ σε 14 μικρά νησιά του αρχιπελάγους. Όπως και ο Δ. Γκότσης ανέδειξαν τα προβλήματα του ενεργειακού σχεδιασμού σε διεθνές αλλά και εθνικό-τοπικό επίπεδο, που γίνεται με μοναδικό κριτήριο την κερδοφορία, προκαλώντας καταστροφικά πλήγματα στο περιβάλλον, χωρίς να περιορίζει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. 

Ο δικηγόρος Τρύφωνας Κόλλιας παρουσίασε τις θεσμικές διευκολύνσεις και τα εγγυημένα έσοδα, που παρέχει το κράτος στις εταιρείες ΑΠΕ, ενώ οι πολίτες αντιμετωπίζουν μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

Για τις καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον της Καρύστου από την τοποθέτηση ήδη 410 ανεμογεννητριών μίλησε η Ροδόπη Σφυρίδη, από την Επιτροπή κατοίκων, προειδοποιώντας πως σχεδιάζεται η εγκατάσταση άλλων τόσων στο άμεσο μέλλον(!), υπερβαίνοντας ακόμα και τη «φέρουσα ικανότητα» που προβλέπουν οι νόμοι. Με συγκινητικά και απλά λόγια η Ρ. Σφυρίδη παρουσίασε τον αγώνα της πολύπαθης περιοχής, αλλά και τις βαριές συνέπειες της υπερβολικής συγκέντρωσης αιολικών εγκαταστάσεων. 

Ο Πέτρος Κουσουνάδης, μέλος της διαδημοτικής επιτροπής Τήνου, περιέγραψε την μεγάλη κινητοποίηση των κατοίκων του νησιού, που έχει αποτρέψει μέχρι τώρα την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Αναφέρθηκε και στην καταστολή που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι, καθώς και στο όργιο των διώξεων σε πάνω από 100 άτομα.

Όπως σημειώνει ο σύλλογος «Νήσος Αμοργός» η εκδήλωση έδειξε πως «οι κάτοικοι του νησιού θέλουν να πάρουν την τύχη του τόπου τους στα χέρια τους και να μην επιτρέψουν να μετατραπεί η Αμοργός σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ενέργειας». Όπου σπέρνονται άνεμοι «επενδυτικής» λεηλασίας, υψώνονται θύελλες κοινωνικών αντιδράσεων…



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου