Νέα κυβερνητική επίθεση στο λαό περιέγραψε στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στόχος το ασφαλιστικό, η εκπαίδευση και η ενίσχυση της αστυνομίας κατά του «εχθρού λαού»
Ακάθεκτη συνεχίζει το πρόγραμμα της η κυβέρνησης, όπως έκανε και κάνει και σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, είτε εκμεταλλευόμενη τις καταστάσεις, είτε απλά εφαρμόζοντας το αντιλαϊκό της σχέδιο, κυριολεκτικά σε όλους τους τομείς. .
Στην ατζέντα του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, σήμερα, σειρά είχαν «τρεις κομβικές πρωτοβουλίες», όπως τις χαρακτήρισε: Αφορούν το ασφαλιστικό, την εκπαίδευση και την αστυνομία.
Το είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το εννοούσε: «Οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης δεν προβλέπεται να κάνουν διακοπές ούτε φέτος»!
Το μήνυμα σαφές και με συγκεκριμένους παραλήπτες: Εκείνους που ετοιμάζονται να εισπράξουν πολλαπλά μέσα από τη διαδικασία της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης και τη θεσμοθέτηση των σχολείων της «αγοράς» με πολλές και ταξικές ταχύτητες. Απ’ όλα αυτά, βέβαια, δεν μπορούσε να λείπει μια… εκσυγχρονισμένη αστυνομία με στόχο τον «εχθρό λαό».
Δεν έχουν κανένα πρόβλημα να το ομολογήσουν: Μέσα στο καλοκαίρι θέλουν να περάσουν όλα εκείνα τα «προαπαιτούμενα», όπως τα έλεγαν και με τη μνημονιακή ορολογία, για το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης και την εφαρμογή ενός υπερ-μνημονίου διαρκείας.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός προχώρησε στην περιγραφή της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, με εκείνον τον «κουμπαρά» που οι ίδιο στη ΝΔ τον λέγανε… κουμπαρά του Πινοσέτ και τώρα τον ονομάζουν «σουηδικό μοντέλο». Πρόκειται για μια «μεταρρύθμιση», όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης, του συστήματος επικουρικής ασφάλισης, «με τη βαθμιαία μετατροπή του από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό κατά το σουηδικό μοντέλο».
Έτσι, περιέγραψε ο πρωθυπουργός, «ο εργαζόμενος έως 35 ετών, με επιλογή του, αλλά και ο κάθε νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας θα έχει πλέον έναν ατομικό κουμπάρα, στον οποίο θα κατευθύνονται οι εισφορές του. Το κεφάλαιο αυτό θα μπορεί να το επενδύσει, όπως ο ίδιος ο ασφαλισμένος θα επιλέξει. Έχοντας πάντα πρόσβαση στην εξέλιξη του και στο τέλος του εργασιακού του βίου, παράλληλα με την κύρια εθνική, την ανταποδοτική σύνταξη, που χρηματοδοτείται και θα εξακολουθεί να χρηματοδοτείται από το κράτος, θα έχει και την προσωπική επικουρική του σύνταξη».
Με δύο λόγια: Ιδιωτικοποίηση των επικουρικών που θα αποτελέσουν την εξασφαλισμένη πελατεία των ιδιωτικών ασφαλιστικών, οι οποίες θα πολλαπλασιάσουν την τεράστια κερδοφορία τους με τη βοήθεια της κυβερνήσεως. Οι εισφορές στις ασφαλιστικές, οι ασφαλιστικές αντικείμενου καθαρού τζόγου, οι κόποι δηλαδή μιας ζωής στο «χρηματιστήριο» της «αγοράς» τους.
Επιπλέον, όπως σημειώνεται σε σχετικό ρεπορτάζ του 902.gr, οι σχεδιασμοί αυτοί δεν αφορούν μόνο εκείνους που θα μπουν στο νέο ιδιωτικό σύστημα. Αφορούν εξίσου τους ασφαλισμένους που θα παραμείνουν στο ισχύον σύστημα Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑΕΠ), αλλά και τους σημερινούς συνταξιούχους, καθώς οι νέοι ασφαλισμένοι και συνολικά όσοι ενταχτούν στο ιδιωτικό σύστημα, θα πάψουν να καταβάλλουν τις εισφορές τους στο ΕΤΕΑΕΠ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια νέα οικονομική «τρύπα» στα ήδη λεηλατημένα ασφαλιστικά ταμεία και εν προκειμένω στο ΕΤΕΑΕΠ, αφού θα πάψει να έχει εισροές από τις εισφορές των νέων ασφαλισμένων.
Συγκεκριμένα, το «χρηματοδοτικό κενό» που θα προκύψει, σύμφωνα με παλιότερους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας, εκτιμάται από 35 έως 55 δισ. ευρώ, ενώ ορισμένοι ειδικοί το ανεβάζουν σε πάνω από 60 δισ. ευρώ, με τα βάρη τις ιδιωτικοποίησης των επικουρικών συντάξεων να φορτώνονται και πάλι στις πλάτες εργαζομένων και συνταξιούχων είτε μέσα από την αντιλαϊκή φοροληστεία, είτε μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών για το Ασφαλιστικό (φορολογία, εισφορές συνταξιούχων) είτε, τέλος, από τη νέα μείωση των συντάξεων που αποδίδονται από το ΕΤΕΑΕΠ.
Έτσι τα περί ειδικής ρήτρας που «θα προβλέπει ότι ανεξάρτητα από την πορεία των επενδύσεων, η τελική σύνταξη δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερη, δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη από αυτή που αντιστοιχεί στο σύνολο των εισφορών του εργαζόμενου», πάνε περίπατο. Όσο, δε, για τα περί διεθνούς εμπειρίας του συγκεκριμένου συστήματος, αυτό που δεν λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι τι έγιναν οι εισφορές των εργαζομένων, όταν ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, ακόμα και επαγγελματικά ταμεία, βάρεσαν «κανόνι».
Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε αναλυτικά και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη λεγόμενη «αξιολόγηση» των σχολείων, μέτρα που χρόνια τώρα επιδιώκουν να περάσουν μετατρέποντας την εκπαίδευση σε κομμάτι της «αγοράς», χωρίς προσχήματα.
Το είπε πάλι ανοιχτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Έχει έρθει η ώρα να απεγκλωβιστεί από το υπουργείο» η εκπαιδευτική διαδικασία. Έτσι, στο εξής, «οι σχολικές μονάδες αυτονομούνται στις τάξεις και αυτό το θεωρώ εξαιρετικά σημαντική τομή. Θα υπάρχει ανοιχτή επιλογή βιβλίων και εναλλακτικές μέθοδοι εξέτασης, ώστε να καταργηθεί η αποστήθιση και να καλλιεργηθεί η κριτική σκέψη αλλά και η συνεργασία μεταξύ των μαθητών».
Τα «ωραία λόγια» περί κριτικής σκέψης και κατάργηση της αποστήθισης, τα έχουμε ακούσει χρόνια και χρόνια τώρα όταν προωθούν τις πιο αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση. Η υποτιθέμενη επιλογή σχολικών βιβλίων δεν είναι παρά μια υποκριτική δήλωση που κρύβει τα σχολεία πολλών ταχυτήτων.
Ο στόχος γνωστός κι εδώ και συγκεκριμένος: Σχολεία ταξικά διαφοροποιημένα, με όσο το δυνατόν λιγότερη υποχρεωτική χρηματοδότηση από το κράτος, που θα «ζητιανεύουν» χορηγούς, οι οποίοι και θα συνδιαμορφώνουν τα σχολικά προγράμματα. Πρόκειται για μέτρα που προωθούνται σχεδόν δύο δεκαετίες και όπου έχουν εφαρμοστεί φτιάχνουν σχολεία της «αγοράς», καταργώντας ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια εκπαίδευση. Πάνω σε αυτές τις βάσεις θέλουν να «αξιολογούν» τα σχολεία – και ως επιχειρήσεις καλές και κακές, αναλόγως με τα έσοδα που βρίσκουν – και τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα υποχρεώνονται να προσαρμόζονται σε σχολεία… Coca – Cola.
Από τέτοιοι είδους αλλαγές, όπως οι παραπάνω, oι οποίες στρέφονται κατά των εργαζομένων και της εκπαίδευσης, δεν θα μπορούσε να λείπει η «αναβάθμιση» της αστυνομίας. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «αναδιοργανώνει πλήρως την Ελληνική Αστυνομία» μας ενημέρωσε ο πρωθυπουργός. Τα περί αξιοποίησης της τεχνολογίας για την αντιμετώπιση του εγκλήματος δεν αποδεικνύονται από την ίδια την πραγματικότητα, σε μεγάλο βαθμό. Όχι γιατί κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να ισχύει, αλλά διότι και η τεχνολογία, όπως και η ανανέωση των κάθε είδους όπλων της αστυνομίας στρέφονται στην καταστολή και όχι στην «Προστασία του Πολίτη», όπως λέγεται και το υπουργείο… Η θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με την καταστολή, την αστυνομοκρατία και τον αυταρχισμό είναι αδιάψευστος μάρτυρας για ό,τι ετοιμάζουν.
Σχετικό είναι και το ακόλουθο άρθρο από το tvxs: Μητσοτάκης: Aλλαγές σε σχολείο, ασφάλιση και αστυνομία, ενώ «οι πολίτες θα κάνουν διακοπές»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου