Φωτογραφία Θοδωρής Νικολάου / wearesolomon. |
Έως και 10.000 μετανάστες εργάτες γης ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς στα φραουλοχώραφα της Ηλείας, παράγοντας τον «κόκκινο χρυσό» που φέρνει εξαγωγές αξίας δεκάδων εκατ. ευρώ στην περιοχή. Ενώ το ελληνικό κράτος αδιαφορεί, ο αριθμός των εργατών γης αναμένεται να αυξηθεί, αφού η παραγωγή προβλέπεται να εκτοξευτεί στα 25.000 στρέμματα έως το 2025.
Γράφει ο Σταύρος Μαλιχούδης.
Φωτογραφίες: Θοδωρής Νικολάου (Δείτε το photo essay από τη Μανωλάδα).
Βίντεο: Φάνης Κόλλιας.
Συμμετοχή στο ρεπορτάζ: Nasruddin Nizami.
Επιμέλεια: Ηλιάνα Παπαγγελή.
Πρώτη δημοσίευση: wearesolomon
Η αγορά καταστημάτων στον κεντρικό δρόμο του Λάππα, ενός μικρού χωριού της βορειοδυτικής Πελοποννήσου, μοιάζει διαφορετική από την αγορά οποιασδήποτε άλλης επαρχιακής περιοχής στην Ελλάδα. Οι επιγραφές στα ελληνικά έξω από τα λιγοστά καταστήματα – καφετέριες, σουβλατζίδικα, φούρνους – μπερδεύονται με επιγραφές στα μπενγκάλι.
Ένα εστιατόριο με πιάτα από το Μπαγκλαντές, ένα κατάστημα με είδη ρουχισμού και παπούτσια, και ανάμεσά τους ένα μίνι μάρκετ, που στο εσωτερικό του βρίσκει κανείς από ψιλικά μέχρι υποστρώματα, κουβέρτες, ανεμιστήρες, πλάι στα συσκευασμένα προϊόντα, που έχουν όλα τους ένδειξη made in Bangladesh.
Οι ιδιοκτήτες αυτών των καταστημάτων, με καταγωγή από την ασιατική χώρα, γνωρίζουν καλά τις ανάγκες των καταναλωτών στους οποίους απευθύνονται: την κοινότητα των χιλιάδων ομοεθνών τους μεταναστών εργατών γης, που ζουν στην περιοχή και εργάζονται στις καλλιέργειες φράουλας.
Τη συνέχεια του εκτενέστατου ρεπορτάζ, με ΦΩΤΟς και VIDEO, μπορείτε να τη διαβάσετε ΕΔΩ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου