29 Νοέμβρη 1947 -- 77 χρόνια από τη διαίρεση της Παλαιστίνης. 29 Νοέμβρη 1977 ανακήρυξη από τον ΟΗΕ της Παγκόσμιας Ημέρας Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό
Σήμερα, 29 Νοέμβρη, συμπληρώνονται 77 χρόνια από την ημέρα που η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το ψήφισμα 181 που διαιρεί την Παλαιστίνη, η οποία βρισκόταν υπό βρετανική εντολή, σε δύο ξεχωριστά κράτη, το ένα αραβικό και το άλλο Εβραϊκό, με την Ιερουσαλήμ να παραμένει υπό διεθνή κυριαρχία.
Το 1936 – 1939 η αποικιακή πολιτική των Βρετανών που βασιζόταν στη συνεργασία με τον σιωνισμό, προκάλεσε ένοπλες εξεγέρσεις των Παλαιστίνιων κατά του σιωνιστικού αποικισμού και των ένοπλων εβραϊκών οργανώσεων Haganah και Irgun που με αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις επιχειρούσαν να ξεριζώσουν τους Παλαιστίνιους από τα εδάφη τους και να εγκαταστήσουν τους πρώτους Εβραίους εποίκους. .
Οι Αγγλοι στην προσπάθειά τους να αποδυναμώσουν τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Παλαιστίνιων ανακοινώνουν ότι θα περιορίσουν και στη συνέχεια θα σταματήσουν τη μετανάστευση Εβραίων και την αγορά γης από τις σιωνιστικές οργανώσεις. Ταυτόχρονα προχωρούν στην ενίσχυση των σιωνιστικών παραστρατιωτικών οργανώσεων.
Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου δυναμώνει ο αγώνας των Παλαιστινίων και των Εβραίων για την κατάργηση της Βρετανικής Εντολής.
Η Αγγλική κυβέρνηση διαβιβάζει το ζήτημα της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ.
Από τον Μάη του 1946, με την υπόθεση της βρετανικής ουδετερότητας στις μελλοντικές εχθροπραξίες, ξεσπούν ταραχές και αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα στους Παλαιστίνιους και τις εβραϊκές παραστρατιωτικές οργανώσεις.
Στις 29 Νοέμβρη 1947 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε απόφαση που περιλαμβάνει την κατάργηση της Βρετανικής Εντολής, την αποχώρηση των αγγλικών στρατευμάτων από την Παλαιστίνη και τη δημιουργία δυο ανεξάρτητων κρατών στο έδαφός της, ενός Αραβικού και ενός Εβραϊκού, οικονομικά δεμένων μεταξύ τους. Η Ιερουσαλήμ θα γινόταν ανεξάρτητη διοικητική μονάδα με ειδική διεθνή κυβέρνηση υπό την καθοδήγηση του ΟΗΕ.
Τα δημογραφικά στοιχεία της Παλαιστίνης από τον 1ο αιώνα έως την απόφαση του ΟΗΕ για την κατάργηση της Βρετανικής Εντολής στις 29 Νοέμβρη 1947, ήταν τα εξής:
Οι εκτιμήσεις του πίνακα είναι του Ιταλοεβραίου δημογράφου στατιστικολόγου εμπειρογνώμονα Σέρτζιο Ντελλα Πέργκολα (2001) με βάση το έργο του Ρομπέρτο Μπάτσι (1975). Η αύξηση που παρατηρείται στον αριθμό των Εβραίων εποίκων μεταναστών στην Παλαιστίνη από το 1800 έως το 1890, οφείλεται στον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, ο οποίος στην διάρκεια της πολιορκίας της Ακρας δημοσίευσε μια διακήρυξη με την οποία καλούσε όλους τους Εβραίους της Ασίας και της Αφρικής να συγκεντρωθούν κάτω από τη σημαία του έτσι ώστε να επανιδρύσουν την αρχαία Ιερουσαλήμ. |
Στις 14 Μάη 1948 ανακηρύχτηκε, χωρίς την παράλληλη ανακήρυξη παλαιστινιακού κράτους όπως προβλεπόταν, το κράτος του Ισραήλ. Από τις 15 Μάη 1948, μέχρι την Άνοιξη του 1949, η στάση του Ισραήλ οδηγεί στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο. Η μεγάλη και διαρκής καταστροφή της Παλαιστίνης, η Παλαιστινιακή Νάκμπα, έχει ξεκινήσει.
Από τότε, το Ισραήλ έχει καταλάβει ολόκληρη την Παλαιστίνη και συνεχίζει να επιβάλλει στρατιωτική κυριαρχία στον παλαιστινιακό πληθυσμό στα εδάφη που κατέλαβε τον Ιούνιο του 1967. Το αραβικό κράτος που συμφωνήθηκε στο ψήφισμα 181 δεν δημιουργήθηκε ποτέ.
Την Άνοιξη του 1949 υπογράφηκαν συμφωνίες ανακωχής ανάμεσα στο Ισραήλ και τις γειτονικές αραβικές χώρες. Ενθαρρυμένο από το αποτέλεσμα του πολέμου και στηριγμένο στην ανοχή των αγγλοαμερικάνων το Ισραήλ αρνήθηκε να επιστρέψει στα από τον ΟΗΕ προβλεπόμενα εδάφη του, δεν εφάρμοσε την απόφαση της Γ.Σ. του ΟΗΕ της 11ης του Δεκέμβρη 1948 για τον επαναπατρισμό των Παλαιστίνιων προσφύγων και την καταβολή από μέρους του Ισραήλ αποζημίωσης για τις εγκαταλειμμένες περιουσίες σε όσους δεν επιθυμούσαν να επιστρέψουν.
Οι μεταβολές στα παλαιστινιακά εδάφη (με πράσινο χρώμα) από το 1917 (Διακήρυξη Μπάλφουρ) μέχρι σήμερα, ως αποτέλεσμα της κατοχής από τον ισραηλινό στρατό, των καταστροφών των παλαιστινιακών οικισμών και χωριών και την πολιτική της εθνοκάθαρσης της Παλαιστίνης. |
Στη διάρκεια αυτού του πολέμου, που διακόπτονταν από βραχυχρόνιες εκεχειρίες, το Ισραήλ κατέλαβε τμήμα εδάφους της Παλαιστίνης (6.700 τετρ. χλμ.) που προορίζονταν, με βάση την απόφαση της Γ.Σ. του ΟΗΕ, για τη δημιουργία αραβικού κράτους και τμήμα της Ιερουσαλήμ.
Από τα κατακτημένα από το Ισραήλ εδάφη εκδιώχθηκαν πάνω από 800.000 Αραβες, σε σύνολο 1,4 εκατομμυρίων Παλαιστινίων που ζούσαν στην ιστορική Παλαιστίνη το 1948 σε 1.300 χωριά και πόλεις. Περισσότερα από 418 παλαιστινιακά χωριά ισοπεδώθηκαν από τους Εβραίους μετανάστες και τις σιωνιστικές πολιτοφυλακές.
Η πλειοψηφία των εκτοπισθέντων Παλαιστινίων κατέληξαν σε γειτονικές χώρες, στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας. Ο αριθμός των Παλαιστίνιων και Αράβων νεκρών από τη Nakba το 1948 μέχρι σήμερα (εντός και εκτός Παλαιστίνης) έφτασε περίπου τις 100.000.
Οι πρώτοι ξεριζωμένοι τον Μάη του 1948. |
Το 1977, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το ψήφισμα 32/40 Β, το οποίο καλούσε τον ετήσιο εορτασμό της 29ης Νοέμβρη ως Διεθνούς Ημέρας Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό Λαό.
Στο επόμενο ψήφισμα 60/37 της 1ης Δεκέμβρη 2005, η Γενική Συνέλευση ζήτησε από την Επιτροπή για την Άσκηση των Αναπαλλοτρίωτων Δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού Λαού και το Τμήμα για τα Παλαιστινιακά Δικαιώματα, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Αλληλεγγύης με τους Παλαιστινιακός Λαός στις 29 Νοέμβρη, να συνεχίσει να διοργανώνει ετήσια έκθεση για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων ή πολιτιστική εκδήλωση σε συνεργασία με την Αποστολή Μόνιμων Παρατηρητών της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ.
Το ψήφισμα σχετικά με τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό ενθαρρύνει επίσης τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να συνεχίσουν να παρέχουν την ευρύτερη υποστήριξη και δημοσιότητα στον εορτασμό της Ημέρας Αλληλεγγύης.
Σήμερα καθίσταται πιο αναγκαία η ακόμη πιο αποφασιστική έκφραση της αλληλεγγύης των λαών του κόσμου και δράσης καταδίκης των καθημερινών εγκλημάτων της ισραηλινής κατοχής σε βάρος των Παλαιστινίων, με στόχους και απαίτηση:
- Τον τερματισμό των εγκληματικών σφαγών και επιθέσεων που έχει εξαπολύσει το κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ στη Γάζα, τη Δυτική Οχθη, τον Λίβανο, τη Συρία και τον κίνδυνο επέκτασης τους σε όλη τη Μέση Ανατολή.
- Τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και των συνεπειών της.
- Τη δημιουργία ενιαίου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στα σύνορα του 1967.
- Το δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.
- Την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων και άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.
Σήμερα η κατάσταση στη Γάζα είναι εφιαλτική. Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν την επιθετικότητά τους στη Λωρίδα της Γάζας. Από τις 7 Οκτώβρη 2023 έως σήμερα, οι καταμετρημένοι νεκροί από τις δολοφονικές γενοκτονικές επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού έχουν φτάσει τους 44.249 αμάχων, η πλειοψηφία των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, και 104.746 οι τραυματίες.
Σύμφωνα με την UNICEF 2.500 παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας χρειάζονται επειγόντως να μετακινηθούν, σε ασφαλή νοσοκομεία έξω από τη Λωρίδα της Γάζας, γιατί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο εκπρόσωπος της UNICEF Καζέμ Αμπού Χαλάφ, σε δήλωση Τύπου την Πέμπτη, τόνισε ότι «η κατάσταση στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας είναι εξαιρετικά δύσκολη και τραγική και επιδεινώνεται (…) το 30% των παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό». Και αποκάλυψε ότι «το 95% των σχολείων που στεγάζουν εκτοπισμένους στη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταστραφεί ολοσχερώς».
Οι συνθήκες εκπαίδευσης τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Όχθη, κάτω από την κατοχή του Ισραηλινού στρατού, είναι τραγικές.
Στη Γάζα, μετά τις συνεχείς επιθέσεις, πάνω από 12.000 μαθητές έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ έχουν καταστραφεί σχολεία και εκπαιδευτικά κέντρα, είτε ανήκουν στην Παλαιστινιακή Αρχή είτε στα Ηνωμένα Έθνη, με αποτέλεσμα, πάνω από 625.000 μαθητές στερούνται το δικαίωμά τους στη μόρφωση.
Στη Δυτική Όχθη, η κατάσταση επιδεινώνεται με τις διαρκείς εισβολές στα σχολεία, τα μπλόκα που εμποδίζουν την πρόσβαση των μαθητών και τη ρίψη βομβών κρότου και δακρυγόνων ακόμα και μέσα στους σχολικούς χώρους.
Παρ’ όλα αυτά, η αποφασιστικότητα του παλαιστινιακού λαού και η θέλησή του για εκπαίδευση παραμένουν πιο ισχυρές από την καταπίεση.
Στη Γάζα, παρά τις σκληρές καιρικές συνθήκες, οι σχολικές τάξεις στήθηκαν σε σκηνές και ανοιχτούς χώρους, ενώ στη Δυτική Όχθη οι μαθητές είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη φοίτησή τους.
Το Ισραήλ έχει απαγάγει 435 Παλαιστίνιες γυναίκες από τον Οκτώβρη του 2023, από τις οποίες:
- 94 γυναίκες είναι άγνωστο που βρίσκονται κρατούμενες
- 33 είναι μητέρες
- 31 βρίσκονται υπό διοικητική κράτηση (χωρίς να τους έχει απαγγελθεί μέχρι σήμερα κάποια κατηγορία)
- 25 είναι φοιτήτριες πανεπιστημίου
- 6 γυναίκες δημοσιογράφοι
- 2 δικηγορίνες
Η κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ από προχτές, παραβιάστηκε τουλάχιστον δύο φορές από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος εφαρμόζει το «δικαίωμά του» στη μονομερή δράση, εξαπολύοντας δολοφονικές επιδρομές στον νότιο Λίβανο, επιβάλλοντας απαγόρευσης κυκλοφορίας σε περιοχές όπου παραμένουν ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, με επιθέσεις σε άμαχους που επιστρέφουν στα σπίτια τους.
Οι εκτοπισμένοι άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους και έμειναν σοκαρισμένοι από το μέγεθος της καταστροφής που άφησε πίσω της η πολεμική μηχανή του Ισραήλ.
Τα οράματα και τα σχέδια των σιωνιστών και των τρομοκρατικών οργανώσεών τους Χαγκάνα, Ιργκουν και Λεχί υλοποιούνται από το επίσημο κράτος του Ισραήλ, εδώ και 77 χρόνια συνεχούς Νάκμπα, από το 1948 έως και σήμερα. Ο κύριος και ξεκάθαρος πια στόχος του κράτους δολοφόνου είναι η δημιουργία του κράτους του Ισραήλ από τον Ιορδάνη ως την Μέση Ανατολή, με τον ξεριζωμό των Παλαιστινίων από τις εστίες τους και την ολοκλήρωση της γενοκτονίας των Παλαιστινίων.
Ο Μουσταφά Μπατίχι στο άρθρο του στον Ημεροδρόμο καταγράφει:
«Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου έστειλε ένα μήνυμα στους Ισραηλινούς στρατιώτες στην Γάζα, για να τους εμψυχώσει και να τους υποκινήσει εναντίον των Παλαιστινίων . Αυτό το μήνυμα που διανεμήθηκε από το γραφείο του περιείχε αποσπάσματα από την Τορά: «Θυμηθείτε τι σας έκαναν οι Αμαληκίτες στον δρόμο όταν φύγατε από την Αίγυπτο», — Οι Αμαληκίτες αντιπροσωπεύουν το απόλυτο κακό στην εβραϊκή παράδοση, και αυτή η έκφραση χρησιμοποιείται ως αναφορά σε λαούς που απειλούν την εβραϊκή ύπαρξη, και ο Νετανιάχου την χρησιμοποιεί πολλές φορές –. Στο βιβλίο του Σαμουήλ, κεφάλαιο 15, εδάφιον 3, λέει «Και τώρα πηγαίνετε και χτυπήστε τους Αμαληκίτες, καταστρέψτε εντελώς όλα όσα έχουν και μην τους λυπηθείτε, εξοντώστε τους ολοκληρωτικά. Άνδρες, γυναίκες, παιδιά και βρέφη και όλα τα ζώα τους.»
«Από τον Ιορδάνη ποταμό μέχρι
την Μέση Ανατολή, είναι όλα δικά μας. Μας το έχει υποσχεθεί. Δεν υπάρχει
Παλαιστινιακό έθνος. Κανείς δεν τους θέλει. Γιατί να τους θέλουμε
εμείς;»
Δυστυχώς οι ψυχές και τα μυαλά μεγάλου μέρους των Εβραίων κατοίκων του Ισραήλ έχουν δηλητηριαστεί από την προπαγάνδα των σιωνιστών. Στο βίντεο που ακολουθεί μια μάνα που ετοιμάζει να στείλει τον γιό της στο μακέλεμα της Γάζας δηλώνει: «Από τον Ιορδάνη ποταμό μέχρι την Μέση Ανατολή όλα είναι δικά μας, μας το έχει υποσχεθεί. Δεν υπάρχει Παλαιστινιακό έθνος. Κανείς δεν τους θέλει. Γιατί να τους θέλουμε εμείς;…»
1ος Άνδρας – ο γιός: Είμαι γιατρός. Αυτή είναι η μεγάλη στιγμή της θητείας μου στον Ισραηλινό στρατό, γιατί τώρα θα γράψουμε ιστορία. Θα αλλάξουμε το πως φαίνονται τα πράγματα. Θα το κάνουμε σωστά.
Μάνα: Από τον Ιορδάνη ποταμό μέχρι την Μέση Ανατολή, είναι όλα δικά μας. Μας το έχει υποσχεθεί. Δεν υπάρχει Παλαιστινιακό έθνος. Κανείς δεν τους θέλει. Γιατί να τους θέλουμε εμείς; Επειδή είμαστε καλοί; Σταματήσαμε να είμαστε καλοί πριν από τρείς εβδομάδες.
2ος Άνδρας: Πιστεύω πως οι βομβαρδισμοί είναι καλοί. Πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερους βομβαρδισμούς. Νομίζω ότι μπορούμε να βομβαρδίσουμε πολύ περισσότερο μέσα στην Γάζα. Είναι μία μάχη μεταξύ του καλού και του κακού, του καλού και του σατανικού.
Μάνα: Οι μόνοι αθώοι άνθρωποι στην Γάζα αυτήν την στιγμή είναι οι 229 όμηροι που άρπαξαν. Όταν αυτοί γυρίσουν πίσω στο Ισραήλ, θα βομβαρδίσουμε το νοσοκομείο Σίφα, όλα τα νοσοκομεία και όλα τα τούνελ. Είναι πλέον καιρός. Ο κόσμος το ξέρει αυτό, δεν υπάρχει καμία διαφωνία σε αυτό. Είμαστε το κέντρο του κόσμου τώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου