16 Δεκεμβρίου 2024

Η κυβέρνηση αγνοεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Νετανιάχου

Στα παλαιότερα των υποδημάτων της, γράφει η κυβέρνηση Μητσοτάκη τις αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου όσον αφορά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπεντζαμίν Νετανιάχου. Ακολουθώντας, ωστόσο, την πρακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, αντίθετα στην περίπτωση Πούτιν κόπτεται δήθεν για τις αποφάσεις του ιδίου Δικαστηρίου. Κατά τα λοιπά, ευαγγελίζεται τον σεβασμό του διεθνούς Δικαίου και των δικαιοδοτικών οργάνων του, τα οποία μάλιστα επικαλείται και στα ελληνοτουρκικά.

Κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2025, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υπέπεσε σε ένα ακόμη ολίσθημα. Αναφερόμενος στην απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο τον Νοέμβριο, μετά από ένα έτος σφαγών και γενοκτονίας σε βάρος των Παλαιστινίων, στη Γάζα, εξέδωσε εντάλματα σύλληψης σε βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, κρίνοντάς τους υπεύθυνους για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ο υπουργός Εξωτερικών, ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί για την απόφαση του Δικαστηρίου.

Με λεκτικούς ακροβατισμούς και «επιχειρήματα» τύπου … ναι μεν αλλά, αφού ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα σέβεται την δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου -το λέω με τρόπο απόλυτο- εκείνο το οποίο θα επαναλάβω, είναι ότι αυτή τη στιγμή, το άμεσα ωφέλιμο δεν είναι η εφαρμογή αυτής της απόφασης. Το άμεσα ωφέλιμο είναι να υπάρξει κατάπαυση του πυρός επί τη βάσει της διπλωματικής οδού για την ειρηνική επίλυση των διαφορών».

Από την προ ημερών επίσκεψη της Ελληνίδας υφυπουργού Εξωτερικών στο Ισραήλ

Αυτό που απέφυγε να απαντήσει ο Γ. Γεραπετρίτης δεν είναι τι είναι ή τι δεν είναι ωφέλιμο για τη Γάζα -αυτό το γνωρίζουν άπαντες- αλλά εάν θα εφαρμόσει ή όχι η Ελλάδα την απόφαση του Δικαστηρίου. Δηλαδή, θα συλλάβει ή όχι τους Νετανιάχου και Γκάλαντ εάν μπουν στην Ελλάδα; Ρητορικά ερωτήματα, βέβαια, στα οποία, εμμέσως πλην σαφώς, απάντησε αρνητικά ο υπουργός Εξωτερικών, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του το σημαντικό διεθνές όργανο.

Τόσο πολύ θέλει η κυβέρνηση να δείχνει ότι συμπλέει με το Τελ Αβίβ, που ακόμα και στα προφανή, τα οποία ο ίδιος ο ισραηλινός Τύπος καταγγέλλει, όπως τα περί γενοκτονίας των Παλαιστινίων στη Γάζα με ευθύνη Νετανιάχου, η Αθήνα παριστάνει την ανήξερη; Δέχεται πιέσεις η ελληνική κυβέρνηση από την ισραηλινή για ακόμη πιο υποχωρητική στάση; Αραγε, εισέπραξε τέτοια «μηνύματα», κατά την προ ημερών επίσκεψή της στο Ισραήλ, η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου; Πάντως, για το μόνο που δεν μπορεί να «κατηγορηθεί» η κυβέρνηση, είναι ότι κρατάει φιλοπαλαιστινιακή στάση. Τουναντίον. Ακολουθεί πιστά, κατά πόδα, τις αμερικανικές ντιρεκτίβες.

Απορίας άξιον είναι, ωστόσο, γιατί δεν απαντά με τον ίδιο τρόπο και για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, για τον οποίο επίσης υπάρχει ίδια απόφαση και ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο; Στην περίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία, δηλαδή, το «άμεσα ωφέλιμο» δεν είναι η ειρήνευση, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος ότι είναι για τη Γάζα;

Ο Νετανιάχου, προ ετών, στην Κόκκινη πλατεία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Γιατί θεωρεί ότι στην περίπτωση του Πούτιν είναι επιβεβλημένη η εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου, ενώ σε αυτή του Νετανιάχου η κυβέρνηση … σφυράει αδιάφορα; Υποκρισία και πρακτικές των δύο μέτρων και δύο σταθμών. Κατά τα λοιπά, ο Γ. Γεραπετρίτης λέγει ότι «έχουμε κερδίσει διπλωματικό κεφάλαιο με τον αραβικό κόσμο».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου