21 Δεκεμβρίου 2024

Κυβερνητικά μέτρα για τις τράπεζες: Συμπαιγνία τραπεζών-κυβέρνησης-Τράπεζας της Ελλάδος

kyriakos
Το κόστος των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός (εξαιρώντας την εφάπαξ «εθελοντική εισφορά» των 100 + 100 εκατ. ευρώ) ισούται με 0,9% των κερδών της τριετίας, 2,5% των κερδών του 2023 ή 6,5% των προμηθειών του 9μήνου 2024 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI


Εως 100 εκατ. θα μειωθούν οι τραπεζικές προμήθειες, έναντι... 11 δισ. κερδών στην τριετία και 1,54 δισ. προμηθειών στο 9μηνο του 2024! ● Αντί φορολόγησης υπερκερδών, «εθελοντική συνεισφορά» τραπεζών για το χτίσιμο σχολικών κτιρίων και για τη συγκρότηση του Φορέα Επαναμίσθωσης Ακινήτων ● Κανένα μέτρο για την επιτοκιακή ληστεία, παρότι η ευρωπαϊκή οδηγία δίνει τη δυνατότητα.

Ορθιοι και έμπλεοι ενθουσιασμού χειροκρότησαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος τον πρωθυπουργό για τα μέτρα που ανακοίνωσε από του βήματος της Βουλής για τις τράπεζες, ωσάν να επρόκειτο για μέγα εθνικό επίτευγμα. Ωστόσο, η συνολική «σκηνοθεσία» της ανακοίνωσης δεν αφήνει αμφιβολία ότι τα μέτρα είναι προϊόν συμπαιγνίας μεταξύ κυβέρνησης - τραπεζών και Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ).

Στο πλαίσιο αυτής, η κυβέρνηση εξασφάλισε στις τράπεζες ότι θα υποστούν το χαμηλότερο δυνατό κόστος από την πολιτική και κοινωνική πίεση που έχουν προκαλέσει οι καταχρηστικές πρακτικές τους στον τομέα των προμηθειών και των ληστρικών τραπεζικών επιτοκίων σε καταθέσεις και δάνεια.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους, ανακουφισμένες που βγαίνουν ουσιαστικά αλώβητες από την πολιτική πίεση, διέθεσαν εφάπαξ 100 + 100 εκατομμύρια για έργα ανέγερσης σχολικών κτιρίων και για τη χρηματοδότηση της ίδρυσης του Φορέα Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Τέλος, η ΤτΕ, με την αιδήμονα σιωπή της και με προστατευτικές για τις τράπεζες δηλώσεις του διοικητή της, ουσιαστικά επικύρωσε τον όλο κυβερνητικό χειρισμό.

Ανθρακες ο θησαυρός

Ομολογουμένως, η όλη «σκηνοθεσία» ήταν… άψογη και ικανή να δημιουργήσει… παραισθήσεις για το ουσιαστικό αντίκρισμα των μέτρων. Ωστόσο, ο στοιχειώδης έλεγχος αποδεικνύει ότι «άνθρακες ο θησαυρός». Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια, αλλά στην προκειμένη περίπτωση η αλήθεια τους λάμπει:

● Τα κέρδη των 4 συστημικών τραπεζών στην τριετία 2022-2024 ανέρχονται σε περίπου 11 δισ. ευρώ.

● Το 2023, για το οποίο γίνεται λόγος, τα τραπεζικά κέρδη ανήλθαν σε 3.962 εκατ. ευρώ. Η Εθνική 1.109 εκατ. ευρώ, η Eurobank 1.136 εκατ. ευρώ, η Alpha 931 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς 786 εκατ. ευρώ.

● Στο 9μηνο του 2024 τα κέρδη των «4» ανήλθαν σε 3.492 εκατ. ευρώ και με αναγωγή σε ετήσια βάση αναμένεται ότι θα φτάσουν τα 4,5 δισ. ευρώ.

● Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες στο 9μηνο του 2024 για τις 4 συστημικές τράπεζες ανήλθαν σε 1,54 δισ. ευρώ.

● Το κόστος των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός (εξαιρώντας την εφάπαξ «εθελοντική εισφορά» των 100 + 100 εκατ. ευρώ) υπολογίζεται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Ετσι, μπορούν να γίνουν οι εξής -ασφαλείς ως τάξη μεγέθους- συγκρίσεις και να εξαχθούν τα αντίστοιχα συμπεράσματα:

Το κόστος για τις τράπεζες ισούται με:

● 0,9% των κερδών της τριετίας

● 2,5% των κερδών του 2023

● 6,5% των προμηθειών του 9μήνου 2024

Μιλάμε για συνταρακτική παρέμβαση της κυβέρνησης στα κέρδη των τραπεζών…

Από τις εξαγγελίες μέτρων έλαμπαν διά της απουσίας τους μέτρα για τον περιορισμό της επιτοκιακής αισχροκέρδειας. Οι ελληνικές τράπεζες καρπώνονται το μεγαλύτερο επιτοκιακό περιθώριο (διαφορά μεταξύ μέσου επιτοκίου καταθέσεων και μέσου επιτοκίου δανείων) στην Ε.Ε. Για τη μεγάλη πλειονότητα των καταθέσεων, που είναι καταθέσεις μίας ημέρας, το επιτόκιο κατάθεσης παραμένει καθηλωμένο στο… συγκλονιστικό επίπεδο 0,03%!

Ανέγγιχτα επιτόκια

Οι διαρροές των προηγούμενων ημερών έφεραν την κυβέρνηση να εξετάζει παρέμβαση όσον αφορά τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων. Τελικά, δεν επιδείχθηκε τέτοια… τόλμη. Απλώς δεν υπήρξε καμία απολύτως παρέμβαση. Πρόκειται για θεαματικό «άδειασμα» της ευρωπαϊκής οδηγίας 2225/2023, η οποία δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να παρεμβαίνουν νομοθετικά για να περιορίσουν την επιτοκιακή κερδοσκοπία των τραπεζών και την καταχρηστική επιβολή υπέρογκων χρεώσεων στις προμήθειες.

Υπενθυμίζουμε ότι η οδηγία στο άρθρο 31 προβλέπει σχετικά:

Μέτρα για τον περιορισμό των χρεωστικών επιτοκίων, των συνολικών ετήσιων πραγματικών επιτοκίων ή του συνολικού κόστους της πίστωσης για τον καταναλωτή

1. Τα κράτη-μέλη θεσπίζουν μέτρα, όπως ανώτατα όρια, ώστε να αποτρέπεται αποτελεσματικά η κατάχρηση και να διασφαλίζεται ότι οι καταναλωτές δεν μπορούν να χρεώνονται με υπερβολικά υψηλά χρεωστικά επιτόκια, συνολικά ετήσια πραγματικά επιτόκια ή συνολικό κόστος της πίστωσης για τον καταναλωτή.

Αν υπάρχει μια ευρωπαϊκή χώρα στην οποία έπρεπε να αξιοποιηθεί η οδηγία, αυτή είναι η Ελλάδα. Ομως η κυβέρνηση προτίμησε μια σκηνοθεσία χωρίς… προμήθεια.

Οι προμήθειες

Οι διαρροές των τελευταίων ημερών έλεγαν ότι η κυβέρνηση έχει βάλει στο «μικροσκόπιο» τις παρακάτω περιπτώσεις τραπεζικών προμηθειών:

● Μεταφορά χρημάτων από τον λογαριασμό μιας τράπεζας σε λογαριασμό άλλης on line: 1-5 ευρώ για ποσά έως 12.500 ευρώ.

● Εκδοση τραπεζικής επιταγής - εάν είναι στο όνομα του δικαιούχου από λογαριασμό του δεν υπάρχουν έξοδα, εάν είναι στο όνομα τρίτου υπάρχουν.

● Ανανέωση χρεωστικής κάρτας όταν λήγει: 5-6 ευρώ.

● Συνδρομή πιστωτικής κάρτας: 25-50 ευρώ.

● Επανέκδοση κάρτας σε περίπτωση φθοράς, απώλειας ή κλοπής: 5-6 ευρώ.

● Δάνεια: αιτήματα για τροποποίηση στεγαστικού δανείου (αλλαγή προγράμματος ή της διάρκειας αποπληρωμής) από 50 έως 250 ευρώ.

● Ενοίκια: για τη μεταφορά του ποσού από τον λογαριασμό του ενοικιαστή στον ιδιοκτήτη: 3-4,50 ευρώ.

Φαίνεται πως το «μικροσκόπιο» ήταν… απαρχαιωμένης τεχνολογίας γιατί όλες αυτές οι περιπτώσεις τού ξέφυγαν…

Τελικά ανακοινώθηκαν παρεμβάσεις για τα εμβάσματα και την πληρωμή λογαριασμών ενέργειας ή κινητής τηλεφωνίας.

Κι όμως, η προαναφερθείσα οδηγία έδινε τη δυνατότητα για κυβερνητική παρέμβαση σε όλη τη λίστα των προμηθειών...

Τελικό συμπέρασμα: Οι τράπεζες που διασώθηκαν και «εξυγιάνθηκαν» δαπάναις του Ελληνα φορολογούμενου, οι οποίες ξεπέρασαν τα 55 δισ. ευρώ (κεφαλαιακές ενισχύσεις, «Ηρακλής» για την απαλλαγή τους από τα «κόκκινα» δάνεια και αναβαλλόμενος φόρος) είναι κατ’ ουσίαν ανεξέλεγκτες στην άσκηση κερδοσκοπικών πρακτικών σε βάρος αυτών που τις έσωσαν.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου