“Παίζουν” με την περιουσία του δημοσίου σε ταμεία και funds
Ούτε έξι μήνες δεν συμπληρώθηκαν από το “λουκέτο” στο ΤΑΙΠΕΔ και την απορρόφησή του στο “Υπερταμείο”στο οποίο επίσης εντάχθηκε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Τώρα το υπουργείο Οικονομικών αναγγέλλει τη δημιουργία του ενός νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου για την ενίσχυση των επενδύσεων που θα λειτουργεί ως “εξειδικευμένη θυγατρική που θα επενδύει σε βασικούς οικονομικούς τομείς της Ελλάδας”. Το ΤΑΙΠΕΔ βέβαια έκλεισε με ζημιές χιλιάδων ευρώ, λεφτά που “φορτώθηκε” ο ελληνικός λαός και τώρα χρηματοδοτείται πάλι με δημόσιο χρήμα ένα νέο fund με ανεξάρτητη διοίκηση.
Για όσους αναρωτηθούν ξανά τι απέμεινε από τη δημόσια περιουσία για να ξεπουλήσει η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, υπάρχει απάντηση. Δίνεται μάλιστα αναλυτικά μέσα από τους καταλόγους τίτλων από περιουσιακά στοιχεία αγαθών και υπηρεσιών που κάποτε ανήκαν στα “δημόσια κοινά αγαθά”. Όλη δε η πολιτική του ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας προβάλλεται ως ανάπτυξη και προώθηση της ελληνικής οικονομίας.
Ο μετασχηματισμός και οι νέες επενδύσεις
Σύμφωνα λοιπόν με τις εξαγγελίες στη Βουλή και την εξειδίκευση των προς πώληση περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στο περίφημο portfolio του Υπερταμείου, στις αρχές του 2025 αναμένεται να λειτουργήσει το νέο Επενδυτικό ταμείο ως ανεξάρτητη θυγατρική εταιρεία με ξεχωριστό διοικητικό συμβούλιο. Μια ακόμη ευκαιρία δίνεται για διορισμούς αρίστων στελεχών του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας που έχουν δυσανεξία σε οτιδήποτε χαρακτηρίζεται “δημόσιο”. Στόχος σύμφωνα πάντα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου, είναι η “μεγιστοποίηση της δημόσιας περιουσίας”. Το πως θα συμβεί αυτό εντοπίζεται στη στρατηγική των επενδύσεων του. Το νέο fund λοιπόν στοχεύει να επενδύσει ειδικά στην πράσινη μετάβαση και την ψηφιοποίηση και αυτό θα επιτυγχάνεται μέσω “μειοψηφικών κεφαλαιουχικών συμμετοχών σε εταιρείες και μεγάλα έργα υποδομών”. Σε απλά ελληνικά όταν το κράτος θα μοιράζει ενισχύσεις για “πράσινα έργα” και θα διαθέτει προς πώληση κομμάτια της χώρας, για την ανάπτυξη ιδιωτικών επενδύσεων. Για το 2025 υπάρχει πρόβλεψη για τοποθέτηση του σε 7 έως 10 επενδυτικά projects με την ιδιότητα του μειοψηφικού μετόχου. Το αρχικό κεφάλαιο του νέου ταμείου ανέρχεται σε 303,5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από την πρόσφατη επιστροφή στο κράτος της ΕΥΑΘ Α.Ε. (Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης) και της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. (Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Αθηνών).
Έσοδα 1,8 δισεκ από νέες αποκρατικοποιήσεις
Ο στόχος, στο μεταξύ που τέθηκε για τις επικείμενες κρατικοποιήσεις, όπως αναφέρεται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2025 είναι να υπάρξουν έσοδα ύψους 1,881 δισ. ευρώ. Το ΤΑΙΠΕΔ ξεπούλησε, “αξιοποίησε” το ονομάζουν τα στελέχη του Υπερταμείου, περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου αξίας 5,2 δισ. ευρώ. Στα στρατηγικά έργα παράδοσης σε ιδιωτικές εταιρείες περιλαμβάνεται η πώληση του αεροδρομίου Καλαμάτας, το project μετάλλαξης της ΔΕΘ και η ανάπτυξη της ακίνητης περιουσίας της Διώρυγας Κορίνθου ΑΕ (ΑΕΔΙΚ). Και φυσικά η πώληση των 22 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας που θα διατεθούν “πακέτο” μέσω διαγωνισμού.
Μέσα στο 2025 επίσης στο πρόγραμμα μεταβίβασης είναι η διάθεση των μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ, στην οποία το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% των μετοχών και η πώληση των μετοχών της HELLENiQ ENERGY SA – πρώην ΕΛΠΕ όπου το ποσοστό που έχει το ΤΑΙΠΕΔ ανέρχεται σε 31,18%.
Παράλληλα σύμφωνα με το υπουργείο “τρέχουν” οι αποκρατικοποιήσεις όπως:
- Η υποπαραχώρηση σταθμού πολλαπλών χρήσεων στον λιμένα Φίλιππος Β’ του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας
- Η πώληση μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Βόλου
- Η πώληση μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου
- Οι παραχωρήσεις μαρίνων Αργοστολίου, Πύλου, Κέρκυρας
- Η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού
- Η ανάπτυξη του Κυβερνητικού Πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης» μέσω ΣΔΙΤ στις εγκαταστάσεις της ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό
- Η παραχώρηση Επιχειρηματικού Πάρκου – Πρώην Στρατοπέδου Γκόνου – Θεσσαλονίκη
- Η παραχώρηση Επιχειρηματικού Πάρκου – Φυλή – Αττική
- Η αξιοποίηση του Κτήματος Τατοΐου, με δημιουργία ξενώνων, εστιατορίων, θερμοκηπίου, οινοποιείου, ελαιουργείου, κέντρου ιππασίας κ.λπ.
- Η πώληση ή εκμίσθωση ιαματικών πηγών, κάμπινγκ, ακινήτων του δημοσίου, χιονοδρομικών κέντρων
- Η αξιοποίηση ακινήτου TAE KWON DO της ΕΤΑΔ.
Όλα τα παραπάνω έβαλαν την ταμπέλα Sale ήδη από το 2024. Για το 2025 ο κατάλογος μεγαλώνει με την ανακοίνωση για νέες διαγωνιστικές διαδικασίες παραχώρησης όλης της υπόλοιπης χαρακτηρισμένης “περιουσίας του δημοσίου”. Ήτοι: Η πώληση περιφερειακών λιμένων και μαρινών. Μαρίνα Ιτέας, μαρίνα Ζακύνθου, μαρίνα Σκιάθου, μαρίνα Μανδρακίου Ρόδου, μαρίνα Καλαμαριάς (Αρετσού), υποπαραχώρηση μαρίνας Πάτρας του Οργανισμού Λιμένος Πάτρας. Τουριστικά ακίνητα και ιαματικές πηγές
Αν διαβάσει δε κάποιος τα περίφημα έσοδα του δημοσίου από την παραχώρηση σε ιδιωτικές εταιρείες υπηρεσιών, τόπων, λιμανιών κ.λ.π. καταλαβαίνει πως η κυβέρνηση ξεπουλάει τα ασημικά της χώρας. Παραδειγματικά μόνο αναφέρουμε περιπτώσεις για τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών επαίρεται και διαφημίζει στα ΜΜΕ. Το ακίνητο «Σάνη Κασσάνδρας» στη Χαλκιδική πουλήθηκε έναντι 8,6 εκατ. ευρώ, μεταβιβάστηκε το 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου έναντι συνολικού τιμήματος 80 εκατ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου