18 Δεκεμβρίου 2024

Τα κυβερνητικά ψέματα και η εξαπάτηση δεν παίρνουν... σύνταξη!

kyriakos xatzidakis
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Το ψέμα δεν παίρνει σύνταξη!

Εντάξει! Είπαμε ότι ο πρωθυπουργός -ο εκάστοτε πρωθυπουργός- δικαιούται έναν βαθμό υπερβολής και αμετροέπειας όταν μιλάει επί του προϋπολογισμού με τον οποίο κλείνει ο χρόνος. Είπαμε ότι μπορεί να πει και μια κουβέντα παραπάνω χωρίς να έχει απόλυτη γείωση με την πραγματικότητα.

Εξάλλου, ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους είναι ένα μέγεθος εικονικό, δεν υπάρχει λόγος να δίνουμε και πολλή σημασία στα μεγέθη του, ακόμη κι αν υπερψηφιστεί όχι από 160, αλλά από 300 βουλευτές!

Αποφάσισε, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι ο προϋπολογισμός του 2025, για λόγους που μόνο ο ίδιος καταλαβαίνει, προσφέρεται για να καλύψει ολοκληρωτικά το έλλειμμα αντιπολίτευσης με πλάνες, απάτες και ψεύδη.

Προχθές, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να μας πείσει ότι «έβαλε χέρι» στις τράπεζες, ανακοινώνοντας κατάργηση ή μείωση προμηθειών σε υπηρεσίες που κανονικά θα έπρεπε προ πολλού να παρέχουν δωρεάν. Η πλειονότητα των πολιτών, όπως και η αντιπολίτευση, αντέδρασε με τον αυτονόητο τρόπο: πολύ λίγα, πολύ αργά!

Από τότε που οι τράπεζες διασώθηκαν με χρήματα των φορολογουμένων, τιμολογούν αυθαίρετα κάθε υπηρεσία. Ακόμη και για να απαλλάξεις την τράπεζά σου από κάθε υπηρεσία (δηλαδή να αυτοεξυπηρετείσαι ψηφιακά!), πρέπει να πληρώσεις προμήθεια!

Αυτό είναι μια καραμπινάτη πολιτική απάτη. Αλλά η επιτομή της πολιτικής απάτης είναι να κλέβεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Η απαλλαγή των χαμηλόμισθων συνταξιούχων από την υποχρέωση να πληρώνουν συμμετοχή στα φάρμακα είναι ένα μέτρο που αναπαράγεται από τις κυβερνήσεις από το 2017 και μετά.

Το αναπαρήγαγε και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που μάλιστα από πέρυσι το έκανε και πάγιο μέτρο. Το γεγονός ότι η ίδια κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά θέλησε να το παρουσιάσει ως «ριζοσπαστική» καινοτομία για 300.000 και πλέον χαμηλοσυνταξιούχους αποκαλύπτει το μέγεθος και το εύρος της πολιτικής απάτης.

Η αλχημεία της κυβέρνησης με τους αριθμούς των δικαιούχων συνταξιούχων της «γενναιοδωρίας» είναι χαρακτηριστική: Αλήθεια, πόσοι είναι; 310.000 που είπε ο πρωθυπουργός; 190.000 που τους υπολόγιζε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης; Ή 220.000 που τους εκτιμούσε ο υπουργός Υγείας;

Ανάμεσα στη «δημιουργική» ασάφεια των αριθμών και τη φούσκα των κυβερνητικών εξαγγελιών, ένα πράγμα παρεμβάλλεται: το ψέμα. Και το ψέμα δεν θα πάρει σύνταξη ποτέ!

ΠΗΓΗ

***

Εξαπάτηση συνταξιούχων με τα δωρεάν φάρμακα

farmaka farmakeia
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Το μέτρο της πλήρους απαλλαγής από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη ισχύει ήδη από το 2020 για τους δυνητικά δικαιούχους του κατηργημένου ΕΚΑΣ


Το μέτρο είχε ψηφιστεί από το 2020 και έγινε μόνιμο από το 2023 ● Πριν από δύο μήνες στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ είχαν εντοπιστεί 178.800 εν ζωή συνταξιούχοι οι οποίοι είναι δικαιούχοι απαλλαγής από τη φαρμακευτική δαπάνη λόγω απώλειας του ΕΚΑΣ και 15.244 συνταξιούχοι που πληρούν τα ίδια ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια με τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ, βάσει των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2023.

«Οι δυνητικοί δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, χωρίς εξαιρέσεις, θα λαμβάνουν τα φάρμακά τους χωρίς κόστος. Πρόκειται συνολικά για 310.000 συνταξιούχους με χαμηλές αποδοχές, οι οποίοι θα έχουν, πια, δωρεάν πρόσβαση στα φάρμακά τους». Αυτή είναι η... εξαγγελία μιας ήδη νομοθετημένης διάταξης που διατύπωσε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε λίγες ώρες αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αλλά και οι δύο ξέχασαν να αναφέρουν ότι ναι μεν υπάρχει ο νόμος αλλά δεν ισχύει πάντα και, αν ισχύει, δεν είναι για όλους, προκαλώντας εύλογες απορίες αλλά και αντιδράσεις.

Αρχικώς, το θέμα ανέδειξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Γιώργος Γαβρήλος, χαρακτηρίζοντας τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με την κάλυψη της φαρμακευτικής δαπάνης των πρώην και δυνητικά δικαιούχων «μνημείο εμπαιγμού και εξαπάτησης για τους συνταξιούχους της χώρας μας».

Ο τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισήμανε ότι το μέτρο της πλήρους απαλλαγής από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη ισχύει ήδη από το 2020 και «με το άρθρο 45 του ν. 5045/2023 (Α’ 136), η πλήρης απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη κατέστη πάγια».

«Αραγε τι θα θεσπίσει ο κ. Μητσοτάκης σήμερα;», ρωτά εμφατικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, και υπενθυμίζει απάντηση του υφυπουργού Εργασίας, Πάνου Τσακλόγλου, σε πρόσφατη ερώτηση 8 βουλευτών της Ν.Δ., σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα. «Τον Οκτώβριο του 2023, το υπουργείο Εργασίας είχε απαντήσει πως για τους παλιούς συνταξιούχους -που δικαιούνταν ΕΚΑΣ- το μέτρο της πλήρους απαλλαγής από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη ισχύει ήδη από το 2020 και αφορά 178.800 συμπολίτες μας και 15.244 νέους συνταξιούχους δυνητικά δικαιούχους του ΕΚΑΣ, άρα σε τι άραγε συνίσταται αυτή η “νέα” ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη; Και από πού προκύπτει ότι το μέτρο αυτό αφορά 310.000, όπως είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά χθες;», διερωτήθηκε ο κ. Γαβρήλος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακλόγλου και το υπουργείο Εργασίας απαντούσαν πριν από 2 μήνες ότι η ευεργετική ρύθμιση της μηδενικής συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων, σε όσους στερήθηκαν σταδιακά την παροχή του ΕΚΑΣ, παρατάθηκε από 01.01.2020 έως 31.12.2023. Ενώ, με το άρθρο 45 του ν. 5045/2023 (Α’ 136), η πλήρης απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη κατέστη πάγια. Οσον αφορά, τέλος, τον αριθμό των συνταξιούχων πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ, ο βουλευτής, υπενθυμίζοντας την απάντηση του υφυπουργού, σημειώνει ότι στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ εντοπίζονται 178.800 εν ζωή συνταξιούχοι οι οποίοι είναι δικαιούχοι απαλλαγής από τη φαρμακευτική δαπάνη λόγω απώλειας του ΕΚΑΣ και 15.244 συνταξιούχοι που πληρούν τα ίδια ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια με τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ, βάσει των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2023. Επίσης, όπως αναφέρει ο Γ. Γαβρήλος, «και ο κ. Γεωργιάδης, ως υπουργός Υγείας, στην ίδια ερώτηση απαντούσε αναφερόμενος στις παραπάνω ρυθμίσεις και ονομάζοντας αυτό το αντισταθμιστικό μέτρο ως πάγιο πλέον από το 2023».

Εντονη ήταν και η αντίδραση του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων:

«... Να σας ενημερώσουμε ότι τον νόμο αυτόν, τον 5045/2023, τον έχετε ήδη ψηφίσει για τους συνταξιούχους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, ως αντισταθμιστικό μέτρο για την περικοπή του. Δεν απαντήσατε από το έδρανο της Βουλής αν αυτό εφαρμόζεται από τον e-ΕΦΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ, ως οφείλατε», επισημαίνεται σε ανοικτή επιστολή του ΕΝΔΙΣΥ προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Καλό είναι, όταν μιλάμε με νούμερα, να είμαστε σαφείς. Το υπουργείο Εργασίας παραδέχτηκε ότι σήμερα βρίσκονται εν ζωή 178.800 χαμηλοσυνταξιούχοι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ + 15.224 νέοι χαμηλοσυνταξιούχοι από 1/1/2020 (έως και σήμερα), σύνολο 194.024 άτομα. Το υπουργείο Υγείας αναφέρεται σε άλλα νούμερα, δηλαδή: 222.453 είναι οι δικαιούχοι. Πού είναι, λοιπόν, οι 310.000 που αναφερθήκατε;», διερωτάται το ΕΝΔΙΣΥ, προσθέτοντας ότι, αν ήθελε να ανακοινώσει κάτι καινούργιο ο πρωθυπουργός, αυτό θα ήταν να συμπεριληφθούν στη ρύθμιση και οι χαμηλοσυνταξιούχοι του ΟΓΑ.

«Ο πρωθυπουργός της χώρας ας μην προσπαθεί να πετύχει επικοινωνιακό όφελος από ένα καραμπινάτο σφάλμα της κυβέρνησής του. Με δική του ευθύνη αλλά και της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Εργασίας και Υγείας, από 1/1/2020, δεν εφαρμόζεται το μέτρο της δωρεάν συμμετοχής στα φάρμακα για δικαιούχους του ΕΚΑΣ.

»Το σύνολο των συνταξιούχων δικαιούχων του ΕΚΑΣ βοά. Δεν έφτανε που τους κόπηκε από την πενιχρή τους σύνταξη το ποσό των 230 ευρώ τον μήνα, αλλά από τα περικομμένα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πληρώνουν τα φάρμακά τους, που είναι είδος ζωτικής σημασίας για αυτούς. Για άλλη μια φορά, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ρωτάει την κυβέρνηση: Εφαρμόζεται ο νόμος; Υπάρχει μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα στους δικαιούχους ΕΚΑΣ; Δεν χρειαζόμαστε περιστροφές, ντροπή, μόνο ντροπή μπορεί κάποιος να αισθανθεί, όταν πτωχοί αλλά περήφανοι χαμηλοσυνταξιούχοι εμπαίζονται. Ζητάμε την επιστροφή των χρημάτων της μηδενικής συμμετοχής όλων των δικαιούχων του ΕΚΑΣ από την 1/1/2020 και μετά. Ζητάμε την εφαρμογή του νόμου», καταλήγει ο φορέας.

Εκκρεμεί από το 2020

Το άρθρο 45 του ν. 5045/2023 (Α´ 136) προβλέπει τα εξής: «Η παρ. 1 του άρθρου δεύτερου του ν. 4655/2020 (Α’ 16), περί εφαρμογής αντισταθμιστικού μέτρου, για όσους στερήθηκαν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) καθίσταται πάγια και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής: “1. Σε όσους, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 92 του ν. 4387/2016 (Α’ 85), στερήθηκαν σταδιακά την παροχή του ΕΚΑΣ με ημερομηνία οριστικής κατάργησής του την 31η.12.2019, εφαρμόζεται ως αντισταθμιστικό μέτρο, από 1.1.2020 και εφεξής, η πλήρης απαλλαγή τους από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη”».

ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου