19 Δεκεμβρίου 2024

Έρευνα του BBC αποκαλύπτει ότι το Facebook περιόρισε σημαντικά τις ειδήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη

Παλαιστίνιος στέκεται σε λόφο με θέα τη φυλακή Ofer του Ισραήλ, κοντά στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης

Παλαιστίνιος στέκεται σε λόφο με θέα τη φυλακή Ofer του Ισραήλ, κοντά στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθη | 2024 Maya Alleruzzo/AP Photo

 
Πώς το Facebook περιόρισε τις ειδήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη 

Έρευνα του BBC αποκαλύπτει ότι το Facebook περιόρισε σημαντικά τη δυνατότητα των παλαιστινιακών ειδησεογραφικών πρακτορείων να προσεγγίσουν το κοινό κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ – Γάζας.

Εμπόδια στην προσβασιμότητα των παλαιστινιακών μέσων ενημέρωσης κατά τον πόλεμο Ισραήλ – Γάζας, μέσω Facebook, αντιμετωπίζουν οι χρήστες, όπως αποκαλύπτει έρευνα του BBC, με τα δεδομένα να δείχνουν ότι η εμπλοκή των χρηστών με τις σελίδες ειδήσεων από τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη παρουσίασε απότομη πτώση μετά τον Οκτώβριο του 2023.

Η Meta, μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι περιορίζει συγκεκριμένες φωνές, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς ως “αναληθείς”. Ωστόσο, τα δεδομένα δείχνουν διαφορετική εικόνα.

Η ανάλυση στοιχείων που πραγματοποιήθηκε στις σελίδες 20 μεγάλων παλαιστινιακών ειδησεογραφικών οργανισμών, όπως το Palestine TV, το Al-Watan News και το Wafa News Agency, έδειξε μείωση 77% στην εμπλοκή του κοινού μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, ενώ οι δημοσιογράφοι ανέφεραν περιορισμό στην προβολή των αναρτήσεών τους. Για παράδειγμα, το Palestine TV, που έχει 5,8 εκατομμύρια ακολούθους, ανέφερε μείωση 60% στον αριθμό των χρηστών που βλέπουν τις δημοσιεύσεις τους.

“Η αλληλεπίδραση περιορίστηκε εντελώς, και οι αναρτήσεις μας σταμάτησαν να φτάνουν στους χρήστες”, δήλωσε ο δημοσιογράφος Ταρίκ Ζιάντ.

Αντίθετα, αντίστοιχη ανάλυση για 20 ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, όπως τα Yediot Ahronot, Israel Hayom και Channel 13, έδειξε αύξηση της συμμετοχής κατά 37%, κάτι που ενισχύει τις κατηγορίες για “shadow-banning” των παλαιστινιακών φωνών από τη Meta.

Ανεξάρτητη έκθεση του 2021, που ανατέθηκε από τη Meta, υποστήριξε ότι οι περιορισμοί δεν είναι σκόπιμοι και τα προβλήματα αυτά οφείλονται κυρίως σε έλλειψη επαρκούς εξειδίκευσης των αραβόφωνων συντονιστών και ότι συχνά, αθώες φράσεις, όπως το “Αλχαμντουλιλάχ” (“Δόξα τω Θεώ”), μεταφράζονταν αυτόματα με ανακριβή τρόπο, δημιουργώντας παρανοήσεις.

Η έρευνα του BBC προσπάθησε να επαληθεύσει αυτό το επιχείρημα αναλύοντας τις σελίδες 30 αραβόφωνων μέσων, όπως το Al-Jazeera και το Sky News Arabia. Αντίθετα, οι σελίδες αυτές κατέγραψαν αύξηση 100% στην εμπλοκή, γεγονός που δείχνει ότι το πρόβλημα περιορίζεται στα Παλαιστινιακά μέσα.

Απαντώντας στην έρευνα του BBC, η Meta επεσήμανε ότι δεν έκρυψε τα “προσωρινά μέτρα προϊόντος και πολιτικής” που έλαβε τον Οκτώβριο του 2023 και ανέφερε ότι αντιμετώπισε μια πρόκληση για την εξισορρόπηση του δικαιώματος στην ελευθερία του λόγου με το γεγονός ότι η Χαμάς ήταν τόσο εγκεκριμένη από τις ΗΠΑ όσο και χαρακτηρισμένη ως επικίνδυνη οργάνωση σύμφωνα με τις πολιτικές της ίδιας της Meta.

Η Meta σημείωσε ότι οι σελίδες που δημοσιεύουν πληροφορίες και ειδήσεις αποκλειστικά για τον πόλεμο ήταν πιο πιθανό να επηρεαστούν όσον αφορά την αλληλεπίδραση, με εκπρόσωπο της εταιρείας να να δηλώνει: “Αναγνωρίζουμε ότι κάνουμε λάθη, αλλά οποιοσδήποτε υπαινιγμός ότι καταπνίγουμε σκόπιμα μια συγκεκριμένη φωνή είναι απερίφραστα ψευδής”.

Διαρροή εγγράφων από το Instagram

Πρώην και νυν υπάλληλοι της Meta μίλησαν στο BBC σχετικά με τον αντίκτυπο των πολιτικών της εταιρείας στους Παλαιστίνιους χρήστες, ενώ ένα άτομο το οποίο μίλησε ανώνυμα, μοιράστηκε εσωτερικά έγγραφα που διέρρευσαν σχετικά που δείχνουν αλλαγές στον αλγόριθμο του Instagram.

“Μέσα σε μια εβδομάδα από την επίθεση της Χαμάς, ο κώδικας άλλαξε ουσιαστικά κάνοντάς τον πιο επιθετικό απέναντι στους Παλαιστίνιους”, είπε.

Η Meta επιβεβαίωσε την αλλαγή, υποστηρίζοντας ότι ήταν απαραίτητη λόγω της “αύξησης μίσους” που προέρχεται από τα παλαιστινιακά εδάφη. Ωστόσο, ανέφερε ότι οι πολιτικές αυτές έχουν πλέον αναιρεθεί, χωρίς να διευκρινίσει πότε ακριβώς έγινε αυτό.

“Πολλές πληροφορίες δεν μπορούν να δημοσιευτούν, καθώς είναι πολύ γραφικές – για παράδειγμα, αν ο [ισραηλινός] στρατός διαπράξει μια σφαγή και την κινηματογραφήσουμε, το βίντεο δεν θα διαδοθεί”, λέει ο Omar el Qataa, ένας από τους λίγους φωτορεπόρτερ που επέλεξαν να μείνουν στη βόρεια Γάζα. “Αλλά παρά τις προκλήσεις, τους κινδύνους και τις απαγορεύσεις περιεχομένου”, λέει, “πρέπει να συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε παλαιστινιακό περιεχόμενο”.

Αξίζει να σημειωθεί πως τουλάχιστον 137 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι έχουν αναφερθεί ως νεκροί στη Γάζα από την αρχή της σύγκρουσης, ενώ κάποιοι συνεχίζουν τη δουλειά τους παρά τους κινδύνους.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου